Вријеме је да Јамајка постане република

Нови премијер Јамајке Порша Симпсон-Милер најавила је да ће ова земља ускоро бити република чиме британска краљица Елизабета више неће бити шеф државе. "Ја волим краљицу, она је једна дивна и мудра дама, али мислим да је дошло вријеме да прекинемо те везе. Док славимо наша постигнућа као независна нација морамо да затворимо круг независности", […]

субота, 7 јануара, 2012 / 22:00

Нови премијер Јамајке Порша Симпсон-Милер најавила је да ће ова земља ускоро бити република чиме британска краљица Елизабета више неће бити шеф државе.

"Ја волим краљицу, она је једна дивна и мудра дама, али мислим да је дошло вријеме да прекинемо те везе. Док славимо наша постигнућа као независна нација морамо да затворимо круг независности", рекла је она, преноси Би-Би-Си.

У инаугуралном обраћању она је рекла да је вријеме да Јамајка прекине везе са британском монархијом и да има свог предсједника.

У међувремену, Јамајка припрема прославе 50 година независности од Британије. Унук краљице Елизабете Друге принц Хери посјетиће Јамајку ове године.

Као одговор на најаве из Јамајке званичник Бакингемске палате рекао је да "питање шефа државе Јамајке у потпуности питање владе и народа те земље".

Симпсон-Милер (66) постала је премијер други пут након што је њена Народна партија побиједила на изборима 29. децембра.

Она се у првом обраћању јавности фокусирала већином на планове оживљавања привреде Јамајке, земље познате по сиромаштву, високој стопи незапослености и великом дугу.

Милерова није први лидер Јамајке који обећава републику.

Почетком 1990-тих тадашњи премијер П.Ј. Петерсон рекао је да је вријеме да острво има свог шефа државе, а ка рок одредио 2007.Оставите одговор