Воли ту ријеч – РАТ: Бакирова порука Хрватима за трећи ентитет

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Хрвати "не могу да добију трећи ентитет у БиХ без конфликта и рата”.

понедељак, 5 фебруара, 2018 / 10:04

"Око 60 одсто Хрвата живи измијешано са Бошњацима у БиХ. Куда би извукли ту линију трећег ентитета, коју нису успјели 1993. са ХВО-ом да извуку. То су бесмислице које служе за властито гласачко тијело и притисак на Бошњаке”, рекао је Изетбеговић у емисији ХРТ-а "Недељом у два”, одговарајући на питање да ли је реалан трећи ентитет у БиХ.

Он је навео да таквим својим изјавама даје упозорење свима који желе да поцијепају БиХ. "Нека не рачунају да ће Сребреницу, Томашицу, Брчко и друга мјеста издвојити из БиХ. Бакир и Бошњаци неће почети конфликт. Зна се ко је сваки пут на Балкану почињао ратове. Боље им рећи на вријеме – ‘немојте прелазити црвену линију’ ", рекао је Изетбеговић. Он тврди да Бошњаци, за разлику од Хрвата, "желе релаксацију односа”.

"Не иде да дижу крст изнад Мостара. Можете ли мислити како би се осјећали Хрвати да им ставите мјесец и звијезду на заједничком брду. Немојте тјерати бошњачку дјецу да уче хрватски, да им је главни град Загреб и давати свједочанства са шаховницом, што се дешава у средњој Босни”, рекао је он. Говорећи о градњи Пељешког моста, Изетбеговић је казао да је потребно да Хрватска ријеши границу с БиХ и приступ отвореном мору.

"Желимо папир на којем ће се одредити граница, ратификовати, одредити пловни пут БиХ до отвореног мора онако како је дефинисано правом мора. Јефтиније је радити тунел који је мање осјетљив на ударе вјетра и који не прави проблеме око проласка бродова. Али, ако хоће градити мост нека раде, нека спајају територију, само нека не узимају право БиХ”, рекао је Изетбеговић.7 КОМЕНТАРА

  1. Bakir ne moze cuvati ni Sebijinu… par ovaca na papiru takodze ne…

   Ali zapamti jedno Bosna nije Bakir.Bosna je svaka avlija koja se tako osjeca.a vjeruj mi to je malo vise od tog procenta sto ti mislis.Toliko je samo u RS-u.

   Ne zelim polemizirati sa tobom ,Ali evo pozivam te u moj najveci mali grad na svijetu na rucak.U srcu RS-a .sve je u duhu Bosne a zakoni se postuju.

 1. Bakir mozda prica sada kada su izbori na pomolu,ali za svakoga t´ko to nece da razumije neka se podsjeti pocetaka rata kada je Sarajevo bilo opkoljeno najubitacnijim topnistvom i drzano pod opsadom skoro cetiri godine pa je opstalo.Ne moramo mi vise uciti istoriju iz vasih knjiga mi smo je dozivjeli pa bisvako cijepanje BiH bilo tragicno ali ovaj put bi rat imao drugacije rezultate.On je realna opcija jer drzava BiH u ovom obliku ne postoji,jer fasizam u pojedinimnjenim djelovima je ocit a on ce se kad tad slomiti zu pomoc normalnih srba ,hrvata i ostalih patriota drzave Bosne koja nikada nece nestati.
  Ocito pojedie ljude istorija nista nije naucila.

Оставите одговор