Власт, опозиција, избори, кандидати, ћутолози, народ који нестаје

Изборни закон онемогућава Додика да се и након октобра 2018. године задржи на позицији Предсједника Републике Српске, али му не смета да задржи апсолутну моћ, што у преводу значи да се ништа значајније неће промијенити ни након избора на јесен ове године.

петак, јануар 12, 2018 / 19:59

Прво су дошли по комунисте,
Ја сам ћутао;
Јер нисам био комуниста.
Затим су дошли по Јевреје,
Ја сам ћутао;
Јер нисам био Јевреј.
Затим су дошли по синдикалце ,
Ја сам ћутао;
Јер нисам био синдикалац.
Онда су дошли по мене,
Али више никог није било
Да се побуни.

Пише Дражен Милосављевић

Не, ове стихове није написао др Комљеновић, нова звијезда ју-тјуба, нити неко од његових колега из зворничке болнице. Написао их је њемачки пастор Мартин Нимелер 1946. године, у моменту кад су катастрофалне посљедице њемачке званичне политике јасне сваком појединцу који је био бар мали шраф у изградњи монструозног система. Сам Нимелер је у почетку и сам подржавао Хитлеров успон у нади да ће овај уништити комунизам, а стихови настају тек након што је прошао голготу нацистичких логора, укључујући и злогласни Дахау. Слично њему, и „побуњеници“ из зворничке болнице не само да су годинама ћутали, већ су (према ријечима др Комљеновића) активно учестовали у изградњи (анти)система и уздизању „локалног кнеза“, а оглашавају се тек крајем 2017. године, кад су угрожене њихове личне позиције:

„Питамо министра, питамо предсједника Додика, којег сви овдје, 99 посто смо гласали сваки пут, и подржавали, и ишли у прве редове……. Ја сам члан СНСД-а, члан сам, нажалост, зато што у животу нисам био у партији. Ушао унутра у СНСД прво због Милорада Дрљевића, друго због Лазара Продановића, мог првог учитеља хирургије. Срам га било, сад се ограђује…“

Оштрим наступом према локалним и моћницима с највишег нивоа, зворнички „побуњеници“ освојили су симпатије управо оних грађана који годинама приговарају „неспособној опозицији“ и „интелектуалној елити која ћути“. Исти они који су ћутали кад кад су њихови пацијенти плаћали кутију клопидогрела 73 КМ (у Београду у малопродаји кошта око 500 динара или 9 КМ), кад је ФЗО РС услуге дијализним пацијентима плаћао 110 евра (у ФБиХ истовјетне услуге коштају 80 евра, а у Македонији 60 евра), кад су пацијенти били принуђени да сами купују хируршке конце и завојни материјал, кад су писане „црне књиге“, задуживана нерођена дјеца да би се исплатила неефикасна гломазна администрација,……… СНСД дисиденти су се наметнули као нова опозиција (анти)систему чији су коаутори.

Слично зворничким докторима и пастору Нимелеру, ћутао је и Милорад Додик (а ћутала је и опозиција) кад су Тужилаштво БиХ и Суд БиХ годинама селективно процесуирали Србе и пресуђивали готово искључиво Србима, креирајући „истину“ по мјери Башчаршије. Кад су „дошли по њега“ (предмети Бобар банка, Павловић банка, вила на Дедињу), више није ћутао но се играо референдума, злоупотребио народ Републике Српске као властити штит и истрговао себи имунитет од кривичног гоњења. Овај пут не улазимо у аргументе за и против Додикове кривичне одговорности, као што не омаловажавамо стручност и професионалност „побуњеника“ из Зворника. Напротив, сваки отпор провођењу силе је симпатичан сваком честитом појединцу.

И цијела та сага око зворничке болнице завршава се (наравно) баш у кабинету Милорада Додика, који овај пут преузима улогу министра здравља, чиме се по ко зна који пут обесмишљава постојање институција Републике Српске. Раније је већ преузео функције премијера, предсједника НСРС, директора РТРС, главног и специјалног тужиоца Републике Српске, предсједника Уставног суда Републике Српске, директора Хеликоптерског сервиса Републике Српске, а након што је преузео поново Суд и Тужилаштво БиХ можемо констатовати да је „прешао игрицу“ и да је зрео за пензију.

Да је Додик зрео за пензију сматрају и многи у СНСД-у, посебно они који себе виде на мјесту Додика, несвјесни да странка у данашњем облику и капацитету не може надживјети Додика, да ће се поцијепати као СФРЈ након смрти Броза или ДС након губитка власти у Србији. Данас их на окупу држе лични интереси и страх од санкција. Ипак, пензионисање Додика усудио се да предложи дугогодишњи генсек СНСД-а, један од најбитнијих креатора страначке инфраструктуре и идеолога, али је чињеница да је и Васић ћутао све док га Додик није „помео гвозденом метлом“ након Васићевог јавног обрачуна с покојним Копањом. Не само да је ћутао, него је и веома битан архитекта у изградњи антисистема у којем је странка циљ, а не средство, те се све подређује расту странке, а не просперитету и напретку друштва у цјелини.

Та партократија дисквалификује сваког ко није „унутра“, без обзира на људске и стручне квалитете. Посљедица је огромна стопа незапослености, која се ријешава отварањем граница за одлазак, чиме Српска губи најобразованији и најпродуктивнији дио становништва. Већ данас је проблем наћи квалитетне мајсторе зидаре, водоинсталатере, керамичаре, медицинске техничаре с огромним искуством замјењујемо ad hoc преквалификованим обућарима, шумарима, фризерима. Истовремено министар Богданић поручује незапосленим докторима: „Ова држава вам је дала диплому. Отворена су вам врата Европске уније.“. Влада ће одлазак младих рационализовати и чињеницом да се слично дешава у земљама региона и да се исто дешавало и у вријеме Броза, мада је Броз извозио неписмене и неквалификовану радну снагу, а на факултетима широм СФРЈ су стварани доктори и инжењери који су убацивани у здравствени и привредни систем наше земље. Чак се и самом предсједнику Додику уочи Божића 2017. године омакла реченица:

„Нама талентовани људи оду зато што су неталентовани преузели и ушли у многе сфере.“

Ако је вјеровати Додику, лако ћемо НЕГАТИВНУ СЕЛЕКЦИЈУ и ПАРТОКРАТИЈУ идентификовати као главне узроке тешке ситуације која се не жели признати. А ако игноришемо постојање болести, не поставимо исправно дијагнозу, о терапији не можемо ни размишљати. Обесхрабрује чињеница да се ради о континуитету, да је антиситем успостављен дубоко у прошлом вијеку, када су чланство у партији и рад за партију постали предуслов за лични успјех. Исто је настављено и под свим другим властима од 1991. године до данас, само што се појединци селе за бенефицијама и позицијама из партије у партију као влашићке овце за зеленом травом. Зато људе изњедрене из комунистичког шињела, а који су били СДС чиновници, тајкуни и директорчићи, који су за СДС бандитске структуре током рата шверцовале оружје, нафту и цигарете с непријатељском страном, данас можемо видјети непосредно уз структуре власти. Не заборавимо да је Додик „испливао“ на причама о лоповским партијским фирмама „Центрекс“ и „Селект импекс“, али да никад нико није ни процесуиран након што је преузео власт у другој половини деведесетих. Напротив, већина министара прве Додикове Владе били су махом некадашњи СДС функционери. Безброј пута смо чули од Додика како је Драган Калинић „покрао новац дониран за породилиште“, а данас је Калинић Додиков савјетник. Чини се да иза сцене конце вуку остаци некадашњих безбједносних служби („распала се Служба, не и наша дружба“), које су увезане са сличним структурама у Сарајеву, још више у Србији, Хрватској и Црној Гори. То је један од разлога зашто је Додик неприкосновени владар у Српској који би политички могао наживјети и Мугабеа. Та супериорност даје му такав осјећај моћи да може да се понаша као власник Републике Српске, да јавне ресурсе и институције бахато користи као личну имовину, да за говорницом НСРС примитивно вријеђа припаднике ромске заједнице, чланове породица политичкоих опонената или дисквалификује људе на основу физичког изгледа, претварајући Народну скупштину у циркус, уз свесрдно саучесништво опозиције и истовремено ћутање посланика његове партије.

Изборни закон онемогућава Додика да се и након октобра 2018. године задржи на позицији Предсједника Републике Српске, али му не смета да задржи апсолутну моћ, што у преводу значи да се ништа значајније неће промијенити ни након избора на јесен ове године.

Кандидатуром за члана Предсједништва БиХ Додик би могао већ данас прославити сигурну побједу, но он је још увијек под санкцијама САД, а нису искључене ни санкције од стране ЕУ. Тешко је замисливо да би се Генералној скупштини УН један члан Предсједништва обраћао видео линком са свог имања у Бакинцима. Свакако да ће на све начине покушати у блиској будућности да се ослободи санкција из Вашингтона, али му на руку не иде најава да ће нови амерички амбасадор у БиХ бити амбасадор који је у Македонији проруског Груевског замијенио прозападним Заевом. Готово свугдје у региону успјели су отклонити руски утицај, па је тешко вјеровати да ће толерисати Додиково кокетирање с Москвом. Међутим, Додик је у више наврата правио радикалне политичке заокрете и не би нас изненадило ако би се одрекао Москве како би спасио властиту кожу и поново се вратио у улогу „дашак вјетра на Балкану“.

Но чини се да су Американци и Британци, након што су изгубили вјеру у потенцијал Савеза за промјене, већ изабрали Игора Радојичића као Додиковог насљедника. Радојичић је такође дуго времена ћутао, чак није ни браду бријао, тек понеким твитом („Рајко је у праву.“) наговјештавао назадовољство, али на крају ипак остао дио Додикове „посаде“. Радојичић би био идеалан кандидат СНСД-а за Предсједника Српске, али су му црногорска национална припадност и Додиков страх од губитка контроле над њим препрека на том путу. Радојичић се окружио млађом екипом, па и учинио неке кораке за рјешавање проблема који се вуку из ранијег периода, али ипак је град и даље талац партократије и финансирање чиновника је и даље приоритет у односу на инфраструктурне пројекте и пројекте запошљавања и развоја привреде. Занимљиво је да Радојичићу „у једра дува“ новинар блогер Васковић, који је близак Американцима, што појачава вјероватноћу да је Радојичић њихов избор за Додиковог наслиједника. Добро обавјештени кругови тврде да Радојичић и Васковић комуницирају преко једног бањалучког доктора специјалисте, те да се између Радојичића и Додика води „тихи рат“, на шта указују смјена ректора Матаруге и кривична пријава против Ненада Лубурића, али и неки Васковићеви текстови који компромитују Додику најближе људе, те процесуирање „земљишне мафије“.

Ипак, Додик Американцима и даље може бити драгоцјен, како због високог уцјењивачког капацитета, још више јер с партнерима из ФБИХ (Силајџић, Лагумџија, Церић, Изетбеговић млађи) годинама одржава перманентну кризу коју је лако претворити у пожар на европском тлу. Но питање је да ли би Руси опростили Додику, тако да није у нимало лагодној позицији. Осим тога, Додик се вјероватно не би осјећао пријатно и сигурно у Сарајеву и већа је вјероватноћа да ће за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске кандидовати Небојшу Радмановића, а себе лоцирати на позицији премијера у Бањој Луци. Његов лични избор за Предсједника Српске је сигурно Жељка Цвијановић, јер је сигуран да се она неће отргнути његовој контроли. Чак и ако би Цвијановићева изгубила у предсједничкој трци, што није нереално, Додик рачуна на готово 50% посланичких мјеста у НСРС за СНСД, сигурну подршку СП и УС, те да би нови Предсједник био принуђен да га именује за мандатара (као некад Чавић). Уз то Додик рачуна и на подршку Никшића и Радончића (неће бити гадљив ни на СДА подршку), те већ данас можемо наслутити да би СДП могао истурити Драшка Аћимовића као кандидата за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, чиме би Додик Савезу за промјене покушао отети гласове Бошњака, али и Срба који поштују Аћимовићево политичко дјеловање.

С друге стране, Додику би рачуне могао помрсити ДНС, уколико би изашли са својим кандидатима за предсједничке функције. Ипак је вјероватније да ДНС и овај пут „утврђује пазар“, јер су дубоко испреплетене бизнис везе ове двије странке из претходног периода. Чини се да је Недјељко Чубриловић јак гарант опстанка те коалиције, да би се ДНС при таквом сценарију поцијепао, те се покушаји Драгана Чавића да ДНС превуче на страну странака Савеза за промјене тек лажна нада за оне који прижељкују промјене, а јасно је да би у том случају суштинске промјене биле готово немогуће.

Додик је на разне начине већ „торпедирао“ странке опозиције, посебно у Бањој Луци, те већ данас са високом сигурношћу можемо прогнозирати побједника октобарских избора. Зато с правом постављамо питање:

КО ОНДА МОЖЕ ДОДИКУ ПОМРСИТИ РАЧУНЕ И УЗЕТИ МУ СИГУРНУ ПОБЈЕДУ ИЗ РУКУ?

Кључ рјешења ове загонетке је у рукама руководства СДС-а, првенствено Вукоте Говедарице.

Говедарица је након преузимања странке, непосредно након дебакла на локалним изборима, изјавио да су он и колеге из врха странке схватили поруку гласача. А онда је наставио да „гради кућу на трулим темељима“, да „ходи стазама које су Босића одвеле у амбис“, и показао да ништа нису схватили. Најважнији разлог тешког пораза Савеза за промјене јесте ПАРТОКРАТИЈА. Неспоран је и утицај референдумске шараде и изостанка ефикасног обрачуна с криминалом и корупцијом, али СзП није искористио шансу добијену 2012. године. Да јесте, Додик би већ 2014. године био прошлост. Умјесто постављања битно другачијих политичких стандарда и наметања новог оквира јавног дјеловања, умјесто избацивања властитих бандита из странке, радили су се трули компромиси, тражила су се радна мјеста за заслужне партијске другове на државним јаслама, по три чистачице на једну метлу, по осам шофера на једно возило хитне помоћи. Послови се давали јарански. Све оно што ради власт на републичком нивоу, само с неком мјером. Сви трули компромиси с властитим локалним кнезовима, коалиционим партнерима из ФБиХ, као и коалиционим партнерима унутар самог СзП стигли су на наплату. А кад ти екипа оде у нижи ранг такмичења, онда нову шансу да постанеш првак нећеш добити 2018. године, јер се прво мораш грчевито борити да се до тада вратиш у Премијер лигу, а тек 2020. можеш добити нову шансу, и то тек ако посложиш екипу и радиш пуном паром четири године. Створиш машинерију. А не чекаш да се противничка екипа распадне. Не иде се нехаризмом на харизму, дезорганизацијом на организацију. Неће Додика побједити Говедарица тако што ће запјевати под шатором, као што га није побиједио ни Тадић кад је покушао бити Додик.

Скупштине народа су добра идеја, али су претворене у страначке митинге умјесто да се микрофон да искључиво грађанима да кажу какве промјене желе, због чега им је посебно тешко. Већ данас су заборављене умјесто да су опозиционе партије након афере „два папка“ напустиле Скупштину која нема легитимитет и наставиле дјеловање управо кроз форуме грађана, те тражиле измјену изборног закона и вандредне изборе. Умјесто да заслуже гласове бирача на основу властитих квалитета, очекују гласове против власти. Умјесто суштинским проблемима, данима се баве хеликоптером и фолк интерпретаторком. Власт на нивоу БиХ су морали демонстративно напустити још крајем 2017. године (усвајање акциза била је идеална прилика) и оставити Савјет министара у техничком мандату до избора, те појачати националну реторику, како би вратили дио гласача које им је преузео Додик. Није јасно ни зашто до данас нису јавности обзнанили кандидате за позиције Предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ, али и премијерску и министарске позиције.

Народу би била јаснија слика ако би му се унапријед предочило нпр.:

„Премијер ће бити Милан Миличевић, из разлога што је образован, културан у јавној комуникацији, учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, показао је добре резултате у руковођењу локалном заједницом, при чему је у матичној општини поразио премијерку Српске и министра здравља, у моменту дебакла властите партије у већини других општина, итд. Замолићемо Небојшу Катића, једног од наших најпризнатијих економиста, да буде први савјетник премијера, те ћемо му понудити високу плату са тенденцијом раста у зависности од раста наше привреде. Министар финансија ће бити Славиша Раковић, из разлога што има дугогодишње искуство у привреди и финансијама, а редовно прави квалитетне стручне анализе и аргументовано указује на промашаје Министарства финансија и погубну политику актуелне Владе. Министар УП-а ће бити Драган Мектић, итд. Директоре јавних институција и фондова бираћемо јавним конкурсима, с циљем да изаберемо најбоље, а не најподобније. Наши дужносници у јавним институцијама ће се одрећи ‘бијелог хљеба’, а сви они са државним (ентитетским) нето платама преко 2400 КМ ће се одрећи дијела изнад тог износа све док просјечна плата у привреди не достигне трећину тог износа“.

Избори се добијају првенствено добром организацијом и радом на терену, а опозиционе партије у највећем граду Српске у организацијски готово и не постоје, без обзира на измјене у градским одборима, јер се ти нови, некомпромитовани људи, готово нису представили јавности нити им је понуђен адекватан медијски простор. Неспорно је да је Говедарица на виши ниво подигао комуникацију с „базом“, али све ипак више лични на шминкање леша (баш као и Владине мјере) него на припрему за коначни обрачун у октобру, који се блеферски најављује.

Ако су схватили поруку, онда им треба бити јасно да је кључ за преокрет Бања Лука, гдје СДС нема јаког појединца. Жељка Цвијановић као највјероватнији кандидат власти за позицију Предсједника Српске чини им се као слаб противник, али занемарују јаку организацију коју има странка која је кандидује. С друге стране, амбицију да стану „на црту“ Цвијановићевој имају Говедарица, Мићић, Мектић, Босић и Иванић.
Говедарица је млад, пристојан, некомпромитован, изузетан оратор, с великим искуством у парламентарном животу Српске, али образовно дефицијентан. Ипак, након бравара и партијски дошколованог месара, машински техничар са завршеним ДИФ-ом се чини као напредак. Ако још увијек није кориговао граматичке грешке у јавном наступу, исте се могу приписати и Додику и још многим полуписменим поједницима из најзначајнијих институција Српске. Ипак, Говедарица не може побиједити ни Цвијановићеву.

Мићић је локални феудалац, такође образовно и граматички инфериоран за једну тако битну позицију, али је његова предност што се просјечни бирач лакше може идентификовати с њим („народни човјек“). Вјероватно може више од Говедарице, али не и побиједити СНСД кандидата.
Мектић је веома симпатичан као човјек у чијим наступима се препознаје искреност, срчаност, добра намјера, али он свакако није профил личности за позицију Предсједника РС, иако је послије Додика и Илије Граховца најближи просјечном гласачу и статусу турбо-фолк звијезде.

Младен Босић је образовно супериоран и писменији од претходне тројице, културан, показао је врлину и тиме што је поднио личну жртву и прихватио одговорност након изборног пораза, али његова нехаризматичност чини га мање конкурентним од поменутих. Одсуство храбрости да стане на црту Додику у претходним циклусима дисквалификује га.

Највише шанси да побиједи у трци за Предсједника Српске има Младен Иванић, али тек он није ничим заслужио да му се укаже та част, иако можемо рећи да коректно обавља дужност члана Предсједништва БиХ, без обзира што је искусан, лукав политичар, образован, писмен. Још 80-их је био у Предсједништву БиХ, па је јасно да је и он зрео за пензију. И њему још само титула „Предсједник Српске“ недостаје да „пређе игрицу“ и чини се да нема мјеру кад су у питању амбиције. Друго, Иванићеви здравствени проблеми би и њему требали бити сигнал да треба да се повуче. Ваљда они који га планирају кандидовати нису замислили да кампању води видео-линком из јединице за мождани удар?! Осим тога, Иванић је, након Додика, најодговорнији за тренутно стање. Управо је он у Вашингтону договорио рушење Владе Пере Букејловића и друго „инсталирање“ Додика, био дио те Додикове већине, био други кандидат из редова опозиције на предсједничким изборима и изравно помогао СНСД кандидату. Прије тога није процесуирао лоповлуке претходних власти, омогућио провођење накарадне приватизације, подвалио народу „експерте“ са суботичким дипломама итд. Био је највећа нада народа, а онда постао највеће разочарење. Његова странка постала је расадник „прелетача“ који су сви редом данас у странкама које чине власт. Иако можемо констатовати да и министар Црнадак коректно обавља своју дужност, чињеница је да га је Иванић одабрао по истом критеријуму као Додик Жељку Цвијановић, а то свакако није компетентност. Заједнички кандидати из редова СДС-а редовно су добијали знатно мање гласова него заједнички кандидати из редова ПДП-а, што значи да су ПДП гласачи често бирали и кандидате супротне стране.

У ситуацији кад је опозиција деорганизована, кад не постоји јака огранизација на терену, кад сваки дан Српску напусти аутобус оних који би бар гласали ПРОТИВ партија на власти (ако не ЗА странке опозиције), кад бројни поједници „прелијећу“ на контра страну, једина шанса да се направи преокрет јесте радикални заокрет, што подразумијева да се за Предсједника Српске предложи НЕСТРАНАЧКА ЛИЧНОСТ из Бања Луке, најави Влада у којој ће 50% позиција заузети нестраначке личности, изађе с именима будућих министара, а да се кандидат за члана Предсједништва номинује из редова СДС-а (Шаровић би био најозбиљнији кандидат).

Да је Бања Лука кључ преокрета, потврђује и „дизање СДС-а из пепела“ након што су на политичку сцену избацили Драгана Чавића крајем деведесетих, који је био кључна личност за промјену власти почетком овог миленијума. СДС данас у Крајини нема тако јаког појединца, а Чавић је такође политички потрошен, што опет сугерише да би избор требао пасти на нестраначког кандидата. Становништво у Крајини је већином лијеве оријентације, СДС-у замјерају пљачку и губитак крајишких општина крајем рата (никад им се нико у име странке није извинио), па без обзира што данас Крајишник, Калинић, Ковач и многи други протагонисти тих времена „играју за другу страну“, они су СДС прецртали за сва времена, што битно умањује шансе СДС кандидату. Осим тога, становништву су се уопште огадиле политичке партије.

Стога је, ако је интерес народа изнад интереса странака, Вукота Говедарица још јуче требао најпонизније (у име народа) умолити професора ЂОРЂА ВУКОВИЋА да буде кандидат грађана Српске за Предсједника Републике Српске, кога ће формално номиновати СзП. С обзиром да тако нешто изискује велику личну жртву, чак би му требали и платити тај ангажман

Професор Вуковић је један од ријетких интелектуалаца који свих ових година није ћутао, што га управо препоручује. Релативно је млад, универзитетски је професор, пристојан је (иако веома оштар критичар), писмен, некомпромитован. Истовремено је и родољуб и толерантан према егзистенцији других и другачијих. Чак и у баскету, а и по броју ципела може парирати Додику. Што је најважније, као Предсједник Српске обезбједио би јединство грађана који су сада дубоко подијељени на половину оних који подржавају Додика (зато што се сличан сличном радује или из личних интереса) и на другу половину оних који не воле (или чак мрзе) Додика. Долазак таквог политичког профила на чело Српске значило би и почетак краја партократије и почетак „оздрављења“ друштва. Онај ко би га кандидовао наметнуо би нови политички оквир којем би се морала прилагођавати и супротна страна. У судару са Жељком Цвијановић или Небојшом Радмановићем, Вуковић би однио гласове свих гласача Савеза за промјене, готово свих неопредјељених, извео би на биралишта чак и апстиненте, а могао би рачунати и на гласове многих бирача ДНС-а, СП-а, УС, па и једног дијела СНСД бирача. Нема сумње да је Вуковић кадар поразити чак и самог Додика.

Сад је ствар руководства СДС-а да покаже да ли је спремно на такав искорак, да ли су отргнути од авети прошлости, да ли је опште добро изнад неостваривих личних амбиција, да ли ће пристати на уцјене од стране неког другог из редова опозиције или ће потврдити ону Басарину да наш проблем и није мањак националног јединства колико вишак егоманије и личних интереса.

Питање је да ли би, и поред указане части, сам Вуковић био спреман да пристане на улазак у „политичко блато“. Професор је пристао да се укључи у рад организације „Мисли добро“, која је настала удруживањем новинара, привредника, слободних интелектуалаца, али и нижерангираних чланова странака оба политичка блока, махом твитераша, с циљем да се формира један утицајни клуб, који већ констатује да је много тога лошег у друштву, да постоји потреба за јавним дјеловањем како би се понудила рјешења и правио јавни притисак на носиоце битних функција. У другим неформалним интелектуалним круговима управо доминира мишљење да се алтернатива постојећем стању има тражити у синергији „слободне интелигенције“ и „поштених привредника“, али се чини да немамо времена, а да за сада ни ова ни друге организације нису отвориле широке јавне расправе о најбитнијим егзистенсијалним проблемима који угрожавају опстанак овог народа на овим просторима. Резултат мора бити нови оквир за понашање ове и сваке наредне власти, заустављање одласка младих и рађање дјеце, за шта треба направити нову прерасподјелу средстава којима располажемо. Озбиљна држава би у оваквим околностима прогласила вандредно стање.

Прилично зачуђује ћутање Цркве, која је кроз вјекове одиграла најбитнију улогу у очувању народа на овим просторима. Академике и сенаторе из Српске не бисмо узнемиравали (они ћутање не би прекинули ни 1946.), кад већ сами не осјећају потребу да се огласе у моменту кад патријарх сугерише да нам ништа неће вриједити држава ако као народ нестајемо, кад први човјек САНУ указује на наша беспућа, кад се чак и један Рајко Дукић, и сам локални кнез, појављује као „глас разума“, па и госпођа Цвијановић први пут проговара о проблему одласка људи.

Додик је само симбол свега овог што је наопако и труло, те је стављање истог у нови оквир који му ограничава моћ као појединцу много битнији циљ од његове детронизације. Смјена Курте Муртом нам ништа не значи, ако не настану радикалне, суштинске промјене у опхођењу према грађанима. Ако постоје јака опозиција, независно судство и притисак јавности, ако смо у стању ограничити бахатост власти, подредити је интересима грађана, мање ће нам бити битно да ли је горе Курта или Мурта. Али ће нам бити битно да на врху компетентни и бољи имају предност у односу на послушне. А то је тек почетак једног мукотрпног процеса. Јер је власт слика у огледалу народа који је бира и који јој допушта. Хорде јефтиних појединаца који не могу да одоле искушењу, руље себичних који немају осјећај за потребе других, слика чопора оних који се одушевљавају предизборним шаторским средњовјековним забавама. Директора којем је битно да га инсталирају на чело болнице, па макар остао једини упосленик и био само себи директор.

Уочи Дана Републике 2018. године чињенице су биле (угрубо) овакве:
• у Српској се дневно рађа 25 дјеце, а умре 40 особа;
• учестало гледамо редове младих испред Конзулата Словеније у Бањој Луци, испраћај радника у Словачку са аутобуске станице, док се на термин за визу у Амбасади Њемачке чека до годину дана; одлазе најобразованији и најпродуктивнији, остају стари, необразовани и политички поданици;
• дуг по глави становника у Српској већи је за 50% у односу на исти у ФБиХ;
• још немамо статистичке податке да ли је Српску напустило више Срба у задњих пет година или несрба током рата;
• неефикасни политичари имају примања легално и до 10000 КМ (плус „бијели хљеб“ и једнодневна пензионисања), а ефикасни радници чији се производи извозе примају 400 КМ мјесечно, итд.
На нивоу обичног малог човјека то отприлике овако изгледа:
• на Бадњи Дан моја школска колегица је с прозора у насељу Обилићево фотографисала гужву пред јавном кухињом; на другој страни запазих оне који „Фереро Роше“ користе за пијукање;
• мој први комшија дошао је накратко с крузера, да проведе Божић са својим малим близанцима (који одрастају без њега) и да обиђе своју стару мајку (која често има крвни притисак 200/130, па моја мајка пробдије цијелу ноћ уз њу, јер је син далеко). Комшија је са двадесет отишао у рат, потом завршио ПМФ, путовао свако јутро у пет сати аутобусом до четрдесет километара удаљене Лишње, па онда још три километра пјешке, да би држао наставу за три-четири ђака. У нади да ће задржати посао завршио је и приватни Учитељски факултет, али неко с „јачим леђима“ и партијском књижицом био је приоритет. Но питање да ли је и тај опстао до данас, јер ђака нема и сеоске школе се затварају. Наша млађа комшиница, врата до њега, стоматолошки техничар, отишла је у Шведску, и шаље папире супругу, како би и он напустио ове просторе;
• шесторо нас је праунучади прадједа Петра. Од нас шест једини сам који данас живи у Републици Српској, а и сам сам у ниском старту да с породицом трајно напустим ове просторе, за које су крв пролијевали моји прадједови, дједови и отац.

Опростите, али кад све сагледамо, није нам до славља, ваших ватрогасних и ловачких парада, до шепурења оних којима је рат био бизнис. Изигравања државе. Лажи, превара и обмана. Овај амбијент не може изњедрити ни врхунске умјетнике ни спортисте. Нама је данас недостижан и осамдесетих трећеразредни Ђино Банана. Овај амбијент тјера човјека одавде.

Опростите што износим болне истине. Што никад нисам ћутао. Што не ћутим данас кад је вама свечано и весело. Волим да сам слободан човјек. Спаковаћу кофере још ове године.63 КОМЕНТАРА

 1. …“у преводу значи да се ништа значајније неће промијенити ни након избора на јесен ове године“.
  ————————–
  У преводу значи, да сутра постанемо самостални, да нас читав свијет призна, ништа се неће/неби(унутра) промијенило.
  Само би настао, а настаће свакако још веће пражњење РС…,што они веома здушно подстичу…а сада ћу детаљно прочитати иако мислим да је мање више све већ познато и речено..глувима је џаба говорити.

 2. Текст је добар, доста добро одрађен по питању прошлог времена, прецизан по питању помињања појединаца, наравно са приједлогом који је класична утопија.

  Треба бити реалан, у овом моменту није СДС спреман за ванстраначког кандидата, сто је оправданих разлога, не зато што неко не зна да би можда ванстраначки кандидат могао побиједити?

  Велике партије данас нису покрети за ослобођење, немају идеологије, ту се преплиће много интереса.

  Борити се за идеју кроз неку авангардну причу подразумијева удруживање, толеранцију и рад више паметних људи.

  Замисли сад да сам ја на мјесту Говедарице и да питам неког другог ко није члан наше партије, да нам буде кандидат за предсједника?

  То би било велико понижење за СДС, на такве ствари могу пристати мање партије у некој коалицији.

  Ја први никад не бих испред зелених понудио никоме ко није члан партије да буде наш кандидат за предсједника Српске.

  Поштеније је онда ићи на изборе без кандидата и покушати направити у јавности критерије, што сам урадио кроз колумну.

  П.С. Само да напоменем да сам сад прочитао овај текст, да не знам гдје и када нешто објављујеш, једино што од тебе прочитам је овдје, тако да не стоји твоја сумња по питању писања моје колумне, сумња коју си написао у свом првом коментару на мој текст.

 3. Захваљујем уредништву што су објавили текст!

  Мислим да је Славија у праву, јер се ништа није промијенило у задњих 100 (а поготово задњих 70) година, тако да немамо разлога за неки оптимизам. Ипак, „ми никад нећемо исправити криве Дрине, али никад не смијемо престати да их исправљамо.“

  Приједлог није класична утопија, а управо је у Вашем коментару уочљиво оно по чему се и разликујемо, иако доста сличне ставове имамо по многим питањима. Ви бисте (као предсједник, тј. власник партије) да Ви постављате министре и предсједника који ће бити лојални и одговорни Вашој партији, тј. Вама као вланику партије, а не народу који га бира као поједница.

  Зар ми не бисмо требали изабрати најбољег међу нама, а не најоданијег партији која га кандидује? Зашто дати предност некоме ко не зна ни на нивоу А1 ниједан страни језику у односу на неког ко течно говори нпр. два страна језика? Зашто недовољно писменом дати предност над потпуно писменим? Зашто некоме ко никада није радио у привреди дати предност у односу на неког ко је водио успјешно велики колектив, обезбјеђивао производњу, тржиште, редовне плате,…? Зато што је битно моћном појединцу на врху да има контролу.

  Нестраначка личност у овом моменту може да обезбједи национално јединство, да има поштовање свих грађана, а не 50% како је то сада случај. Могли бисте и Ви, али немате подршку грађана, тј. утопијски је вјеровати да ћете било кад бити неко ко се пита у Српској о битним темама. Не сумњам ја да ће СДС избацити Младена Иванића или Вукоту Говедарицу као кандидата, али говорим о шансама. Тј. на тај начин унапријед прихватају пораз (чак и у случају Пирове побједе), тј. интерес партије је изнад интереса народа који нестаје.

  1. @Дражен Милосављевић

   Svi oni koji zele da skinu Dodikovu mafijasku hobotnicu koja ispunjava sve zahtjeve stranih „demokratskih“ satrapa, prije svega US, treba da glasaju za Vasu, ili bilo koju malu stranku koju nisu stvorile SDS ili SNSD da bi kao do sada „u koaliciji“ vladale Republikom Srpskom. Sto se tice mene, glasacu za vasu, Zelenu stranku, cak i kada bih verovao da cete u prljavoj izbornoj SNSD-a i SDS-a kombinatorici osvojiti samo 10 do 15.000 glasova ili cak i manje. Jasno mi je da glasovi onih biraca koji se opredijele za Vas program ne mogu biti pokradeni. Suprotno od toga, glasovi onih biraca koji ne izadju na izbore (iz poznatih razloga) ce biti jednostavno pokradeni i pripisani Duduku ili kandidatu SDS-a. Pri tome, od svih izbornih programa koji ce biracima biti ponudjeni, gospodine Milosavljevicu, Vas je (od trenutka kada je nastala Republika Srpska) najdemokratskiji i najbolji za sve gradjane Republike Srpske, bez obzira na nacionalnost i vjerska opredjeljenja. Najmanje je politikanski i cini mi se, nije partiokratski (a to cemo vidjeti ako Bog da, da dodjete na vlast), kakvi su bili prethodni rezimi SDS-a i vec dugo apsolutisticko mafijaski rezim Milorada Dodika. Vjerujem, da kada biste bili izabrani na mjesto predjednika Republike Srpske, ili u kolektivno predsjednistvo BiH, da bi ste na najbolji moguci nacin zastupali intrese svih gradjana Republike Srpske, a iznad svega interese Srba u „manjem entitetu“. Svakako, moram reci da se slazem sa svim Vasim primjedbama upucenim „Apostrofu“, jer nakon dolaska na vlast mnogi ljudi se promijene i ne drze obecabnja, ALI SE NE PRPMIJENE I SVI LJUDI i nadam se da bi i Vi mogli biti iz ove druge kategorije ljudi! Prosto vjerujem da ce (i mora jednom doci) politicar koji ce se drzati svih svojih krucijalnih obecanja iz preizbornog programa. Ne bih bio razocaran potpuno i kada bi „Apostrof“ u ponecemu „glede Vas“ bio u pravu, ali je najvaznije je da ovaj sadasnji mafijas i „par ekselans“ lazov i nevidjeni pljackas ode na „smetljiste istorije“. Najbolje je i da dobije „trajni boravak i pansion“ tamo gdje je bio i njegov kum, takodje mafijas! S druge strane, mogu Vam reci da se slazem i sa nekim citaocima koji su na Frontalu komentarisali povodom jedne druge teme koja je u vezi sa ovim o cemu ste Vi pisali u Vasem gornjem prilogu o predstojecim opstim izborima u BiH. Rijec je o odrzanom sastanku ratnih „veterana“ sluzbi bezbjednosti (neocekivanom? Ne.) Republike Srpske krajem decembra 2017. godine u Bijeljini, gdje se manji broj njih (uglavnom tajnih i zasticenih svjedoka u Hagu) opredjelio za jos progresivniju unitarizaciju dejtonskog mastodonta, BiH, a na stetu Republike Srpske. Zatim da ne treba ici u „nepotrebno trosenje budzetskih sredstava Republike Srpske radi odrzavanje referenduma o odlucivanju da li gradjani RS zele da BH „ubrza stvaranje uslova za ulazak u NATO“. Kako niko od tih „veterana“ nije ni popmenuo Dodikove lazne referendume i troskove?.. Zasto su bivsi ucesnici rata, radnici MUP-a RS i drugih bezbjednosnih sluzbi drzave u kojoj Dodik suvereno vlada zivotima svakog gradjanina bas sad to pitanje postavili na ovom skupu „svog udruzenja“ u Bijeljini, odakle im sredstva i ko im je platio odrzavanje tog „samita“ u najelitnijem gradskom hotelu? Cini li Vam se da su im govori koje su pokusali plasirati na tom „bezbjednosnom forumu“ bili pisani u kabinetima Dodikovih mafijaskih prijatelja Bakira Izetbegovica i Dragana Covica. Ustvari, apsolutno je jasno da je taj skup u Bijeljini reziran u Dodikovom kabinetu u Banjaluci uz pomoc „grupe intelektualaca“ okupljenih oko odavno razotkrivenog i raskrinkanog spijuna i saradnika predratne SDB, a kasnije i CIA-e, Predraga Ceranica. I na kraju, zasto su toj dobrovoljnoj, efe,ermnoj esnafskoj organizaciji „ratnih veterana“ potrebni takvi „forumi“ jos pretencioznijeg naziva? Oni su kao „eksperti“, sta li, pa su sebi dali za pravo da daju politicke smjernice narodu, bas onako kako odgovara Baji iz malog sela u Laktasima? Da li se to dogodilo slucajno? Ne, svakako da nije!

