Војнохунташ Порошенко промијенио име агресије на Донбас

Предсједник Украјине Петро Порошенко званично је саопштио да је завршена досадашња безбједносна операција у Донбасу и да почиње Операција заједничких снага, пренијели су украјински медији.

понедељак, 30 априла, 2018 / 18:44

„Сада започињемо војну операцију предвођену Оружаним снагама Украјине, са циљем да обезбиједимо заштиту територијалног интегритета“, рекао је Порошенко.

Он је раније овог мјесеца изјавио да ће, према закону о реинтеграцији Донбаса, тренутна стратегија војне операције у региону данас бити промијењена у Операцију заједничких снага.

Очекује се да ће нови план „донијети драстичне промјене“ и да ће украјинска војска имати додатна овлашћења и контролу над јединицама Националне гарде, безбједносних служби и полиције, а на мјесто команданта операције постављен је Сергеј Најев, пренио је ТАСС.

Након преврата у Украјини у фебруару 2014. године, нове власти у Кијеву нису успјеле да добију подршку свих грађана. Донбас се тада побунио против политике погоршања односа са Русијом.

Покретање кампање против грађана у источној Украјини предложио је тадашњи вршилац дужности предсједника Украјине Александар Турчинов 7. априла 2014. године.

Украјинске снаге су послате у Донбас како би разбиле протесте у региону. Окршаји војске и украјинских националиста са локалним снагама у Донбасу су до љета 2014. године прерасли у сукобе пуних размјера, уз употребу војне опреме и авијације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *