Вучић: Одбрамбена индустрија замајац развоја српске привреде

Први потпредсједник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић поручио је отварајући шести међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2013, да је намјера тог министарства и Владе да одбрамбена индустрија постане замајац у развоју индустријске производње и српске привреде.  Манифестацијом, која је окупила рекордне 92 производне и трговинске фирме, међу којима 16 иностраних, Србија […]

уторак, јун 25, 2013 / 13:56

Први потпредсједник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић поручио је отварајући шести међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2013, да је намјера тог министарства и Владе да одбрамбена индустрија постане замајац у развоју индустријске производње и српске привреде.

 Манифестацијом, која је окупила рекордне 92 производне и трговинске фирме, међу којима 16 иностраних, Србија упућује поруку да жели да допринесе регионалној безбједности и сарадњи са свим партнерским земљама, истакао је Вучић, обраћајући се представницима српског одбрамбеног сектора и домаћих и страних компанија на Београдском сајму.

Вицепремијер је констатовао да су у протеклих десетак мјесеци на пољу одбрамбене индустрије већ постигнути извјесни резултати, а да ће у наредних годину дана ефекти таквог опредељења Владе бити још видљивији.

"Важно је да српску памет и научнике ангажујемо још боље, али да нам и менаџмент буде још бољи, и уверен сам да ћемо бити не само конкурентни на светским тржиштма већ да ћемо имати компаративне предности", рекао је Вучић.

Он је подсјетио на чињеницу да војна индустрија запошљава, директно и индиректно, десетине хиљада људи у Србији.

Оно што ће бити приказано на овогодишњем сајму је, према његовим ријечима, велики напредак у односу на оно што је Србија имала да понуди на прошлом сајму, а за двије године ће палета производа који ће бити пласирани на тржишта широм свијета бити додатно обогаћена.

Како је истакао, Србија је поносна због тога што се овогодишњи сајам организује на 160. годишњицу постојања домаће војне индустрије, чиме може да се похвали мали број земаља у региону.

Сајам ће, како је објаснио, бити прилика домаћој и страној стручној и пословној заједници да се на једном мјесту упозна са производним, научно-истраживачким и ремонтним потенцијалима српске одбрамбене индустрије.

Бољи пласман на европском тржишту

Вучић је истакао да се Србија поноси позицијом коју њена одбрамбена индустрија има у Африци и Азији, али и да ће ускоро бити отворена врата за бољи пласман производа на европско тржиште, будући да је Савјет ЕУ одобрио закључење одговарајућег споразума са Србијом чиме се стварају услови за укључење наших капацитета у одбрамбене пројекте ЕУ.

Такође, Србија ће у наредном периоду, према његовим ријечима, наставити да унапређује и сарадњу са одбрамбеном индустријом Руске Федерације.

Вучић је закључио да, оваквим манифестацијама, Србија упућује поруку да жели да допринесе регионалној безбедности и сарадњи са свим партнерским земљама.

Овогодишњи, шести међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2013 окупио је рекордне 92 производне и трговинске фирме, међу којима је 16 из иностранства, из држава које редстављају велесиле у одбрамбеној индустрији, као што су САД, Русија, Француска, Њемачка и Аустрија.

Посјетиоцима сајма обратио се и вршилац дужности генералног директора јавног предузећа "Југоимпорт" СДПР Југослав Петковић, који је рекао да ће се та компанија у будућности, осим као трговац, позиционирати и као велики произвођач наоружања и војне опреме.

Према његовим ријечима, Србија се у протеком периоду вратила на тржишта на којима је у прошлости имала добре пословне резултате, али је успјела да отвори и нова тржишта.

У наредних неколико мјесеци "Југоимпорт СДПР" ће, између осталог, према његовим ријечима, отворити канцеларију у Ираку и обновити канцеларију у Алжиру.

Петковић је прецизирао да ће један од адута српске одбрамбене индустрије у будућности бити оклопно возило "Лазар 2", чији ће прототип имати премијеру на овом сајму, али за које већ постоји интересовање страних купаца.

Улагања од 160 милиона евра

Први потпредсједник Владе и министар одбране Александар Вучић најавио је да ће у развој домаће одбрамбене индустрије у наредне три године уз државне гаранције бити уложено 160 милиона евра, а да ће већ током ове године за ту намјену бити пласирано 75 милиона евра.

Вучић је, послије обиласка производа војне и наменске индустрије изложених на сајму "Партнер 2013", истакао да ће трошење тих средстава бити строго контролисано како би она била искоришћена за развој производње, а не за неке друге намјене.

"Неће бити могуће да се повећају плате за десет или петнаест одсто зато што држава то плаћа, а да нико ништа не ради и не производи. Ми смо имали тежак и озбиљан разговор о том питању. Ту ће бити официри Војске Србије који ће то контролисати и више игре са тим нема", поручио је Вучић.

Истичући да у одбрамбеној индустрији постоји простор за отварање нових радних мјеста и потенцијал да Србија покаже свијету да није заборавила оно у чему је у прошлости била најуспјешнија, Вучић је изразио очекивање да ће веома брзо нови радници бити запослени у панчевачкој "Утви", која производи школски авион "ласта".

"Овде сте могли да видите значајна унапређења која смо постигли у беспилотним летелицама, радарским системима, радиогониометрима и у свему ономе што је Војнотехнички институт успешно урадио а фабрике наменске индустрије заиста направиле", рекао је Вучић, што, како је истакао, доказује да је Србија у одбрамбеној индустрији у стању да прати светске трендове.

Посебно задовољство Вучић је изразио због премијере оклопног борбеног возила "Лазар2", које је знатно унапређено у односу на свог претходника.

"Лазар 2" има, како је објаснио, далеко боље перформансе него "Лазар 1", о чему сведочи чињеница да за 52 "Лазара 2" може да се купи 147 "Лазара 1".

Вучић је, међутим, нагласио да је и поред тога "Лазар 2" и до три пута јефтинији од свог пандана, финске "патрије", и да његове компаративне предности у цени и опреми доказује чињеница да су већ пронађени заинтересовани купци, и да су Пакистану већ продата три возила.

Одговарајући на питање новинара о току преговора са руском страном о набавци борбених авиона, Вучић је рекао да очекује нове разоворе са руским званичницима како би се пронашао најповољнији финансијски аранжман за Србију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *