Вучић предлаже да и Београд добије споменик Стефану Немањи

Премијер Србије Александар Вучић упутио је иницијативу Скупштини града Београда да оснивачу српске средњовјековне државе и родоначелнику лозе Немањића, Стефану Немањи, буде подигнут споменик у парку Мањеж у Београду, саопштила је Градска управа. У приједлогу који је Вучић као грађанин упутио Комисији за споменике и називе улица и тргова наводи се да се подизањем споменика […]

четвртак, 17 децембра, 2015 / 13:29

Премијер Србије Александар Вучић упутио је иницијативу Скупштини града Београда да оснивачу српске средњовјековне државе и родоначелнику лозе Немањића, Стефану Немањи, буде подигнут споменик у парку Мањеж у Београду, саопштила је Градска управа.

У приједлогу који је Вучић као грађанин упутио Комисији за споменике и називе улица и тргова наводи се да се подизањем споменика Стефану Немањи показује поштовање према српској државности и чувању националног идентитета.

"Београд нема споменик Немањићима, ако се изузме споменик Душановом законику испред Палате правде. То показује наш однос према сопственој историји који морамо да променимо. Немањићи су владали Србијом више од 200 година и од мале и расцепкане кнежевине створили су моћну царевину и највећу државу на Балкану", наводи се у Вучићевом приједлогу.

Вучић је нагласио да се Србија послије деценије посртања стабилизује, пронашла је своје мјесто у свијету и постаје чинилац стабилности у региону, те да ће подизањем споменика показати поштовање према онима који су основали и одржали државу.

"Крупним корацима Србија корача ка чланству у ЕУ, чувајући своје везе са традиционалним пријатељима. Економски и привредно се стабилизује и гради своје институције, а подизањем споменика оснивачу своје државе показује да поштује све оне који су свој живот и дјело уградили у њене темеље", истакао је Вучић.

Он је оцијенио да је парк Мањеж, поред којег пролази Немањина улица, у којој су Влада Србије и најзначајније државне институције, право мјесто за споменик Стефану Немањи, те да зато моли градску комисију да размотри његов приједлог.

Подсјетимо Бања Лука већ има споменик Стефану Немањи. Више о томе прочитајте ОВДЕ.