Вучић на Бледу код Меркелове одбацио "језик уцјене око Косова" и рекао да Србија ближег од Црне Горе нема

Председник Србије Александар Вучић после Бледског форума у Словенији говорио је о наставку дијалога са Приштином у Белој кући, али и о резултатима избора у Црној Гори.

понедељак, август 31, 2020 / 15:45

Он је рекао да "не прихватамо језик уцена о Косову" и да се "дијалога никад нисмо плашили". О црногорским изборима казао је да да Србија нема никог ближег од њих.

Желимо да наставимо дијалог са Приштином у окриљу Брисела, али идемо у Вашингтон да разговарамо о свим економским темама и верујем да можемо да постигнемо договор о питањима која су од значаја за обе стране, рекао је Вучић.

Додао је да Србија "не прихвата језик уцена".

"Имали смо одличан разговор са Меркеловом, Лајчаком, домаћинима у Словенији. за један рационалан приступ добили смо подршку од Меркелове. Разговора и дијалога никада се нисмо плашили и тиме показујемо своју снагу", рекао је Вучић.

Вучић је прокоментарисао и резултате избора у Црној Гори и рекао како је "важно да се свест српског народа подигла, а да је све друго на грађанима Црне Горе".

"Не верујем у било какву нестабилност и сукобе, опасне су изјаве политичара који то најављују. Задовољан сам смиреном и рационалном реакцијом Србије. Црној Гори желим сву срећу, ми ближи од њих немамо", додао је Вучић и поручио да "мир и стабилност морамо да чувамо".

Председник Србије рекао је и да је имао данас одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

Он је додао да је "очигледно да се рађају нова, другачија виђења ситуације у Европи".

"Ја сам као представник релативно мале земље био уздржан по тим питањима, али сам указао на двоструке аршине и лицемерна решења, очекујући поштовање ЕУ, које ми указујемо према њој, у жељи да будемо део ЕУ што је могуће пре", рекао је Вучић после панела на којем је учествовао са више европских лидера.

Он каже да се на панелу много тога могло прочитати и између редова.

Он је навео да је бугарски премијер Бојко Борисов говорио сасвим искрено о томе да није постојало солидарности у Европи, што је, подсећа Вучић, он говорио на почетку пандемије корона вируса.

Вучић је подсетио да је премијер Чешке Андреј Бабиш на панелу рекао да би Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију одмах требало примити у Шенген, што би, како је рекао председник Србије, за грађане и привреду значило много, пре свега прекогранични промет без ограничења и зараду економије.

Додао је и да је премијер Мађарске Виктор Орбан са пуно поштовања говорио о Србији и о важности уласка Србије у ЕУ, и због безбедносног аспекта.

Председник Србије изјавио је и да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Вучић је рекао да је Лајчаку пренео који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

"Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други", рекао је Вучић.

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.Оставите одговор