Вучић пред 131 новим потпоручником није помињао Резолуцију УН 1244

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да борба за Косово и Метохију значи борбу за опстанак српског народа на том простору и за трајни мир. Иначе, РУН1244 предвиђа могућност повратка српске војске и полиције на Косово.

субота, 8 септембра, 2018 / 21:34

Вучић је на промоцији најмлађих официра Војске Србије испред Дома Народне скупштине истакао да су они чувари угледа војске и да њихова снага мора да буде одвраћајући фактор за свакога ко жели да Србију уведе у сукобе.

Он је истакао да је Војске Србије увијек била гарант заштите српских националних интереса, те изразио увјерење да ће млади официри достојанствено његовати сјећање на славне побједе српског војника из даље и ближе прошлости.

"Дух Косова, Карађорђа, Милоша, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Судбина вам је у властитим рукама", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија постаје снажнија него што је икада била, те да је уз много мудрости и упорности, јасну визију будућности и уз искрену посвећеност свих земаља у региону, могуће остварити нове односе и трајни мир као највећу вриједност.

Вучић је у обраћању подсјетио да се српски народ увијек борио само за слободу, те указао на војничке подвиге и храброст српске војске кроз историју, али и на страдање народа.

Дејтон је у Охају

У прве официрске чинове данас је промовисан укупно 131 кадет и кадеткиња Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Војну академију у Београду ове године завршили су и двојица кадета из Оружаних снага БиХ и један из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Предсједник Србије уручио је официрске сабље кадетима 139. класе Војне академије Маши Илић из Новог Сада и Катарини Јанковић из Шапца, те Дејану Малиџи из Кикинде.

Министар одбране Србије Александар Вулин уручио је парадне бодеже најбољима на Медицинском факултету ВМА Сањи Милутиновић из Ужица, Невенки Николић из Ужица и Николи Трифуновићу из Шапца.

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић уручио је службене пиштоље са посветом најбољем у виду Копнене војске из рода Артиљерије Александру Нуждићу из Новог Сада и Душану Миљковићу из Лесковца из Информатичке службе.

Током промоције приређен је свечани дефиле, "егзирцир", а учествовали су и ваздухоплови Војске Србије, међу којима и авиони МИГ-29.

Свечаности су присуствовали и премијер Ана Брнабић, као и министри у Влади Србије, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, директори служби безбједности Србије, представници цркава и вјерских заједница, страни војни аташеи, као и гости из иностранства, међу којима и делегација америчке Националне гарде из Охаја.Оставите одговор