Вучић: На Дан Српске долазимо скоро сви

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић оцијенили су да су Српска и Србија ове године имале веома успјешну и добру сарадњу која ће у наредној години бити унапређена, а да ће скоро сви чланови Владе Србије присуствовати обиљежавању Дана Републике Српске 9. јануара. Додик је рекао да је сарадња Српске и […]

уторак, децембар 22, 2015 / 21:06

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић оцијенили су да су Српска и Србија ове године имале веома успјешну и добру сарадњу која ће у наредној години бити унапређена, а да ће скоро сви чланови Владе Србије присуствовати обиљежавању Дана Републике Српске 9. јануара.

Додик је рекао да је сарадња Српске и Србије током ове године била одлична и да је доказ искрених партнерских односа и заинтересованости да се заврше важни пројекти.

– Радујем се што то успијевамо и што иза себе остављамо ствари које се виде", рекао је Додик послије састанка са Вучићем, којем је присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

У центру пажње били су велики заједнички инфраструктурни пројекти, али нису заобиђене ни политичке теме.

– Разумијемо политику Србије која је усмјерена према јачању мира и стабилности у региону и Српска жели да буде дио тих напора, да се за цијели простор обезбиједи трајни мир и стабилност, рекао је након састанка предсједник Српске, Милорад Додик.
– БиХ и Република Српске чине напоре да се тај мир одржи јер Српска нема ниједног разлога нити жељу која би ишла ка тим да се БиХ дестабилизује и да се, не дај Боже, тамо види нека врста насиља. Наравно, политичка борба за статус је нешто сасвим друго, и оно што је написано у Дејтонском споразуму је наш интерес. Наш интерес није ништа изван онога што је рекао Устав БиХ и што је Дејтонски споразум написао, рекао је предсједник Српске.

Србија ће наставити да обавља своју улогу у складу са Дејтонским споразумом, покушавајући да у потпуности сачува регионални мир и стабилност, каже премијер Србије Александар Вучић. Разговарано је, каже и о бројним заједничким инфраструктурним пројектима.

– Знате да ми очекујемо да буде постављен, не сасвим отворен, постављен мост Љубовија-Братунац, очекујемо да као што ће Република Српска да гради многе аутопутеве и предсједник Додик ће да присуствује отварању аутопутева овдје у Србији, такође, ми ћемо да спајамо наше магистралне и регионалне правце са оним што ради Република Српска, истакао је премијер Србије Александар Вучић.

Наставиће се и рад на стратешки и национално важним пројектима, као што је аутопут од Бањалуке преко Добоја и Бијељине и да се одреди његова додирна тачка са Србијом.

– Мислим да ћемо у наредних неколико мјесеци дефинисати ту додирну тачку, како би се могло ући у пројектовање прије свега дионице пута од границе са Србијом и Српском према унутрашњости Републике Српске. Свакако ту су и други путеви, путни правци који су у додиру, између Ужица и Вишеграда, а Српска не би могла ништа од тих пројеката да уради да нема свестрану подршку Србије, појаснио је предсједник Српске.
Сарадња ће бити настављена и у другим областима – култури, просвјети, обиљежавању значајних историјских догађаја.

Вучић је рекао да ће Српска и Србија наредне године организовати заједнички скуп поводом 75 година од формирања усташког логора Јасеновац, а на скупу се очекује присуство не само чланова обје владе већ и народа Србије и Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. Оснивамо фолк-метал бенд „Психо Фронталерси“, како бисмо поводом Дана Републике засвирали „Дрина Србе раздвајати неће“ у новом , метал аранжману. За сада смо двојица. Позивамо друга Рајка и још једног с Фронтала, па ћемо од академика Перића посудити инструменте.

    http://www.youtube.com/watch?v=754oQSfbxPk

Оставите одговор