Вучић није срећан оним што чује о БиХ, најновији рок за пријем у ЕУ 2030.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да није био срећан оним што је чуо о БиХ на Самиту лидера ЕУ и западног Балкана из редова Европске народне партије /ЕПП/ у Љубљани и да разлике између три народа никада нису биле израженије.

уторак, 5 октобра, 2021 / 23:49

"Нећу да коментаришем даље, али нисам био нарочито срећан оним што сам чуо о БиХ и није ми улило наду да ћемо моћи са сигурношћу да рачунамо на апсолутно безбједно и мирно окружење, да дефинишем то у благој форми" рекао је Вучић у изјави српским медијима у Словенији.

Он је рекао да је на Самиту сазнао да је словеначка делегација предложила, а што је подржао и предсједник Владе Аустрије Себастијан Курц, да до 2030. све земље западног Балкана буду примљене у ЕУ.

"Мислим да то неће бити прихваћено. Има више земаља, али три снажне су баш против тога. Немам илузија о питању брзог уласка у ЕУ. За нас је важно да будемо на европском путу, 62 одсто наше трговине је са њима, 67 одсто извоза… Ми морамо да водимо рачуна о себи", додао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија најспремнија за ЕУ од свих са западног Балкана, али да је то сада политичко питање.

"Грађани Србије знају, не желе да се кваре односи ни са Русијом ни са Кином", додао је Вучић.

Говорећи о питању проширења ЕУ на западни Балкан, Вучић је рекао да мисли да "ни они нису сигурни шта да раде, да у ЕУ има више школа мишљења".

"Што се кластера тиче, прихватили смо све и радили на томе. А какав ће њихов однос бити према нама? То не можете да промените. Концентришемо се на оно што можемо да урадимо. Сигуран сам да ће сутра Европљанима свих нас и наших свађа бити преко главе. Немам превелика очекивања, али сам сигуран да ћемо послати позитивну поруку", навео је Вучић.

Он је најавио да ће сутра од предсједника Владе Грчке Киријакоса Мицотакиса тражити потврду да Грчка неће признати самопроглашено Косово.