Вучић поднио извјештај шта је причао са Путином

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви разговарао детаљно о ситуацији на Косову и Метохији, али и о комлетном региону, БиХ и Републици Српској, те ситуацији послије референдума у Македонији.

уторак, 2 октобра, 2018 / 16:25

"Не постоји важна регионална тема које не само да се нисмо дотакли, него и детаљно анализирали", рекао је Вучић новинарима након састанка са Путином.

Вучић је навео да су он и Путин, од два часа разговора, најмање 50 минута детаљно и темељно разговарали о ситуацији на Космету.

"Причали смо о ситуацији на Космету и страховима које имамо, ако би се провокације наставиле и ако би постојали било какви напади на животе и имовину нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Он је додао да не може више да говори о томе, јер је са Путином имао разговоре "у четири ока" и да не би било фер да прича о томе.

Вучић је појаснио да је с Путином разговарао о томе шта Србија жели када је ријеч о Косову и Метохији, шта други велики свјетски играчи, осим Русије, желе, каква би улога Русије могла да буде у будућности, какву врсту подршке очекује Србија.

"Наишли смо на разумевање, на искрен и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији", каже Вучић.

Он је додао да је на састанку було ријечи о неким конкретним корацима, али да о томе не може да прича, те захвалио Путину на подршци коју пружа и српском народу и српској држави.

Вучић је навео да је било ријечи и о свеукупној ситуацији у региону и шире, те да је он посебно поновио став Србије о позицији Србије према НАТО у будућности.

Предсједник Србије каже да је рекао Путину да Србија има пристојне односе са свим војним савезима и са НАТО, али да нема никакве аспирације, тежње и жеље да буде у Алијанси и да жели да љубоморно чува своју војну неутралност.

"Управо зато и радимо на оснаживању наше армије, како би могли да превенирамо сваки могући напад и агресију на нашу земљу. За то смо дибили подршку Русије", истакао је Вучић.

Вучић је навео да је Путин наложио својим сарадницима да му пронађу термин за посјету Србији, те додао да очекује веома скоро, у наредних двије до три седмице, да се зна тачан датум посјете руског предсједника.

Вучић очекује да посјета Путина Србији донесе много конкретних економских резултата и даљи раст убрзане трговинске размјене, још снажнију подршку Русије у међународним форумима, територијалном интегритету Србије и независном и сувереном одлучивању. "То је један од разлога зашто је Србија цењена и поштована", каже Вучић.

Он је изразио захвалност Русији и Путину за огромну подршку Србији у свим међународним форумима, јер се Београд увијек може ослонити на Москву као савезника у важним питањима, те подсјетио да су Путин и Русија 2015. године спасила Србију од стављања "жига на чело" сваком Србину због оног што се дешавало у бившој Југославији и БиХ.

Када је ријеч о економији, Вучић је навео да је разговарано о улози "Руских жељезница" и свему што се чини у Србији, као и о гасоводу "Турски ток", додавши да је Србији потребно више гаса, пошто се развија.

"Треба да обезбедимо себе да преко Бугарске примамо гас из `Турског тока`, ако буде било каквих проблема са Украјином и примања гаса преко ње. Разговарали смо и о прављењу станица за течни гас", рекао је Вучић.

Разговарано је и о повећању обима туризма, при чему је Вучић изразио жељу да се покрене доста ствари како би Србија привукла већи број руских туриста, те да Србија, иако нема море као Истанбул, може много тога да понуди.

Наводећи да је било ријечи и о војнотехничкој сарадњи и да Србија све своје обавезе на вријеме извршава, чиме је Путин био задовољан, Вучић је рекао да сада Србија више ништа не дугује никоме.