   Srecno Vam na narednim opstim izborima, gospodine Drazene Milosavljevicu! Oni koji Vam zele uspjeh na tim izborima, znaju da ce to biti i mozda konacni kraj Dodikove karijere i vlasti i da ce time nastati i uslovi da konacno narod ugleda „svjetlo na kraju tunela“!

   1. @Vujo
    Поштовани господине,

    не знам да ли се шалите намјерно или нисте добро разумјели, али ја нисам чланм ниједне странке нити планирам на било какве изборе. За зелене сам се шалио да ћу преузети зато што сам доказано способнији од Лазаревића. И што је најважније, очуваних нерава.

    Срдачан поздрав!

 4. Не желим да полемишем, кажем, нема шансе да СДС у овој ситуацији пристане на ванстраначку личност, чак ни ПДП, поготово ако би за другу функцију ишао неки кандидат СДС?

  Разумијем ја боље од тебе какве би шансе имао ванстраначки кандидат и на који начин би се то могло материјализовати на изборима, али………..?

  Не знам само одакле ти право да опет дисквалификујеш мене?
  Није важно хоћу ли ја бити за било шта кандидат, ево појаснићу Вуковића.

  Није исто да ли је Вуковић самостални кандидат, или рецимо да је кандидат СЗП и остале опозиције које чине мање партије, удружења грађана и да га у томе подржавају угледне ванстраначке личности, те да има на располагању сву логистику, од инфраструктуре СЗП, до њихових медија.

  Неупоредиве су те двије ситуације, што је и логично.

  Народ гласа по инерцији, рецимо, сигуран сам да Вуковић не би добио више од десетак хиљада гласова, мислим и мање,све да иде сам на изборе, а да би добио најмање 200.000 хиљада по садашњој ситуацији, да је кандидат цијеле опозиције.

  Сад мало о твојим критеријима и о мени.

  Мада знаш да нећу бити кандидат за предсједника,јер сам то сам већ написао, свесно ме покушаваш поново дискредитовати.

  Знаш ти добро да ја испуњавам све критерије које си набројао у прошлом коментару, чак много више него проф.Вуковић, или било који други политичар у Српској, зато ти то и пишеш.

  Ово су твоји критерији за предсједника Српске, постави питања Вуковићу и осталим, ево ја на твоје критерије дајем одговор.

  Водим авангардну зелену партију, идеолог сам њен и творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА,никад нисам био члан ни једне друге партије, имам веома коректне односе са свима у Српској и Федерацији, те страним факторима, имам одличне пријатеље у ЕУ, официр сам српске војске, немам ораха у џепу, годинама позивам на САБОРНОСТ, доказани сам родољуб, остварен човјек са великим искуством рада у привреди и државној управи.

  Хуманиста и образован сам човјек, волонтер са преко 300 изведених акција на заштити животне средине, задужбинар сам, имам велико искуство у раду са свим категоријама људи,поред свих диплома, дипломирао сам и животну школу, што је веома важно за оне који схватају поруку, имам потребну храброст, како физичку, тако и за повлачење одговорних потеза, моја се понуда никад није одбила, онај ко разумије, зна да је то карактеристика вођа-лидера, баш оно што треба кандидату који мора да јединство народа сачува………

  Упореди сад Вуковићеве искуство и резултате кроз живот са мојим,после тога упореди са свим водећим политичарима и видјећеш да ја ту сигурно не заостајем, напротив.

  Да поентирам.

  Једно су твоје жеље, ја сам то назвао твојом утопијом, сад сам ти образложио зашто?

  Што се мене тиче ја сам свјестан своје снаге, ипак, моје жеље ће бити испуњене када зелене јесенас уведем у НСРС.

  Мораш живјети за идеју, идеју и идеологију нико никад кроз историју није убио, ма колико се трудио, зар не?

 5. Вучић на СНС листу за Београд убацио 20 нових, нестраначких личности, потиснувши у други план њушке које гледамо већ 20 година у политици, које су се огадили грађанима (чак и они честити се људима гаде, јер их повезују с политиком и политичким опцијама). Да смо јуче Вучићу тако нешто сугерисали, господине Лазаревићу, Ви бисте написали да је то утопија и да нема шансе за тако нешто. А видјећете резултат овог генијалног Вучићевог потеза.

  http://www.kurir.rs/vesti/politika/2976289/cavic-gurovic-branko-kockica-na-listi-sns-evo-ko-je-sve-podrzao-naprednjake-na-izborima-u-beogradu

 6. У случају да опозиција нађе неко сјајно рјешење које ће супротставити инфантилној Жељки Цвијановић, то опет неће бити нужно довољно за побједу. Не само због јаке организације владајуће секте, већ и због постојања великог броја што крупних колаборациониста Стевандићевог типа, што ситних колаборациониста Лазаревићевог типа. Наиме овдје се просипају високоумне приче о потреби промјена и радикалног заокрета а кад доћу избори, онда Лазаревић као 2016 године у Лакташима, под својом странком кандидује двоје људи из владајуће странке (једно запослено у СО Лакташи, а друго у једном јавном предузећу) и тако преда мјеста у бирачким одборима СНСД-у, да би они могли да одраде оно што најбоље знају. На моје спочитавње , да помаже власти да нечасним радњама остане на власти, он булазни о некој тобоже програмској сарадњи са СНСД-ом. Шта рећи, а не заплакати ???

  1. „змај огњени вуче“,
   Никада није у природи могло нешто што је црвено позелењети. Ако почне добивати зелену боју или је захватила зелена плијесан или је почело гњити. А ово црвено што влада , само је споља још малчице црвено али је изнутра потпуно труло.

  2. распућин,

   не знам ко си, изгледа да си антикомуниста по коментарима.

   Запамти само једно, код Николе Лазаревића у фамилији, од покојног оца и мајке, до брата и сестара, па до жениних, нико никад није био у комунистичкој партији, чак нико никад није био ни у овим неким садашњим партијама, нико осим мене.

   Ја сам маја 2009 године, после 30 година бављења волонтерски заштитом животне средине,као предсједник еколошког и рибарског удружења, са истомишљеницима формирао Еколошку партију Републике Српске-званичан назив у Суду.

   Поздрав

   П.С. још једна ствар, има много српких официра у ВРС, оних који нису били ни каплари у ЈНА прије рата.

  1. партизану,

   пошто сам и ја написао коментар као одговор распућину полсе тебе, али се он убаци имешу твог и његовог коментара, претпостављам да си њему одговорио?

  2. Као и сваки „partizan“ и Ви сте прилично непрецизни. Никакве ја везе у животу нисам имао са Стевандићем а посебно да подржавам гњиде тог калибра. Мени је јасно да Ви „пуцате“ на слијепо па шта погодите али културни дијалог се не води на такав начин. Можда да Вам „Дјечак са Сутле“ појасни како се то ради?

 7. Хвала ти Змају на лицемјерном коментару, одавно сам ово чекао да ми каже неки политичар кога цијеним,све да могу кроз одговор послати поруке и да објасним неке ствари.

  Знаш ти Змају одлично због чега је споразум прошле године потписан, да њега није било, опет би једина часна прича у Српској- зелени били ванпарламентарна партија, умјесто што данас имамо одборнике у 10% општина и што смо једина зелена парламентарна партија у БиХ.

  Партнерство подразумијева одређене услуге партнеру,послован си човјек, разумијеш ти то добро.

  То је чист посао,џентлменски договор, значи, ако ти имаш јаче људе за контролу изборне крађе, мораћу ти негдје учинити, да би ти мене заштитио тамо гдје објективно као слабији партнер имам шансе да прођем, зар не?

  Шта је требало да радим, да се као опозициона партија повучем као 2014 године, све због тога што сам видио да СЗП због неких кључних људи(не) намјерно губи изборе..

  Не можеш Небојша Личанину мене поредити са другим, ја никад нисам био члан ни једне партије.

  Поготово ме не можеш поредити са Стевандићем, чак ни са тобом, ви сте партије мијењали.
  Боли ме кур*ц што ћете се вадити како сте се разочарали у нељуде у вашим партијама.

  Ја сам вам зато обојици обојици понудио да се са нама удружите на овој јединој часној причи у Републици Српској,да се удружите са оним који нису никад нигдје били, да са тим чином преперете чланство у неким опцијама које су доста кумовале овако јадном стању.

  Али не, ви хоћете да имате своје партије, макар оне биле само на локалу?

  Зашто нисте прихватили понуду, знали сте да са Ниџом ко год сарађује нема издаје, да ћу ја увијек на своју штету нешто урадити, само да се циљ оствари.

  Шта је то тада било код вас да не уђете у национално супер одговорну, хуману и програмски убједљиво најбољу причу у Републици Српској?

  Шта вам је било да се обадате као краве, као Вукановић који је зајебао формирање ТРЕЋЕГ БЛОКА крајем 2013 године?

  Иначе, ово је неподношљиво више, Боже ти сачувај, шта је ово људи?

  Ако имало неки појединац у српској политици вриједи, умјесто да се тај са таквим удружује, он хоће своју партију.
  Јебеш идеологију, јебеш неизраубован програм, јебеш, част, памет и толеранцију другог, јебеш што им је исти циљ, важно је да главни, да он „неком нешто покаже“,уста га јебем шкрбава, што рече геније Савићевић.

  Шта вам је свима, СУНЦЕ ВАМ ЈЕБЕМ НАСТРАНО, шта у вама људи ради, сујета, или који мој кура*ц?

  Шта хоћете,чак и ти Личанину,као један од најхрабријих и честитих у политици, (бар колико ја знам), да ви мени, човјеку који је кроз живот прошао сито и решето и сачувао образ, да човјеку који вас од глине може направити држите моралне лекције?

  Ето, ти се моралисто три пута дуже бавиш политиком од мене, а млађи си, буди поштен па реци, „зар се нисте некад договарали са другим, све како би се заједно заштитили да вам не покраду гласове у изборној ноћи?“

  Озбиљан је ово посао Змају, ја га годинама витешки о свом трошку радим,знаш ти добро да је данас таква констелација односа да сам не можеш, све да ти је круна на глави, што каже народ.

  Пробали смо сами 2010 и 2012 године, па смо сваки пут о свом трошку добили по гузици, прошле године смо бар о свом трошку успјели постати парламентарна партија.

  Срећа,преко својих леђа сам дипломирао професионалне „политичаре“, па сам зелене 2014 године повукао са избора, да не бих прошао као телал Васковић,озбиљан политичар као Јовичић,наиван као Милојевић и остали.

  Нека си ти жив и здрав, овим погрешним коментаром си показао да имаш муда, али да немаш класу мој Небојша, олајавање људи, макар и били нељуди, не стоји господину.

  Посао се са неким мора направити, ево ти си са својим коментаром најбољи одговор зашто нема господе у политици, па Дражен мора тражити ванстраначке личности?

  Са ким да радим Личанину,наши ми једног од вас поштенијег и способнијег од мене па да га јавно на тргу Крајине пољубим у голу ГУЗИЦУ, са ким да радим кад си ти бољи од других, а олајаваш тенденциозно као нека алапача?

  Ето, баш ти си одговор, зашто са неким морамо, ако нећемо да нас искасапе на изборима и да Република Српска изгуби поново четири године у свађи и подјелама, те десетине и стотине милиона евра од зелених ЕУ и других свјетских фондација, све за тај период, највише захваљујући томе што су имали господина Лазаревића на челу зелених.

  П.С. Без увреде, нисам ја промијенио мишљење о теби, напротив, баш си ми ти задњих година са својим мудима и ставом највише импоновао, зато ти хвала што си ми пружио прилику да ти одговорим као некој јавној личности, неком ко се упустао лично у борбу да направимо нормалну државу.
  Поздрав.

 8. партизану,

  пошто сам и ја написао коментар као одговор распућину полсе тебе, али се он убаци имешу твог и његовог коментара, претпостављам да си њему одговорио?

 9. @апостроф

  Искрено, шокиран сам Вашим коментаром, јер ми све више личите на бандите о којима сте писали у оној одличној колумни.

  Господин Личинан напише аргументе који Вас веома компромитују, а Ви не одговарате контрааргументима, већ га оптужујете за лицемјерност, иако на основу свега је јасно да сте Ви лицемјер, који се ставио у функцију „удруженог злочиначког подухвата“ (како га назвасте).

  Тако признајете:
  „Знаш ти Змају одлично због чега је споразум прошле године потписан, да њега није било, опет би једина часна прича у Српској- зелени били ванпарламентарна партија, умјесто што данас имамо одборнике у 10% општина и што смо једина зелена парламентарна партија у БиХ.“

  Дакле, пошто је потписан, НИСТЕ ЈЕДИНА ЧАСНА ПРИЧА у Српској. Продали сте част да бисте имали одборнике у 10% општина. Дајте нам, молим Вас, имена тих општина гдје имате одборнике, да видимо да ли им поред имена пише „Еколошка партија Републике Српске“ или нешто друго! А стално овдје пишете о части. Зар није лицемјерно? И још налазите оправдања. Имам доказе да сте исто радили и раније, што је кривично дјело, зар не?! Продаја мјеста у бирачким одборима.

  „Партнерство подразумијева одређене услуге партнеру“

  И проститутка даје сличне услуге, а никако да легализују. Ако је СНСД купио (добио) од Вас мјеста у бирачким одборима, па још од три сличне комби странке, онда се могу закључати и дописати себи или поништити противницима како желе, чиме се директно утиче на изборни резултат. И што је најгоре, то је КРИВИЧНО ДЈЕЛО, човјече.

  СНСД поставио своје људе на Вашу листу и онда као штитио Вас од изборне крађе? Ахахахахахахаха! Извините, морао сам. Молим Вас, не вријеђајте интелигенцију и не етикетирајте људе који Вам скрешу истину у лице. „Мали колаборациониста“ је преблага квалификација за изборни инжињеринг. Да не причамо да је то само један од случајева за које знамо. Исто сте радили и раније. То Вам је и сврха пријаве на изборе. А рачуни у Хипо банци расту, зар не?!

  Ништа се Ви, Лазааревићу, не разликујете од других бандита у политици. Ваша партија је Ваша приватно, никад нико не иступа у име ње осима Вас, зар не?! Ви нудите коалиције, Ви наплаћујете „програмске коалиције“, Ви „добијате по гузици“, Ви нудите Стевандићу да преузме Вашу партију (мени никад нисте понудили, иако сам набавио зубе које сте лажно обећали и часан сам човјек), па га онда прозивате за промјену партија,…. Кажете да сте у политици од 2009. године, а ћутите да сте били кандидат странке Е5 са сједиштем у Сарајеву за Предсјендика Српске, а хоћете да Вас прихвате као суперодговорног националисту?! И кад напишем да сте освојили једва 733 гласа, Ви тврдите да не говорим истину, да сте освојили 2 и по пута више, а ја онда поставим извјештај ЦИК-а, и Ви заћутите. Па на локалу освојите 38 личних гласова (предсједник партије), а овдје се хвалите да имате у 10% општина одборнике. Да видимо гдје?????

 10. „Ето, баш ти си одговор, зашто са неким морамо, ако нећемо да нас искасапе на изборима и да Република Српска изгуби поново четири године у свађи и подјелама, те десетине и стотине милиона евра од зелених ЕУ и других свјетских фондација, све за тај период, највише захваљујући томе што су имали господина Лазаревића на челу зелених.“

  Како сте Ви то спријечили коалирањем са СНСД-ом да Вас „искасапе“ на изборима, кад сте овдје након избора свилили како су Вас покрали. И сада најављујете да ћете поново исто урадити. Каквих стотине милиона евра, црни човјече? Нисте били у стању зубе набавити. Зашто обмањујете људе, а нисте се удостојили ни извинити се за зубе?

  Далеко сте Ви од части. Нудили сте се Ви и Вукоти и Жељки, и Павићу, партију нудили Стевандићу да преузме. Има за тако нешто адекватан израз, али ипак нећу написати.

 11. @partizan

  Знаш да знам ко си. Немој опет да цвилиш кад поднесем службу против тебе за клевету, јер износиш неистине на мој рачун. Сви коментари су овдје сачувани, па нам цитирај гдје сам ја то „дизао у звијезде Стевандића“.

  Ја се крећем у политичким круговима, имао сам позиве из готово све и једне странке. Нисам члан ниједне. Имао сам шансу да на тај начин дођем до доброг посла, до политичке функције, одабрао сам тежи пут. И могу свакоме погледати у очи. И остао сам свој и слободан, што се да примјетити и из текста.

  А ти прво напиши гдје си запослен и који ти је посао обећан, па онда клевећи у немоћи политичких елемената. Ти који ћеш славити дан кад се Република Српска угаси.

  Понављам по ко зна који пут, др Стевандић ми је комшија, знали смо се из виђења. Кад је написао текст о предностима Босића у односу на Додика 2010. године, објаснио сам на коректан начин коментарима (слично као у овом тексту) зашто Босић нема шансе против Додика. Након тога су ме он и господин Ђорђе Умићевић позвали на пиће, па ми је др Стевандић набавио двије књиге професоре Гуге Лазаревића, које сам поклонио рођацима из Америке чији отац је био Гугин пријатељ. Послије тога ме више пута позивао на нека дружења гдје су били присутни и Дамир Миљевић, Ведран Шкоро, адвокат Кременовић, Милко Грмуша, неки други људи из СДС-а. Имао сам отворен позив да уђем у СДС, али сам ја одабрао борбу кроз нестраначку листу „Сви за Бањалуку“, при чему нисмо подржали ни Стевандића ни Чавића за градоначелника, већ само сугерисали да је Гаврановић неприхватљив избор (јер је био саучесник у свему као предсјендик Скупштине града). Све вријеме сам са Стевандићем дијелио ставове о заступању српских националних интереса у БиХ, па и о злоупотребама власти око афере „Пицин парк“ или јавно-приватног партнерства у здравству. Мени је разумљиво да је желио некомпромитованог човјека часних намјера у свој тим, али ја никад нисам постао члан СДС-а. Имам ја рођака и у СНСД-у, и пријатеља с којима сам одрастао у ДНС-у, пријатеље и комшије у врху ПДП-а, изгурали смо на локалу мог пријатеља од дјетињства Сашу Лазића за одборника, али нисам члан ниједне странке. Одабрао сам да одем и отићи ћу, ако Бог да. Тамо гдје се цијене врлине које имам.

  Кад смо полагали испит из ОРЛ, замолио сам др Стевандића да колега Раденко М. и ја мало вјежбамо ОРЛ инструментима пред испит. Доктор нас је позвао у дежурство, није имао пацијената, па нам је чак он глумио пацијента. Замолио др Новаковић да нас припреми за практични дио испита. Дакле, учинио ми је услугу. Данас, без обзира на политичка неслагања, ја избјегавам да уопште коментарише његову политику, да јавно изнесем своје ставове, баш зато што је према мени био коректан и што ми је некад помогао. Многи моји пријатељи га оштро критикују и мени је то о.к., као што сам у добрим односима с колегама који су у УС, и неким другим људима. Скоро сам његовом предсједнику ГО Бања Лука рекао: „Не дијелимо политичка мишљења по многим питањима, али цијеним твоју политичку коректност.“ И ја сам само политички и више него коректан према Стевандићу. Коректан сам и према властима, ако се изузме сатира на њихов рачун. И према врху опозиције у овом тексту иде критика, у жељи да буду бољи, да натјерају и власт да буде боља. Лично јесам свакој власти опозиција, тако да не треба да чуди да су моји ставови ближи опозиционим. Није то што сам ја нешто настран, већ ниједна власт није била добра деценијама уназад.

  Кад ме коментаотр херц64 прозвао на сличан начин, цитирао сам покојног др Марка Спајића, некада посланика СРС у НСРС:

  „Рекао бих ја сада свашта Божи (Божидару Вучуревићу) и његовима, али се бојим неће ме хтјети повести назад за Требиње.“

  Слично бих и ја имао свашта написати др Стевандићу на рачун његовог политичког дјеловања, али имам образ. Никад никога у звијезде нисам дизао. Не бих себи никад допустио да имам идола у политици.

 12. Ја се озбиљном бавим политиком, хоћу да докажем и свакодневно доказујем да нисмо у политици сви исти, зато је сад и ова моја колумна на Фронталу.

  У политику сам ушао са часном намјером, све о свом трошку, врло озбиљно се бавим питањем здраве животне средине и заштитом преосталих природних ресурса.

  Као човјек који се разумије у привреду, српском народу и свим грађанима Српске, па ако буду хтјели и Федерације, кроз нашу идеју и идеологију нудим развој стратешких грана привреде на основу преосталих природних ресурса, све кроз програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, програм прилагођен стандардима зелене економије која је деценијама доминантна у најразвијенијим и најчистијим земљама ЕУ.

  Успјели смо наметнути нашу авангардну причу, даће Бог од јесени, она ће бити доминантна прича и у НСРС, односно, развој зелене економије ће бити кључни посао будуће владе Републике Српске, потрудићемо се да буде то посао и владе Федерације и Савјета министара у његовом капацитету.

  Потписали смо ССП и допунили га агендом,потписале су га све највеће партије у Српској и Федерацији, нема назад, зајебали су се они који ће покушати опструисати успостављање владавине права на овим просторима.

  Сад треба да се смрно озбиљно ради, да систем почне да функционише, да се хитно доносе и проводе закони који ће од ове приватне-кулачке прћије, за четири године направити стабилну, запослену и нормалну државу, а за осам државу у којој се нормално живи као у свакој зељи гдје се ради, гради и одгаја здрава нација.

  Поздрав

  , ако си уопште дипломирао, ако не радиш као медицинска сестра-брат?

  Баш су ти и такви били репер кад сам писао колумне молећи младе да изађу из партија, јер увијек има пар хиљада оних који су политични-као ти, па нека они мисле својом главом и боре се часно кроз идеологију своје партије,или буду подгузме мухе.

 13. Допуна-грешка

  У пост скриптуму доле фале ријечи,текст је ишао овако.
  П.С Не треба ти да будеш адвокат Личанина, он је на вријеме завршио факултет, није се бавио другим људима и студирао 20 година па дипломирао,

  е онда иде објављени текст у горњем коментару……, ако си уопште дипломирао, ако не радиш као медицинска сетра-брат?

 14. Вратимо се теми!

  Додик је увијек два корака испред опозиције:

  http://www.atvbl.com/poplasen-kandidat-za-predsjednika-rs-matijasevic-za-clana-predsjednistva-bih/

  Да ли је неко прије десет година вјеровао да ће Калинић сједити у његовом кабинету, а Поплашен и Крајишник бити у функцији његовог опстанка на врху? Али неко горе „игра шаха“, тј. „помјера фигуре“.

 15. Ја сам своје поруке послао, моја колумна је постигла пун циљ,исто као што су то постигла два задња појављивања у супер гледаним емисијама на ПИНКУ.
  Много позива је ових дана, наравно, сви са позитивним коментарима, неки зову због……………………….

  Што се тебе тиче, ево, учинио сам ти, коментарисао сам на твом тексту задњих дана,нисам хтио да се онакав текст блати, а и теби је то важно, „хоћеш и ти да нешто нама покажеш“, Фронтал је паметно урадио што је твој текст објавио и повезао са мојом колумном.

  Сад треба наставити, са тим да тебе треба да опомену преко емаила, не можеш се представљати да си честит, а тако ниско и биједно покушавати дискредитовати честите људе, тиме само правећи штету Фронталу.

  Мислим да је од мене на овом посту доста.
  Искрено ти желим све најбоље, само престани бити паметњаковић и двострука личност, остани само онај први,онај нормални момак који доста добро промишља,недај да те побиједи ова твоја друга страна личности, недај да побиједи ово „чудо“ у теби.

  П.С. Пусти шпијање и олајавање, много ти више вриједиш, нема потребе да се играш по порталима Илије Чворовића и да радиш као БОТ за политичке курве и неписменије од себе.

  Промијени се, пиши за себе,пиши само позитивно, заузми СТАВ и буди упоран у тој причи, буди господин,немој сам себи скакати у стомак да људи мисле како си паметан, али да се понашаш као фукара.

  Видјећеш да ће многи заборавити какав си био,можеш постати екслузивни колумниста Фронтала ако коригујеш своје јадне и подмукле коментаре.

  Видјећеш да ће те после пар година сви цијенити, имаш политичке афинитете,то је очигледно, замисли себе за пет година, доктор, па завршиш специјализацију, па се оствариш у послу, а успут останеш авангардан и смјеран, ителектуалац и медијска личност која годинама позитивно дјелује у јавности као коректив друштва, па проф. Вуковић и Стевандић би за тебе били мале маце, зар не Симо?

  Поздрав.

 16. Џаба је, код Дражена је изгледа јача страна Илија Чворовић, баш сам ноћас плакао од смијеха Бати Стојковићу, приказивао се филм „Балкански шпијун“ на ПИНКУ.

  Порицање, стављање својих етикета другом, класичан примјер двоструке личности.
  Не можеш од слабог штофа направити господина, џаба све, јадни они који раде са тобом.

   1. Dragi čitaoci, ko će pobijediti u ovoj bespoštednoj borbi mediokriteta, rasplet je blizu …
    Ostanite sa nama do kraja

 17. Лазаревићу,

  знам да вапиш за мојим коментаром, па ћу га и написати.

  Уз пуно напрезања и самопропитивања због губљења времена на глупостима, прочитао сам твоју реферат.

  И као што сам претпоставио, тамо сам затекао гомилу фраза, противрјечности, заблуда, а највише глупости.

  Да те не разочарам, читао сам и горе шкработине, али то и није проблем.

  Проблем код тебе, као и код осталих, је тај што ви само знате ннаписати шта треба урадити.

  Нити знаш како то треба, нити ко то може, ни колико то кошта, колико дуго траје итд.

  Звршавам, а желим ти побједу у овом дуелу са фурунџијом.
  Какав си такав си, за њега си Нобел.

 18. Тек сад угледах да је овај претходни коментар отишао испод Фукијеве колумне.

  Извини Лазаревићу…

 19. Немам ништа против да колумниста Симо.ба мало погура Додикову приколицу и на сваки мој аргумент удружено да одговоре квалификацијама на личној основи. Човјек који износи истину мора да носи тај терет.

  За почетак нека напише да ли је трговање мјестима у бирачким одборима кривично дјело које можемо квалификовати и као удружени злочиначки подухват. Још боље је питање: зашто то само у овој држави није кривично дјело?

  Ево, занемаримо чињеницу да је господин Лазаревић изнајмљивао партију у Новом Граду, Градишки и Билећи! Али шта ћемо с општинама гдје је имао и по два кандидата, а они ниједан глас, тј. нису ни сами гласали за себе? Велики је број општина гдје нико од укућана није гласао за кандидате.

