Војна хунта из Кијева прекршила прекид ватре и Мински споразум

Украјинска војска испалила је минобацачке гранате и друге пројектиле на четири локације у самопроглашењ Лугањској Народној Републици /ЛНР/ ноћас у 2.30 часова иза поноћи, саопштио је Здружени центар за контролу и координацију.

четвртак, 17 фебруара, 2022 / 08:49

"Украјинске оружане јединице озбиљно су нарушиле режим прекида ватре кориштењем оружја које, према Минским споразумима, треба да буде повучено", изјавио је официр мисије ЛНР у Центру, пренио је "Спутњик".

Милиција ЛНР саопштила је да се ситуација у региону значајно погоршала током претходног дана, пошто Кијев покушава да ескалира конфликт.

Република је позвала међународне посматраче да забиљеже овај напад и предузму мјере за спречавање агресије од стране Украјине.

Мински споразуми, усаглашени у фебруару 2015. године, предвиђају прекид ватре између самопроглашених репблика у Доњецку и Луганску са једне стране и Кијева са друге, повлачење војних снага, обнављање економских веза и уставне реформе које би осигурале национална права република.

Кијев пориче

Оружане снаге Украјине негирале су оптужбе за напад на положаје проруских снага на истоку земље.

"Упркос чињеници да је на наше положаје пуцано из забрањеног оружја, укључујући артиљерију промјера 122 милиметра, украјинске снаге нису узвратиле ватру", рекао је Ројтерсу неименовани званичник украјинске Операције здружених снага задужен за контакт са медијима.Оставите одговор