Војном парадом обиљежено 150 година уједињења Италије

Италија данас прославља 150. годишњицу уједињења, а свечаној прослави у Риму присуствује више од 80 страних делегација, због чега је град под специјалним мјерама безбједности, преносе италијански медији. Бројни шефови држава и високи државни званичници присуствују свечаностима: предсједници Авганистана, Аргентине, Израела, Палестине, Русије, Турске, као и потпрједседник САД Џозеф Бајден, његов кинески колега Сји Џинпинг […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 18:53

Италија данас прославља 150. годишњицу уједињења, а свечаној прослави у Риму присуствује више од 80 страних делегација, због чега је град под специјалним мјерама безбједности, преносе италијански медији.

Бројни шефови држава и високи државни званичници присуствују свечаностима: предсједници Авганистана, Аргентине, Израела, Палестине, Русије, Турске, као и потпрједседник САД Џозеф Бајден, његов кинески колега Сји Џинпинг и генерални секретар УН Бан Ки Мун, као и предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј.

Главни дио програма прославе била је војна парада одржана у центру Рима, а касније током дана биће одржани и концерт и свечана вечера у Квириналу, сједишту италијанског предсједника.

На маргинама прославе, предвиђени су и билатерални сусрети. Премијер Силвио Берлускони требало би да се састане с Бајденом, као и руским предсједником Дмитријем Медведевом.

Медији најављују могућност сусрета израелског предсједника Шимона Переса, палестинског предсједника Махмуда Абаса и потпредсједника САД Бајдена, али тај сусрет није званично потврђен у Риму.

Српски предсједник Борис Тадић отказао је долазак на прославу пошто су италијанске власти упутиле позив и предсједници Косова Атифети Јахјаги.

Због ванредних мјера безбједности, на улицама Рима распоређено је око 2.500 припадника полиције, а ваздушни саобраћај изнад града, осим за хеликоптере полиције, затворен је.

Велики број људи дошао је из читаве Италије како би присуствовао војној паради у центру Рима, а неки од њих су дошли још прије зоре како би осигурали мјесто у првом реду и тако уживали у маршу оружаних трупа.

Народ је аплаузима поздравио предсједника Ђорђа Наполитана, док је премијеру Берлусконију, чији је углед укаљан бројним сексуалним и финансијским скандалима, било упућено неколико звиждука негодовања.

Медији су уочили мању грешку у протоколу коју је учинио Берлускони, када је дотакао шпанског краља Хуана Карлоса.

Уочи почетка војне параде, италијански премијер дигао се са свог мјеста, пришао шпанском краљу и држећи га за руку нешто му рекао.

Берлускони се потом вратио на своје мјесто, а предсједник Наполитано нагао се ка њему и опонашајући његов покрет руке, нешто му објаснио. Затим је премијер поново пришао Хуану Карлосу и обратио му се, али га овога пута није додиривао.

Према протоколу, краљеве и краљице не треба додиривати, нити се са њима руковати, осим ако они сами то први не учине.

Свечано обиљежавање оснивања италијанске републике 1946. обиљежава се 2. јуна, када су се Италијани на референдуму одлучили за укидање монархије. Ове године тај празник подудара се са 150. годишњицом уједињења Италије.Оставите одговор