Вода није људско право

Вечерас и сутра док будете со или мамурлук гасили водом, присјетите се једне вијести која је у медијима прошла релативно незапажено. Већина посланика у њемачког Бундестагу прошле недјеље је подигла руку за закон којим се право на воду избацује са списка основних људских права. Иначе, ради се о својеврсној цивилизацијској тековини коју су Уједињене нације […]

среда, 1 маја, 2013 / 08:05

Вечерас и сутра док будете со или мамурлук гасили водом, присјетите се једне вијести која је у медијима прошла релативно незапажено.

Већина посланика у њемачког Бундестагу прошле недјеље је подигла руку за закон којим се право на воду избацује са списка основних људских права. Иначе, ради се о својеврсној цивилизацијској тековини коју су Уједињене нације усвојиле након Другог светског рата.

Од присутних у Бундестагу 299 посланика сматра да вода није људско право и гласали су ЗА продају воде корпорацијама; 75 посланика нису заинтересовани за ову тему и уопште не гласају, 124 посланика немају мишљење о људским правима и гласали су суздржано, само 122 заступника гласало је против приватизације воде.

“Општа декларација о људским правима“, усвојена и проглашена на Генералној скупштини Уједињених нација 1948. године (резолуција бр. 217 /III/)

Према неким показатељима, водопривреда је у овом тренутку, трећа индустријска грана у свијету иза нафтене индустрије и електропривреде.

Ријека Крупа (Крупа на Врбасу)

Велике свјетске корпорације немају намјеру препустити управљање водним ресурсима народу и владама.

Више од два милиона људи годишње умире у свијету због загађености или недостатка воде, а већина њих су дјеца млађа од пет година. О болестима се баш и не води евиденција па се тако у САД сматра да годишње од тих болести, повезаних с водом, оболи између 500.000 и 7,000.000 људи.

Директор НЕСТЛЕ-а исто као Бундестаг: Вода није људско право

Прије Бундестага – а што је такође прошло незапажено код нас – предсједник компаније Нестле Питер Брабек рекао је потпуно исту ствар: “Вода није људско право“.

У интервјуу за документарац “Wе Fееd thе World“ он је говорио како је велико људско достигнуће то што човјек може да се одупре доминацији природе.

Сана код извора

Иначе, Нестле је највећи свјетски произвођач флаширане воде. Брабек тврди, што је очигледно, да је вода најважнија “сировина“ на свијету, и да је приватизација најбољи начин да се осигура “праведна дистрибуција“.

“Вода је прехрамбена ствар као и било која друга, и треба да има своју вриједност на тржишту“, каже Бробек.0 КОМЕНТАРА

  1. Није проблем у коришћењу воде, проблем је што олош узме народне ријеке и изворе уз помоћ криминалаца у политици, дигне кредите, држава им буде жирант, направе хидроцентрале и фабрике воде и онда то народно благо продају његовим стварним власницима.

    Значи улагања да, већински власник држава или народ, са правом инвеститорима да буду мањински акционари у појединим пројектима.

    Нема сумње да ће хтјети улагати јер ту имају сигуран профит, али ако буду дизали кредите неће им држава бити жирант као што је случај са садашњим концесијама.

Оставите одговор