Власт у ФБиХ би могла да се формира – од сутра

СДП БиХ сутра би на сједници Предсједништва странке требало да донесе одлуку о почетку формирања власти у Федерацији БиХ, изјавила је потпредсједница странке Мира Љубијанкић. Према њеним ријечима, Предсједништво СДП на дневном реду сутрашње сједнице има доношење одлуке о кретању у формирање власти, а то “подразумијева, прије свега, конституисање Дома народа Парламента ФБиХ". “СДП-у на […]

среда, март 2, 2011 / 10:14

СДП БиХ сутра би на сједници Предсједништва странке требало да донесе одлуку о почетку формирања власти у Федерацији БиХ, изјавила је потпредсједница странке Мира Љубијанкић.

Према њеним ријечима, Предсједништво СДП на дневном реду сутрашње сједнице има доношење одлуке о кретању у формирање власти, а то “подразумијева, прије свега, конституисање Дома народа Парламента ФБиХ".

“СДП-у на том послу могу се придружити сви који хоће“, рекла је Љубијанкић за федерално "Ослобођење".

Она је поновила став СДП да 36 делегата изабраних до сада у Дом народа из шест кантоналних скупштина чини више од половине представника у том дому и да је то довољно да се одржи његова конститутивна сједница.

Љубијанкић је нагласила да СДП БиХ у томе има подршку СДА, Народне странке "Радом за бољитак" и ХСП, односно странака потписница СДП-ове платформе за успостављање власти. 

Странка демократске акције спремна је да се што прије крене у формирање власти на нивоу Федерације БиХ (ФБиХ), изјавио је данас Срни портпарол СДА Салмир Каплан.

Подсјећајући да власт у Федерацији мора бити формирана до краја марта, Каплан је рекао да је реално да се до средине марта приступи формирању Дома народа Парламента ФБиХ.

"Уколико у наредних неколико дана не буду изабрани делегати из преостала четири кантона, спремни смо да се Дом народа формира са до сада изабраним делегатима из шест кантона", најавио је Каплан.

Оцијенивши да нема ништа спорно у конституисању Дома народа без завршетка посредних избора делегата у свих 10 кантона, Каплан је рекао да је то могло бити дискутабилно да је Дом народа конституисан у децембру, али не и у марту.

"Реално је да Дом народа ускоро буде формиран", истакао је Каплан и додао да СДА о формирању власти свакодневно незванично разговара са другим странкама.

О провођењу резултата општих избора, односно о формирању власти , данас би требало да буде ријечи и на сједници Предсједништва СДА.

Крајњи рок за формирање власти у ФБиХ и усвајање федералног буџета за 2011. годину је крај марта или, у супротном, слиједи распуштање федералног Парламента и расписивање нових избора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *