Временске прилике одгодиле сјетву

Хладно вријеме и велика количина падавина одгодиле су почетак прољећне сјетве у Републици Српској, а вријеме неће бити наклоњено пољопривредницима до половине априла, рекао је Срни руководилац Одсјека за агрометеорологију у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Дејан Супић. Према његовим ријечима, оптимални рокови за сјетву већ су почели, а временске прилике не дозвољавају почетак радова на […]

понедељак, 1 априла, 2013 / 11:58

Хладно вријеме и велика количина падавина одгодиле су почетак прољећне сјетве у Републици Српској, а вријеме неће бити наклоњено пољопривредницима до половине априла, рекао је Срни руководилац Одсјека за агрометеорологију у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Дејан Супић.

Према његовим ријечима, оптимални рокови за сјетву већ су почели, а временске прилике не дозвољавају почетак радова на њивама.

"Да би сјетва кренула, температура земљишта на дубини од пет центиметара треба да буде већа од шест степени, а земљиште треба да се просуши како би се квалитетно припремило за сјетву", подсјећа Супић.

Према прогнозама за наредну седмицу, очекује се облачно вријеме са честим падавинама, у првом дијелу седмице и са снијегом, који је јутрос освануо у већини крајева Републике Српске.

Висина снијега је од два центиметра у Бањој Луци до 15 центиметара у Дринићу.

Температура ће и ове седмице бити од нула степени Целзијусових у јутарњим часовима, до максималне дневне од 15 степени Целзијусових, уз много кише, што даље одгађа прољећну сјетву.

Супић каже да су јутарњи мразеви у првој половни прошле седмице изазвали оштећења цвјетних пупољака на кајсијама, што може довести до сушења цвјетова и гранчица код коштичавог воћа.

Према његовим ријечима, повећана влажност ваздуха и температура изнад шест степени у другом дијелу седмице могли су да доведу до појаве примарних инфекција чађаве краставости код јабуке.