04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту

Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, што само показује колико је овај ресурс ограничен и колико, упркос том сазнању, водимо рачуна о њему.

уторак, 8 децембра, 2020 / 23:39

Наиме, од ове недеље ће пољопоривредници, хеџ фондови и општине моћи да се кладе на потенцијалну несташицу воде, пошто ЦМЕ Гроуп Инц. пушта на тржиште фјучерсе калифорнијског тржишта воде вредне 1,1 милијарди долара. Према наводима ове компаније, фјучерси ће помоћи корисницима воде да боље управљају ризицима и адекватније ускладе понуду и потражњу.

То заправо не значи да ће се трговати пијаћом водом из цијеви комуналних предузећа, већ уговорима из ове области. И док инвеститори тврде да је то добар механизам за унапрјеђење ефикасности потрошње воде, аналитичари кажу да фјучерси отварају могућност за вјештачко подизање њене цијене.

Увођење ових "водених" фјучерса на финансијско тржиште најављено је још у септембру када су топлотни таласи и пожари дивљали по западној обали САД.

"Климатске промјене, суше, раст популације и загађење ће највјероватније у наредним годинама подстаћи велики раст цијене воде", појашњава овај феномен Дин Дреј, аналитичар и директор РБЦ Цапитал Маркетс.

Како пише Блумберг, већ сада је снабдијевање водом велики проблем за двије милијарде људи, а у наредних неколико година то би могао да постане за две трећине глобалне популације.

извор Bif.rsОставите одговор