Вучић рекао Џафију да му се од данас нико неће правдати (А до сада јесте?)

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је бошњачком члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовића, који га је оптужио да се састанком са представницима Републике Српске мијеша у унутрашње ствари БиХ, да му се од данас нико неће правдати ни за шта.

среда, 2 јуна, 2021 / 18:02

"Хвала господину Џаферовићу, јер од данас нико му се неће правдати ни за шта", рекао је Вучић новинарима у Београду након састанка са највишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у Српској.

Он је истакао да ће Србија да поступа у складу са међународним законима, поштујући их, поштујући пријатеље и комшије Бошњаке.

"А Џаферовић како год хоће, може да настави да ради шта му је воље. Не мислим да ради много паметне и добре ствари за свој народ", оцијенио је Вучић.

Предсједник Србије је упитао да ли су то они исти људи који кажу да је за њих Косово независно, али да то не може зато што немају сагласност Републике Српске?

"Је ли? А Косово је независно? А овамо тражите од Србије сваки пут да сваку реченицу у којој Милорад Додик или неко други каже да не подржава БиХ, ја морам да кажем – извините, да се оправдам да ја подржавам, пошто сам то једно милион пута урадио", навео је Вучић.

Он је додао да понижава и грађане Србије понављајући и правдајући се некоме, а никакве потребе за тим правдањем нема.

Наводећи да је изјава Џаферовића на фону уобичајених изјава, Вучић је оцијенио да постоји "један мали проблем" код неких људи у БиХ, а који ваљда мисле да имају право да држе моралне придике свакоме, а да не добију одговор никада.

"Ми се трудимо да им не одговарамо, не зато што не можемо или зато што немамо више аргумената од Џаферовића, него се трудимо да градимо најбоље могуће односе са Бошњацима и због тога то не радимо", истакао је Вучић.

Да би показао ко говори истину, он или Џаферовић, Вучић је прочитао потписнике Анекса 10, међу којима су Милан Милутиновић за Србију, уз Никола Кољевић за Републику Српску, Мате Гранић за Хрватску и Харис Силајџић за тадашњу такозвану Републику БиХ.

"Толико о томе да ми нисмо страна потписница и да као страна немамо права да тражимо извештај високог представника", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија ради све у складу са међународно-правно јавним нормама, што није случај са Џаферовићем, те да њему није проблем да прећути неке бошњачке изјаве, зато што има самопоуздање и озбиљну државу.

Вучић каже да прећути када бошњачки политичари из БиХ дођу у Рашку област и када локални политичар из СДА Санџака Сулејман Угљанин пред њима тражи некакве специјалне статусе и каже да је "Србија фашистичка земља" или тражи исти статус као Република Српска, иако ни по једном акту не могу да се пореде.

"А онда опет Србија крива. Дакле, престаните да говорите неистине и априори да тражите непријатеља тамо где га нема. Ниједну одлуку нисмо доносили везано за БиХ", рекао је Вучић.

Он је навео да је на састанку са представницима Републике Српске саслушао њих, а они представнике Србије, те да је донесена одлука о бесплатној вакцинацији за све грађане БиХ, али да није било ријечи о Џаферовићу, нити било коме од њих, већ о поштовању међународног јавног права.

"Ако хоћете Србији да забраните да поштује међународно јавно право, само зато што нећемо да дозволимо да нам кажете да не постоји 900.000 или милион Срба западно од Дрине, ми на то нећемо да пристанемо. И то није никакава велика Србија, нити мала Србија, јер за вас и за неке од њих и Србија од Ваљева до Осечине би била сувише велика", истакао је Вучић.

Он је нагласио да се не ради о такмичењу колика је Србија, него о такмичењу у томе ко ће да поштује норме међународног јавног права и ко ће економски да иде брже.

"Али, ако редовно не говорите истину, онда ја на то нисам у стању да одговорим", додао је Вучић.