Војна побуна у Грузији

ТБИЛИСИ – Грузијски министар одбране, Давид Сихарулидзе, рекао је да је откривена завјера за покретање државног удара и да је у току побуна у војној бази „Мукровани“. "Све је покренуто с циљем ометања планираних војних вјежби НАТО и то је покушај државног удара", рекао је Сихарулидзе. Вјежбе НАТО у Грузији планиране су за период од […]

уторак, мај 5, 2009 / 10:51

ТБИЛИСИ – Грузијски министар одбране, Давид Сихарулидзе, рекао је да је откривена завјера за покретање државног удара и да је у току побуна у војној бази „Мукровани“.

"Све је покренуто с циљем ометања планираних војних вјежби НАТО и то је покушај државног удара", рекао је Сихарулидзе.

Вјежбе НАТО у Грузији планиране су за период од 6. маја до 1. јуна.

Руски предсједник Дмитриј Медведев, крајем протеклог мјесеца је предстојећу војну вјежбу НАТО у Грузији, назвао "отвореном провокацијом".

 Са друге стране, Грузија је саопштила да је открила завјеру у војсци која је планирана у Русији и да је у току побуна у војној бази недалеко од Тбилисија.

Грузијско Министарство унутрашњих послова наводи да су они који су умјешани у завјеру новац добили од Русије, која је критиковала планиране вјежбе НАТО, које треба да почну 6. маја.

"Главни циљ ове побуне је ометање вјежби НАТО. У току су преговори са војницима у бази Мукровани и надам се да ће све бити ускоро окончано", рекао је министар одбране Грузије Давид Сихарулидзе.

Грузијски МУП је саопштио да је једно лице ухапшено.

Портпарол МУП-а Штота Утијашвили рекао је на конференцији за новинаре да су завјереници новац добили од Русије и да све указује да је цјелокупан догађај координисан из Москве.

Неименовани руски безбједносни извор одбацио је оптужбе Грузије да је Москва одговорна за дешавања у Грузији. Он је истакао да је "то ноћна мора и агонија режима предсједника Михаила Сакашвилија и да се не може описати на други начин".

НАТО није желио да коментарише дешавања у Грузији.

Близу 1.000 војника из земаља чланица и партнера НАТО, вјежбаће  "практични одговор" у грузијској војној бази источно од Тбилисија, и на око 70 километара од најближих положаја руске војске у Јужној Осетији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *