Вођа "Образа" осуђен на двије године затвора

Виши суд у Београду осудио је вођу Образа Младена Обрадовића на двије године затвора због организовања нереда током прошлогодишње Параде поноса. Његова супруга Јелена осуђења је на годину дана, а Крста Миловановић и Дамир Грбића на годину и по дана. Осталих 13 оптужених осуђено је на казне затвора од осам мјесеци до годину и по […]

среда, 20 априла, 2011 / 13:44

Виши суд у Београду осудио је вођу Образа Младена Обрадовића на двије године затвора због организовања нереда током прошлогодишње Параде поноса. Његова супруга Јелена осуђења је на годину дана, а Крста Миловановић и Дамир Грбића на годину и по дана.

Осталих 13 оптужених осуђено је на казне затвора од осам мјесеци до годину и по дана, јавља Б92.

Младен Обрадовић и још 13 особа оптужени су као коловође групе која је у октобру прошле године изазивала нереде на улицама Београда.

За организацију нереда пријети им казна од 3 до 12 година затвора. Преостали оптужени сучавају се са могућношћу да иза решетака проведу од једне до осам година.

Тужилаштво сматра да је теза одбране да су оптужени кренули у одбрану православља неприхватљива, већ да се ради о дискриминацији и организовању нереда.

У завршној ријечи тужилаштва наводи се да парола "борићемо се свим средствима" није у духу православља, како то чланови Образа желе да представе, као и да је неприхватљиво објашњење Обрадовића да парола ‘чекамо вас’ нема претећу поруку.

Одбрана је тражила ослобађање од кривице, уз тврдњу да су сви оптужени ишли на молитву, а не да изазивају нереде по граду. Браниоци су оптужили власт за изазивање нереда и тврдили да је суђење монтирано и представља политички прогон.

У нередима пре, током и након Параде поноса, прве јавног скупа српских хомосексуалаца и лезбејки на више локација у центру града повређено је 147 полицајаца и 25 хулигана, а укупна штета у Београду била је више стотина хиљада евра. Том приликом приведено је 249 особа, од чега 54 малољетника.Оставите одговор