Воле нас к’о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу

У циљу унапређења и модернизације јавних услуга за све грађане, УНДП и Британска амбасада у Босни и Херцеговини потписали су Меморандум о разумијевању за покретање четверогодишњег програма дигиталне трансформације, у вриједности од 5 милиона УС долара, усмјереног на увођење нових дигиталних рјешења, политика и услуга, као и унапређење дигиталних вјештина и капацитета у јавном сектору.

недеља, 27 септембра, 2020 / 08:53

„Уједињено Краљевство, као глобални лидер у дигиталној управи има значајна искуства. У оквиру наше посвећености подршке реформама у БиХ, желимо подијелити ово знање како бисмо помогли трансформацију начина рада влада у БиХ, повећали њихову одговорност према грађанима и унаприједили пружање услуга на које се грађани ослањају. То већ радимо. Овај Меморандум о разумијевању јавна је потврда да ћемо удружити дигитално искуство Уједињеног Краљевства и наше лидерство са стручношћу локалног сектора и знањем УНДП-а, док покрећу нови Програм дигиталне трансформације за период 2020. до 2024. године,“ истакнуо је британски амбасадор у Босни и Херцеговини, Њ.Е. Матт Фиелд.
Пандемија коронавируса показала је колико је грађанима важна доступност услуга, али и колико је важно да јавна управа може наставити с радом у контексту када је онемогућено физичко присуство.

„За УНДП, дигитално управљање и трансформација у јавном сектору је важан приоритет и дугорочни приоритет. Дигитална трансформација данас утјече на све сфере нашег друштва и све аспекте наших живота. Континуирано смо радили на јачању институција управљања, али и на приступу грађана услугама, као и дијалогу између грађана и њихових изабраних представника те пружању одговарајућих услуга. Поносни смо што данас кроз овај Меморандум о разумијевању имамо прилику формализирати наше партнерство с циљем ширег дјелокруга рада и пружања свеобухватног портфеља подршке нашим партнерима тако да е-управа и е-услуге буду доступне свим грађанима,“ нагласила је Стелиана Недера, резидентна представница УНДП-а у Босни и Херцеговини.

Постојећа глобална технолошка трансформација трајно је промијенила начине на који грађани комуницирају међусобно, као и са својим властима. Глобална искуства показују да технологија може осигурати значајне уштеде у јавним буџетима и повећати учинковитост јавних услуга. Програм дигиталне трансформације за период 2020. до 2024. године доприноси напорима у реформи јавне управе у БиХ и има за циљ убрзати развој јавних услуга кроз рад на политикама и прописима, могућностима за технолошке иновације те осигурати подршку за унапређење дигиталних вјештина службеника на свим нивоима власти за кориштење нових доступних алата и уврштавање нових пракси у њихов рад, а у корист грађана у цијелој земљи.Коментариши