Вриједност рафинерије Брод на дну

Рафинерија нафте Брод дотакла је ново дно сопствене бушотине па јој тржишна вриједност данас износи само 447.000 КМ.

петак, 27 априла, 2018 / 14:29

Акција овог предузећа на Бањалучкој берзи данас вриједи само 0,0017 КМ, што је убједљиво најнижа цијена у посљедње 52 седмице. Разлог су, према процјени инвеститора и малих акционара, изузетно лоши резултати које је показао и најновији финансијски извјештај, према којем је акумулирани губитак енорминих 611,6 милиона КМ.

Огорчени мали акционари Рафинерије наводе да је најновија ситуација срамна и поражавајућа за Републику Српску, али и њену власт.

Економисти су, како кажу, изузетно разочарани берзанским подацима и питају зашто Пореска управа Републике Српске занемарује ситуацију у којој приватна компанија прави губитке, али их не покрива из властитог капитала.

Рафинерија нафте Брод у прошлој години потонула је у нови минус од 15 милиона КМ, чиме је акумулирани губитак овог предузећа достигао 611,6 милиона КМ.

Иако је у 2017. години смањила губитак у односу на годину раније, када је потонула чак 71,5 милиона КМ марака, пословање бродске рафинерије и даље је далеко од доброг. Осим огромног минуса, на то указују и други показатељи које су открили ревизори дајући рафинерији мишљење са резервом.

Друштво је на крају 2017. године имало акумулирани губитак од 611,67 милиона КМ, нето губитак текуће године је износио КМ 15 милиона, док су краткорочне обавезе веће од обртне имовине за 63,9 милиона КМ. Ове чињенице указују на постојање значајне неизвјесности која може да изазове сумњу у односу на способност друштва да послује по начелу сталности пословања", наводи се у ревизорском извјештају рафинерије за прошлу годину.

Као и код Рафинерије уља Модрича, ревизори су истакли да наставак пословања Рафинерије нафте Брод зависи од континуиране финансијске подршке матичног друштва – руског "Њефтегазинкора". Навели су и да се матично друштво се обавезало да ће пружити финансијску подршку рафинерији и да ће обезбиједити неопходна средства за уредно измиривање доспјелих обавеза.

Укупне обавезе Рафинерије на крају прошле године износиле су 633 милиона КМ и смањене су за 46,1 милиона КМ у односу на 2016. Од укупног износа обавеза на дугорочне се односи 540,8 милиона КМ, док се на краткорочне односи 92,4 милиона КМ. Највећи дио обавеза односи се на обавезе према повезаним лицима, док се дио односи и на Пореску управу РС за репрограмиране пореске обавезе.

Новим рјешењем Пореске управе РС рафинерији је продужен рок за плаћање репрограмираних пореских обавеза са девет на дванаест година, односно до 1. јула 2019. године, уз повећање грејс периода са четири на седам година.

ПУ РС, у недавно окончаној поновљеној контроли, утврдила је да Рафинерија Брод није платила 1,1 милион КМ пореских обавеза.

Иако у ПУ РС нису рекли колике су обавезе утврдили у контроли Рафинерије, ревизорски извјештај овог предузећа открио је да се ради о милионском износу. Контрола у овом, али и осталим предузећима из нафтне индустрије РС, почела је прошле године, а првобитним рјешењем ПУРС је утврдила да Рафинерија има чак 1,6 милиона КМ неплаћених обавеза по основу пореза на добит.

Међутим, комплетан поступак је, након жалбе Рафинерије, враћен на почетак. Ипак, ПУРС је и у новој контроли, рјешењем донесеним у јануару ове године, утврдила неплаћење пореске обавезе иако је првобитни износ смањен за око пола милиона КМ.

"Рјешењем Пореске управе РС у 2017. години утврђена је обавеза друштва по основу пореза на добит у укупном износу од 1,62 милиона КМ. Друштво је на ово рјешење уложило жалбу те је предмет враћен на поновни поступак првостепеном органу. У поновљеном поступку, рјешењем из јануара 2018. године, обавеза је смањена и утврђена у новом износу од 1,12 милиона КМ. Друштво је и на ово рјешење уложило жалбу и поступак је у току", наводи се у ревизорском извјештају Рафинерије за прошлу годину и додаје да су процјене руководства да ће овај спор бити ријешен у корист Рафинерије.1 КОМЕНТАР

  1. Prosto mi žao naroda Siriji koji sa suzama radosnicama dočekuje Ruske vojnike,prethodnicu ekonomskog okupatora potrebnog jedino Asadu.
    Kome trebaju Rusi u BiH osim Miloradu lično,da ga kao štite dok oni uništavaju čitav srpski narod zapadno od Drine.
    Bagru je trebalo istjerati onoga trenutka kada su saopštili da neće izgraditi prugu Brod – Modriča.

Оставите одговор