ВМА прославила 167 година рада

Војно-медицинска академија /ВМА/ данас је, отварањем Центра за хипербаричну медицину, обиљежила Дан те установе и 167 година рада.  Министар одбране Србије Драган Шутановац тим поводом отворио је у тој установи Центар за хипербаричну медицину, у чије је опремање уложено 70 милиона динара. "Цео простор опремљен је најсавременијим и најбољим апаратима, комплетно је коштао око 70 […]

среда, март 2, 2011 / 18:13

Војно-медицинска академија /ВМА/ данас је, отварањем Центра за хипербаричну медицину, обиљежила Дан те установе и 167 година рада.

 Министар одбране Србије Драган Шутановац тим поводом отворио је у тој установи Центар за хипербаричну медицину, у чије је опремање уложено 70 милиона динара.

"Цео простор опремљен је најсавременијим и најбољим апаратима, комплетно је коштао око 70 милиона динара и верујемо да је то једна у низу значајнијих инвестиција", рекао је Шутановац.

Министар одбране Србије подсјетио је да се, захваљујући бројним инвестицијама ВМА, у дијагностичком и систему лијечења вратила у ред најбољих болница у региону.

"Дубоко верујем да ћемо наставити тако и да ћемо бити најбоља војна и цивилна болница на простору Балкана", рекао је Шутановац.

На ВМА је инсталирана вишемјесна хипербарична комора са десет сједишта марке "наукс" , која може да се користи као основна или додатна терапија у свим случајевима када је дошло до дефицита у транспорту кисеоника.

Војни осигураници су, до сада, у великом броју упућивани у цивилне хипербаричне центре на дуготрајне третмане који негдје коштају и око 50 евра по третману, што је плаћано из Фонда за социјално осигурање војних осигураника.

Начелник ВМА пуковник Маријан Новаковић истакао је да успјех припада само оним појединцима који поштују своју прошлост и захтјеве садашњег времена и осмишљавају визију будућности.

"Путеви ВМА у дугој историји били су углавном само путеви успеха и непрекинутог развоја у свим областима медицине, стоматологије и фармације", рекао је Новаковић.

У оквиру обиљежавања јубилеја у кругу ВМА претходно је откривена спомен-биста првом српском ратном хирургу Михаилу Мики Петровићу

ВМА је водећа установа у области лијечења, превентивне медицине, фармације, образовања и научно-истраживачког рада у Србији и на простору југоисточне Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *