Вучевић: Предложена декларација срамни и опасни памфлет

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже у отвореном писму да је предложена Декларација о заштити уставних и законских права АП Војводине "срамни и опасни памфлет". Најаву предсједника покрајинске владе Бојана Пајтића о избацивању спорне реченице да је "аутономија Војводине историјско и природно право њених грађана и да је њиховом вољом Војводина у саставу Србије", Вучевић […]

понедељак, 15 априла, 2013 / 19:03

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже у отвореном писму да је предложена Декларација о заштити уставних и законских права АП Војводине "срамни и опасни памфлет".

Најаву предсједника покрајинске владе Бојана Пајтића о избацивању спорне реченице да је "аутономија Војводине историјско и природно право њених грађана и да је њиховом вољом Војводина у саставу Србије", Вучевић je окрактерисао као намјеру да се добије на времену и да би Пајтић још који мјесец или годину остао на власти.

"Уосталом, све друге реченице и јесу само ваше пилићарење, прича о фотељама које су вам увек биле најдраже и најважније, свакако много важније од државе. Фотеље које немају везе ни са Уставом, ни са законима, ни са функционисањем наше земље. Тај текст је обичан срамни памфлет, опасан за Војводину, опасан за нашу Србију", нагласио је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада је војвођанског премијера позвао на телевизијски дуел, на било којој телевизији са националном фреквенцијом.

"Ја сам мали и обичан човек, дрзнуо сам се да живим у Новом Саду и да не будем љубитељ Вашег лика и дела. Позивам Вас на телевизијски дуел, било где, било кад, на било којој телевизији са националном фреквенцијом, да нас виде и чују и људи у Војводини и људи у Врању, а Ви слободно поведите и Ваше путујуће аналитичаре и новинаре да Вам у тој емисији помогну. С нестрпљењем очекујем Ваш одговор", навео је Вучевић.

Демократска странка одговара да ће се Бојан Пајтић врло радо одазвати на ТВ дуел.

Вучевић у писму Пајтића назива "силним и опасним човјеком", који потцјењује све људе који су у петак пред Владом Војводине дошли да кажу шта мисле о њему.

"Како да назовем онога који по фашистичким, свакако не по демократским и војвођанским узусима, пребројава крвна зрнца људи који су били на величанственом митингу у Новом Саду", написао је Вучевић.

Он је Пајтића прозвао за изношење неистина да су на митинг у петак долазили аутобуси из других крајева земље, да је у данима пред његово одржавање пријетио и говорио о инцидентима који се не могу избјећи, као и да се грађанима није извинио за изношење тих неистина.

"Да Вас подсетим, најпре сте говорили Ви и бројни медији под Вашом контролом, како у ствари на митингу скоро да никога није било, онда сте питали за плаћање трошкова за људе којих, како рекосте, у ствари није било, затим сте се сетили да кажете да нису из Војводине, па кад сте видели да јесу, рекли сте да нису из Новог Сада, па сте, на крају, ипак, закључили да их је највише било из Врања. Волим људе из Врања, не видим да су они лошији од нас, али их на митингу у Новом Саду није било", навео је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада даље наводи да Пајтић није одговоран само за тај памфлет, већ и за сиромашење грађана, као и за корупцију неслућених размјера.

"Ви, господару Војводине, кажете и да је Ваша Демократска странка дала све гаранције и обезбеђења за кредит који је узела од, ми смо мислили наше, испоставило се Ваше Развојне банке. Опет не говорите истину силни и моћни човече. Нисте имали апсолутно никакво покриће за кредит од 360 милиона, сем Ваше наредбе. Гаранције и обезбеђења сте почели да прикупљате месецима касније, тек када је афера отворена, када су неки поштени људи покренули борбу против корупције. То је истина", закључио је Вучевић.

Пастор: Нећу расписивати покрајинске изборе

Без обзира на прикупљање потписа за ванредне покрајинске изборе и скупове на којима се тражи смјењивање војвођанског премијера Бојана Пајтића, предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да неће расписати превремене покрајинске изборе.

Пастор је на конференцији за новинаре рекао да постоји јасно прописана процедура за расписивање покрајинских избора, па су, у том смислу, њему "руке потпуно везане".

Са жаљењем је констатовао да је у протеклим данима идеја аутономије постала политички полигон и како је рекао, истовремено добила "шамар какав не памти".

Предсједник војвођанског парламента навео је да је незадовољан што је Влада Војводине одбацила његову иницијативу да се о Приједлогу декларације о заштити уставних права Војводине не расправља на првој наредној сједници, већ на неком од следећих засједања.

Додао је да ће, као предсједник Скупштине Војводине, ове недеље обавити консултације са шефовима посланичких група и у договору са њима одредити датум прве наредне сједнице на којој ће бити и Приједлог декларације.

Пастор је додао да ће сједници претходити засједање Одбора Скупштине Војводине за уставно-правна питања на којем ће се, такође, расправљати о Приједлогу декларације.

Ту декларацију СНС и ДСС назвали су сецесионистичком и затражиле оставку Бојана Пајтића и ванредне покрајинске изборе.

Петковић: Спрега сепаратизма и криминала

Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић оцјенио је да у Војводини постоји спрега сепаратизма и криминала, и да предсједник покрајинске владе Бојан Пајтић не подноси оставку како би заметнуо трагове малверзација.

"Спрега између сепаратизма и криминала у Војводини показаће се тек када надлежни државни органи у потпуности разоткрију о каквом је криминалу реч, пре свега у Развојној и Металс банци", рекао је Петковић на конференцији за новинаре, и подсјетио и да је и "иза албанског сеператизма на Косову стајао криминал".

До сада је, без одговора остало питање ко је дао гаранције за кредит Деморатској странци, јер ако није било гаранција, онда је, како је упозорио Петковић, ријеч о државном криминалу и пљачки бившег режима који су предводиле демократе.

"ДС је добила кредит од Развојне банке којом је управљала ДС. Треба да се истражи да ли је Развојна банка била генератор и финансијер сепаратизма у Војводини", рекао је Петковић.

Он је истакао да је, одговорношћу досадашње покрајинске власти, Војводина осиромашила и да је у њој данас највиша стопа незапослености у Србији.

Предсједнику покрајинске владе, Петковић је поручио да ДСС од њега очекује да поднесе оставку, иако, како је рекао, постоји основана сумња да Пајтић не смије да поднесе оставку управо да би заметнуо трагове малверзација.