Вучић: Нисмо користили палице, сузавац и жицу; али хоћемо ако је то "европска одлука"

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Србија спремна да буде дио европског рјешења за питање избјеглица било да је ријеч о затварању граница или систему квота, али да Европа треба да каже које је то свеобухватно заједничко рјешење. "Учинићемо оно што буде европска одлука. Ако нам кажу да се границе затварају ми ћемо […]

четвртак, 4 фебруара, 2016 / 15:08

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Србија спремна да буде дио европског рјешења за питање избјеглица било да је ријеч о затварању граница или систему квота, али да Европа треба да каже које је то свеобухватно заједничко рјешење.

"Учинићемо оно што буде европска одлука. Ако нам кажу да се границе затварају ми ћемо их затворити, чак иако не мислим да је то најбоље решење. Али, ако нам кажу да то јесте најбоље и заједничко европско решење, ми ћемо тако учинити", рекао је Вучић за Би-Би-Си.

Он истиче да је Србија спремна чак и да учествује у систему квота и да прихвати 5.000 или 10.000 људи, уколико би они жељели да остану.

"Треба имати на уму да је Србија мала земља, ако бисмо ми пристали на толико онда би Пољска, која је много већа, морала да пристане да прими на пример 70.000 до 80.000 избеглица", сматра Вучић.

Он каже да је Србија незадовољна што Европа није могла да нађе свеобухватно рјешење за мигрантску кризу.

"Све време смо били земља која је те људе третирала на хуман, људски начин. Само у Србији нисте могли да видите сузавац, палице, свакакве друге ствари", нагласио је Вучић.

Премијер Србије данас са бројним свјетским лидерима у Лондону учествује на Донаторксој конференцији за Сирију.