Војислав Шешељ и Хорде зла (2) – Оптужница

У другом наставку фељтона о суђењу за вербални деликт на међународном нивоу, Војислав Шешељ се крсти новомученичким именом. Пише: Дани(ј)ел Симић Ствар је забавнија, што је оптужница баналнија. Неко се досјетио да након толико филмова о 1. амандману на Устав САД, оптужи политичара из једне суверене земље – за вербални деликт. Вјероватно зато, што Американци […]

среда, 12 новембра, 2014 / 06:00

У другом наставку фељтона о суђењу за вербални деликт на међународном нивоу, Војислав Шешељ се крсти новомученичким именом.

Пише: Дани(ј)ел Симић

Ствар је забавнија, што је оптужница баналнија. Неко се досјетио да након толико филмова о 1. амандману на Устав САД, оптужи политичара из једне суверене земље – за вербални деликт. Вјероватно зато, што Американци љубоморно бране и амандман који је сљедећи.

За оне који нијесу Шешељ, па не памте свакакве глупости, он има везе са личним наоружањем.

Војо је дакле оптужен да је изговарао моћне ријечи, које натјерују Србадију да се лаћа зарђалих кашика. Нема командне одговорности, нема наређивања, нема позиције на власти. Шешко је медијум са способношћу масовне хипнозе, која је, ширећи се преко круговалних постаја и штампе преламане у Вентури, узрок свих постјугословенских зала…

Од овога, сложићете се, тешко се и може смислити нешто духовитије.

Али труде се они

Стога, обзиром да се суд овдје примарно и самоиницијативно бави крајње езотеричним стварима, ја ћу, за разлику од приступа у Суперслоби и пријатељима суда (консултовати литературу), ствар покушати да обрадим озбиљно.

Слобчету је тужилаштво (а заправо суд) покушавало доказати да је разбио СФРЈ и деценијама спремао покољ осталих народа и народности. Са Шелетом је далеко прозаичније…

Оно што је поготово дало јефтин тон свему, јесте што Воју оптужују за скроз личне ствари. За изјаве које је давао без икакве битне функције. За лајање, такорећи. Много мање има прилике да се ту убуџи толико жељена титула мученика за српски народ, што њему који је (за разлику од Милошевића) прави националиста – веома тешко пада.

Утолико му и више треба калуђерско име, које га изводи из овога свијета.

Крштење гласовном промјеном

Војвода би највише волио да га крстим неким новосветитељским именом, које, наравно придржавајући се пропозиција наручених оптужницом, не би ништа мање заостајало за кованицом Суперслоба. Политички ривалитет се тешко лијечи, чак и кад су обојица покојни.

Први физички, а други формално-правно.

Знам да би хтио неко дугачако и звучно, које одзвања као Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Фридрих Вилхелм Јозеф Шелинг или Јохан Готлиб Фихте. Нажалост, будући да до одласка у Хаг није успио надрасти префикс под- испред спољнополитички битних функција које је обављао, могу му подарити једино гласовну промјену.

То што га је Суперслоба покрао, када је на изборима за предсједника побиједио Милутиновића, не спада у моју надлежност. Милан му је сад комшија, па нека се консултују о лекс специјалису, који би доживотни предсједник СПС донио постхумно.

Дакле, као што се под- мијења у пот-предсједника (под утицајем једначења сугласника по звучности), тако се и Шешељ (под утицајем једначења Хага по глупости) мијења у Скелетор. Од Скелетора нема бољег лика за ниво зла и моћи, a коју љубитељ кородираног есцајга треба заузети у историји какву пише Хаг.

Уосталом, и Скелетор је вазда био на домак тога да оствари свој план и постане предсједник, те мени у дјетињству нешто никако није било јасно: због чега га Хи-мен на крају увијек пусти да побјегне?

Данас бивши пионири знају, да без тога не би било сљедеће епизоде. Исто као што ни господари овог пакла у којем се кварцамо, не желе да се прича о томе како их воде чисти себични интереси, а никаква права човјека. Суперслоба је, додуше, добио правношколске помагаче, који фразеолошки наличе на Хи-мена и господаре свемира, па, по аналогији, Скелетору могу дати само команду над хордама зла.

Окаснио је.

Смисао на слнку!

Нема ту ништа лингвистички чудно. Ако би вам рекао да је из праславенског облика слнка, настала данашња српска ријеч сунце, не би сте ми повјеровали. Зар не?

Ипак, како је ово са сунцем обезбјеђено стварним актима (Закон о отвореном слогу, итд), што се и ова суманута гласовна промјена не би омакла премореним преводиоцима у Хагу, када покушавају преломити језик на овакву оптужницу?

Наравно, пошто сам обећао да ћу овај пут озбиљно, завршићу увјерењем да ми се чини како и поред све пропаганде, у Србији и ван ње, не постоји умјетничко име које бих му ја дао, а да на естради звучи страшније од његовог рођеног.

Војислав Шешељ. Бу!

Стварно ми се није дало писати опет опсежан рад на задату тему, али заиста немам избора. Како се тим јадницима који изигравају тужилаштво, вазда дешавају исти малери? Да ли је могуће да, баш сваки пут, за уводног свједока доведу неког залудног прципевца?!

Гдје ли их само налазе…

Пошто је тај суд у уској вези са потезима влада САД и ЕУ, односно у сталној бризи, како да натемпирају неки доказни материјал у тренутку када то треба утицати на политичку сцену Србије, просто је невјероватно да не знају какав ефекат оставља први медијски утисак?

У крајњу руку, склањање Шешеља са политичке сцене је и основна сврха те оптужнице. Одрачунали су да би, обзиром шта су планирали за Србију у посљедњих пет година, а поготово гледе Косова и Метохије, исти сасвим сигурно постао предсједник. Без оног пот-.

Џери Спрингер је политичар

Како онда нијесу извукли поуку из Суперслобиног прангијања Ма(х)мута Бакалија, које је још на самом почетку сироту Карлу дел Понте послало да загријава стативе!?

Добро ваљда знају, да то послије пар седмица више нико ни не гледа? Осим залуђеника, који и онако формирају своје мишљење на основу чињеница. Зато ваљда Кристина Дал личи на Соњу Бисерко, таман колико и Флоренс Артман на Јасмилу Жбанић.

Добро. Слажем се. Флоренс је више секси и има скупље оквире за наочаре, док је тужитељка Дал више водила рачуна да Шешку оспори право на самозаступање, него о оном што би му могла ставити на терет. Кели Озборн је та, која личи на Марију Шерифовић!

Покушајмо бар за тренутак заборавити да је ово риалити шоу, којем је сад опала популарност (Коурт ТВ, Џери Спрингер шоу, Судница Мелани Вукмирице). То се види и по томе што Б92, умјесто Хага, сад уживо преноси Великог Брата.

Надаље, покушајмо оставити по страни да се Шешељ заиста добровољно пријавио у квиз, али и да је културолошки модел који нуде Војо и СРС, нешто с чим се не идентификује већина младих или образованих Срба. Обратимо пажњу искључиво на чињенице у оном што сад говори.

У том случају, ако се не варам, он и даље заслужује поштено суђење?

А је ли?

28.12.2007. Први пут на Фронталу Објављено 15.5.2011Оставите одговор