Времеплов, овдје и сада: Дани Српске у Србији 2019

Намјера није указати на длаку у јајету, али грешке попут ове на насловној фотографији и првој унутар текста, далеко да су од игле у пласту сијена.

уторак, 21 септембра, 2021 / 16:16

До њих долази кад се посао за државне паре отаљава без креативног приступа и традицијом наметнуте обавезе, а посебно када се користи латиница па пресловљава у ћирилицу. Није у питању, дакле, да је неко написао Приједор великим или малим словом, његово позориште онако како се званично зове, презиме Сексан као Сексен… овдје је у питању да је неко рециклирајући (претпостављамо) визуелни идентитет од раније, са различитим датумима а истим визуалом, послао све нас у 2019. годину.

Онда то, што је неко оставио два иницијала у програму латиницом, не значи баш много осим нама са Фронтал.РС. У наставку саопштење у цјелости, уз доказатељство:

Свечано отварање манифестације "Дани Српске у Србији", коју Представништво Републике Српске у Србији ове године организује по девети пут, биће сутра увече (22. септембра 2021. у 20.00) у Народном позоришту у Београду.

Свечаност ће почети интонирањем химни Србије и Републике Српске и послије поздравне ријечи Млађена Цицовића као домаћина манфестације, благослова Његове Светости патријарха српског г. Порфирија и обраћања Маје Гојковић, потпредседницe Владе Србије и министаркe културе и информисања, Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, свечано ће отворити овогодишњу, девету по реду, манифестацију "Дани Српске у Србији".

Очекује се да ће свечаности присуствовати највиши представници Српске и Србије, предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Србије и Републике Српске, генерали војске и полиције двије државе, академици, истакнути умјетници и привредници. У умјетничком дијелу програм биће концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније. Диригент: Бранка Радошевић. Солисти: Снежана Савичић Секулић, Миња Шукало и Васа Стајкић. Редитељ: Драган Елчић.

Претходно ће, у 10 сати прије подне, бити пријем код градоначелника Београда др Зорана Радојичић у Старом двору. У делегацији Републике Српске на челу са Радованом Вишковићем, предсједником Владе Републике Српске, биће Златан Клокић, министар за евроинтеграције и међународну сарадњу, Млађем Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији и Жељко Ђурић, шеф кабинета предсједника Владе.

У 12 сати, у Кнез Михаиловој улици, код Културног центра Београда, почеће промоција туристичке понуде Републике Српске и трајаће до 19.00.

У исто вријеме, у 12 сати, у Привредној комори Србије, у Ресавској 15, почеће промоција инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона Републике Српске, са акцентом на слободне зоне у Подрињу. Послије емитовања филмске презентације под насловом "Српска – Република могућности" говориће Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске и, у име Владе Србије, министар финансија Синиша Мали. Послије филмске презентације "Пословне и слободне зоне Републике Српске" (Приједор, Градишка, Требиње, Зворник) говориће Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетниптва Републике Српске, о предности инвестирања и пословања у Републици Српској, Златан Клокић, министар за европске интеграције и регионалну сарадњу, о могућностима и начинима регионалне сарадње, а Срђан Ранкић, начелник општине Братунац, ће представити слободну зону у Братунцу.

За крај су предвиђени директни сусрети привредника и разговор потенцијалних инвеститора са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и његовим сарадницима.

С поштовањем ,

Весна Копривица – виши стручни сарадник,

технички секретар