Војска грува црним свјетлима

Електронско – продукцијски двојац Eнди Като и Том Финдлеј из Велике Британије, који потписују пројекат Грув Армада (Groove Armada), издали су и девети званични албум у 2010. години, Црно свјетло (Black Light). Пише: Данијел Дакић Њиме обиљежавају и дванаест година од објављивања првог издања, Нодерн Стар (Nothern Star). Новим албумом дефинитивно настављају да нас, као […]

субота, децембар 4, 2010 / 17:35

Електронско – продукцијски двојац Eнди Като и Том Финдлеј из Велике Британије, који потписују пројекат Грув Армада (Groove Armada), издали су и девети званични албум у 2010. години, Црно свјетло (Black Light).

Пише: Данијел Дакић

Њиме обиљежавају и дванаест година од објављивања првог издања, Нодерн Стар (Nothern Star). Новим албумом дефинитивно настављају да нас, као и у протеклим годинама, држе приковане за плесне подијуме, као што је то био случај са "’мега" плесним хитовима попут Мјешај тим дупетом, Суперстајлинг, итд. (Shake That Ass, Superstylin’).

Нови адут за клубове широм свијета је сингл, који најављује ово издање, у којем гостује Вил Јанг (Will Young), а као потврди тврдње да је у питању прави плесни хит, служи и чињеница да већ постоји преко десет (што званичних, што незваничних) ремикса ове пјесме, коју потписују реномирани свјетски диџејеви и ремиксери, попут нпр. Тим Бадена (Tim Budden).

Поред најавног сингла Историја (History), на свјетским плесним топ листама одлично пролази и сингл Папирнaта романса (Paper Romance), на којем гостује француски двојац Фенeч-Солер и Саинт Савиор (Fenech-Soler&SaintSaviour). Управо овај двојац гостује и на пјесмама Нећу клекнути, те Вријеме и простор (I Won’t Kneel, Time&Space), а од гостију ту су још Џес Лараби и Ник Литлморе (Jess Larrabee&Nick Littlemore).

Албум Црно свјетло носи дванаест пјесама, које, посматрајући контекстно, не доносе нити нешто зрелији, а нити истанчанији звук него што смо до сада навикли од овог двојца, али је више него очигледан порив ка "мијешању" што више постојећих модерних музичких жанрова, што нам свакако најављује још узбудљивија издања Армаде.

Наиме, радно издање обилује утицајима музике великана. Попут Дејвида Бовија, Њу Ордера, Рокси Мјузика или Бронски Бита (David Bowie, New Order, Roxy Music, Bronski Beat), чијем хиту из 80тих Смолтаун Бој (Smalltown Boy) се приписује надахнуће за актуелни хит Историја.

Сам албум, укратко речено, представља неку врсту укрштеног француског електро-поп звука, са модернизованим призвуком поп рока 80тих година прошлог вијека и свакако га вриједи посједовати у личној колекцији.

Нарочито годи за слушање у оним моментима дана када се можете, бар на моменат, осамити и посветити само себи и малим дневним маштањима или размишљањима.

Покушајте!!!Оставите одговор