Вучић размишља да тужи Додика због недозвољене употребе "ванредне прес конференције”

Предсједник Владе Србије, Александар Вучић, тужбом је запријетио предсједнику Републике Српске, Милораду Додику. Како се тврди, Додик је без питања и дозволе употребио изум на који Вучић, наводно, полаже ауторска права: ванредну прес конференцију. "Ако ме питате да ли је ванредна прес конференција, на којој говорим о свему – од односа са НАТО-м и Русијом, […]

недеља, 21 фебруара, 2016 / 16:23

Предсједник Владе Србије, Александар Вучић, тужбом је запријетио предсједнику Републике Српске, Милораду Додику. Како се тврди, Додик је без питања и дозволе употребио изум на који Вучић, наводно, полаже ауторска права: ванредну прес конференцију.

"Ако ме питате да ли је ванредна прес конференција, на којој говорим о свему – од односа са НАТО-м и Русијом, до ватепорлоа и жељезничких вагона – мој изум, ја кажем: јесте, то је мој изум. Као што је Србија данас препознатљива код наших пријатеља у свету као држава која снажним скоковим, као тигар, иде напред, ја сам препознат по оваквим конференцијама. Чак су се неки – па добро, назовимо их новинарима – шалили о томе, а о чему имате доказе на твитеру", рекао је Вучић, а затим ипак ублажио реторику.

"Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци председника Републике Српске. Замолио сам, у име Србије, да само још једном размотри одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије, за које мислим да је у овом тренутку целовито свеобухватно и озбиљно", објашњава Вучић.

Вучић је савјетовао Додику, да ако већ сазива брифинге за новинаре често, покуша на њима наметати нове теме и у јавност пласирати нове бројке, податке и пројекте, а не да се пред камерама појављује у дефанзивном маневру према стварима и догађајима који му пријете јер ће онда изгледати несигурно и преплашено.

Додиков савјетник за медије, Перо Симић, признаје да Вучић јесте познат по честим прес конференцијама, за које савјетник има само ријечи хвале.

"Српски премијер то ради са таквом супериорношћу, да се ја питам да нема можда неко савјетничко мјесто. ..Пардон, да је на мјесту његова примједба, то сам хтио да кажем", наводи Симић.

Међутим, тврди један из бригаде Додикових савјетника, Вучићеве конференције су тако честе, да се више и не могу звати ванредним.

Симић подсјећа да је Додик и раније често заказивао прес конференције на којима је држао дуге монологе, предсједниковао, критиковао, министровао, градио, отварао, обећавао, заборављао, смијао се, свађао, хвалио, пљувао, шалио се и љутио и да једноставно догађаји диктирајуи колико ће таквих "пресова" бити јер је сав терет на предсједниковим плећима.

Симић признаје да је извјесна напетост карактеристична и за Додикове и за Вучићеве прес конференције, с тим да Вучић пред новинарима покушава емитовати и оптимизам, што је Додику немогуће, како Симић објашњава, у вријеме "док трају напади на Републику Српску и њеног предсједника, као и економска криза, иако се буџетске обавезе редовно извршавају".
"Има још једна разлика због које Вучић не може полагати право на овај патент: Додик се са новинарима свађа и покушава да их избаци напоље, а код Вучића, ако се сјећате, једна новинарка је колабирала током прес конференције, сама од себе, без туђе помоћи, јер су Вучићеве метода суптилније", објаснио је савјетник.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у саопштењу за јавност, посумњао је у Вучићеве пријетње тужбом и изнио оптужбе да је Александар Вучић током обиљежавање 9. јануара Дана РС, иако је Уствани суд БиХ прогласио тај дан неуставним, Додику, доставио планове и методе за организацију ванредних прес конференција

"Политика Александра Вучића покушава спојити дијаметрално супротна стајалишта. С једне стране довести до катарзичног одрицања од тврдоглаве политике ванредних прес конференција и узубуњавања јавности и медија, која је прије четврт вијека довела до распада земље и крвавих ратова, а у исто вријеме стајати снажно уз Милорада Додика који све јасније и отвореније, и све чешће одржава такве прес конференције", каже Изетбеговић.

Господин Додик је није био доступан за коментар јер је заузет копањем по архиву.0 КОМЕНТАРА