  Каже господин да је освојио скоро 2000 гласова како кандидат Нермина Виле за Предсјендика Српске, ја му поставим линк за званичне странице ЦИК-а, кад оно 733 гласа. Каже да је продавао мјеста у одборима да би га заштитили од изборне крађе СНСД чланови, а послије избора кмечи да су покрадени. Његов кандидат из Приједора у кампањи за медије изјављује како нису ни са влашћу ни са СзП, не знајући да је овај потписао „програмску коалицију“ и подржао СНСД кандидате за начелнике. Овдје износи неистину да има одборнике у 10% општина Српске, а ти људи у Билећи, Градишки и Новом Граду су кандидати др Дуњића, Витомира Поповића и „Моје Херцеговине“, који немају везе са програмом и идејама зелених. Као што већина ових људи на листама немају додира са Еколошком партијом. С изузетком неколико истинских еколога (попут ових из удружења „Пчелица“ из Добоја) велика већина их нема додира са екологијом. Како је то Лазаревић склепао листу у Калиновику нпр.? (Носилац листе запослена у Бироу за запошљавање, а други на листи 2014. кандидат ДНС-а, трећи директор шумског газдинства) Чули смо за Лакташе. Људи који су ушли у локалне парламенте на изнајмљеним листама редом су били чланови других политичких опција (СДС, СП, СНСД, НДП, Радом за бољитак)

  ЕКОЛОШКА ПАРТИЈА РС (резултати)
  Нови Град – 1 одборник Симо Томић (Изворна Српска, екс СДС)
  Козарска Дубица – 8 гласова
  Приједор – 198 гласова
  Лакташи – 40
  Србац – 8 (2 кандидата)
  Дервента – 4
  Брод – 4
  Модрича – 2 (2 кандидата)
  Пелагићево – 0 (Гордана Несторовић)
  Бијељина – 7 (2 кандидата)
  Бања Лука – 121
  Челинац – 6 (2 кандидата)
  Добој – 30
  Станари – 0 (Синиша Милаковић)
  Лопаре – 2 (2 кандидата)
  Мркоњић Град – 10
  Власеница – 1 (2 кандидата)
  Братунац – 2 (2 кандидата)
  Сребреница – 1
  Источна Илиџа – 6 (3 кандидата)
  Источно Ново сарајево – 2
  Пале 82 (Лазаревић 38, кћерка 20)
  Рогатица 132 (носилац 2012. на листи Радом за бољитак)
  Калиновик – 85 (носилац листе запослена у Бироу за запошљавање, а други на листи 2014. кандидат ДНС-а, трећи директор шумског газдинства)
  Чајниче – 13
  Берковићи -0 (Спасоје Милићевић)
  Љубиње – 1
  Билећа – 400 (носилац листе је кандидат „Наше Херцеговине“, иначе одборник СП, па НДП)
  Милићи – 0 (2 кандидата Драгиша Жугић и Радојка Миразовић)

  Али није Лазаревић једини. 20 независних кандидата у Зворнику, већина 0 гласова, остали 1,2 или 3 гласа. Лазаревића у Зворнику нема, јер није био потребан.

  „Princip jedne partije i jednog kandidata evidentan je na primerima Liberalne stranke BiH (Nenad Bogojević), Demokratske stranke invalida BiH (Aleksandar Radić) u Gradiški, te Unije socijaldemokrata BiH (Svjetlana Gačić), Liberalne stranke BiH (Nikola Petrović), Ekološke partije RS (Igor Stojaković), Demokratske stranke invalida BiH (Živko Kondić) u Kozarskoj Dubici.“

  ЗАР ОВО НИЈЕ УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ? У свакој правној држави ово је тешко кривично дјело.

 20. Ајд Никола брате, мани ме се молим те. Нити је Дражен мој адвокат, нити се стављао у ту улогу, нити је мени било какав адвокат потребан. Ја сам брате рекао само једну чињеницу, да си ти на посљедњим изборима на своје листе стављао СНСДове људе, да су за то еклатантан примјер Лакташи, гдје си имао на листи два кандидата, од којих је један радник општинске управе, а други јавног предузећа и да цијели Лакташи знају да су ти људи у СНСД-у. Ја нисам, пошто то не знам, рекао да си ти за то узео новац или било какву другу вриједност или протууслугу. Ја сам само рекао, да се СНСД између осталог служи изборним манипулацијама, на бирачким мјестима на којима оствари пуну контролу над бирачким одборима, а да си им ти у том лоповлуку 2016 помагао, дајући им своја мјеста у одборима. Ја то искрено не би ни знао, да те ономад нисам упитао, имаш ли вишка мјеста у Лакташима, да ти дам своје људе за та мјеста, јер си мој дугогодишњи познаник и ја сам мислио и пријатељ. Међутим ти си ми рекао, да си тио то већ дао СНСД-у. Да ли је тако било? Лажем ли ја шта?

 21. Само теби за љубав.

  Знаш ти да сам ја то радио због споразума, исто као што знаш да сам за то добио од њих нешто, колико и ти као њихов декларисани приотивник..

  Симо, ниси требао, знаш ти добро да текст није небулоза, него порука, највише твојим, поздрав.

 22. Радио је због споразума, па ће ове године поново потписати споразум и урадити исто. Очито не показује кајање. Али ако му СНСД не узме изборе, оде у бувару. А нуди се и Вукоти. Што значи да би у будућности и са СДС-ом направио исто.

  Само испод овог једног текста у коментарима је написао:

  „Партнерство подразумијева одређене услуге партнеру…………… да ви мени, човјеку који је кроз живот прошао сито и решето…………………… па смо сваки пут о свом трошку добили по гузици……………… па да га јавно на тргу Крајине пољубим у голу ГУЗИЦУ………….. баш си ми ти задњих година са својим мудима и ставом највише импоновао…………….. Само теби за љубав.“

  Тврди да је до 27 године имао 200 жена. А онда је упознао Ороза.ба…….. 🙂 🙂 🙂

 23. KO OD ZDRAVSTVENIH RADNIKA IZAĐE A ULICU, OSTAĆE NA ULICI, KO OD NJIH IMA PRAVO DA SE BUNU ZA PLATU, A DVE TREĆINE NEZAPOSLENIH NE ZNA KAKO DA PREŽIVI.
  Toliki projektanti, naučnici, inženjeri, istrerani sa naučnih instituta, izbačeni na ulicu, a ovde se nali da štrajkuju budžetari koji imaju redovnu platu i to na računa zaduživanja naroda kod MMF-a.

  1. Једино сте Ви , од свих коментара , погодили срж проблема. Све остало би се могло свести под (овдје ћу се послужити рјечником који иначе не користим а само како би ме већина коментатора разумјела) :
   Интелектуално пресеравање доконих али прилично заинтересованих мудросера. Заинтересованих за позиције и повластице које доноси активно учешће у политици.

   1. Господине, надам се да не цијените све саговорнике по себи. 14. јануара ми је поонуђена поново плаћена позиција у једној од партија и ја сам одбио. За своју активност у ЗЕВ и мјесној заједници никад нисам узео ниједну марку, чак ни за телефонске трошкове. Можда неког иритирам својим ставовима, неко мисли да немам право на став ако нисам стручан у области коју коментаришем, али нисам заинтересован ни за позиције ни за повластице у политици. Градом ходам усправно, подигнута чела.

  2. Maло сте промашили тему. Ако алудирате на моју медицинску професију, у 2017. години најмање 400 различитих пацијената добило је потпуно бесплатно здравствену услугу од мене, и то су најчешће радници из реалног сектора без здравственог осигурања и незапослени. Нису се бунили, али су у тишини отишли медицински техничари (који су били задовољни док им плата са дежурствима није срозана испод 500 евра нете), сада у Њемачкој зарађују од 1600 до 2500 евра нето, а вама и вашим најближима инфузије укључују и инјекције дају преквалификовани токари, фризери, столари,…… Ми дијелимо мишљење по питању непотребне администрације, али је другачије са здравственим радницима, јер ћемо имати лошу услугу и златом плаћати мало бољу. Да се ја питам, дигао бих минималац на 600 КМ, а смањио пореска оптерећења и доприносе. Одмах! И фабрике можемо поново имати, ако неће бити рекетирања инвеститора. Доказ су Котор-Варош, Цазин, Дервента, Грачаница и Теслић. Ове из јавних институција преселити у фабрике, коме се не свиђа нека се понуди ван Српске на тржишту рада са својом дипломом, која често има вриједност мању од трослојног тоалет папира.

   1. Дражене,

    Скоро па да би се и мени , ако у обзир узмемо године старости , могли обраћати као и „Сими П.“ са „чика“. Саговорнике не цјеним „по себи“ , како Ви то дрско кажете , млади господине , у првој реченици „1.“ одговора , него по реченом. Исто тако не промашујем ништа (па ни тему) , као што то тврдите у првој реченици „2.“ одговора. То што сте се Ви препознали у мом одговору на коментар „Glas naroda“ је Ваш проблем јер вас ја нисам директно прозвао. За разлику од Вас , мени никада није нуђена никаква плаћена позиција јер би се понуђач нашао у веома непријатној ситуацији. Било је , негдје послије рата , околишања у разговору на такве теме али су потенцијални понуђачи веома брзо погињали главу након мог погледа у очи. Да ме могу купити не би , све ове године након демобилизације из ВРС , био један од „војске“ незапослених на бироу чиме. Није ни да ме иритирате , као што тврдите , него једноставно мислим да набацујете ставове као лопатом (нпр. у недавној дискусији помињањем Сократа и Платона и идеје која је зачетак еугенике) и стављате себе у центар приче. Примјер су и ова два одговора са причом о Вашој великодушној помоћи болеснима јер добротворство и нешто што се даје од срца као помоћ се не броји као што сте Ви то урадили. Бројали сте пацијенте као што „зеленом “ бројите поправљене зубе. Не желим да дужим , само ћу додати и то да Вам је прича о минималцу од 600 КМ популистичка исто као и „синдикалки“ Ранки (и бандитима из режима) јер то не рјешава проблем него га може само увећати. Рјешење је у потпуно другачијем погледу на плате , зарађивање истих и промјене начина размишљања. Препоручујем Вам , млади господине , да прије било каквог одговора пажљиво прочитате мој „одговор“ (ако треба и више пута) па , након што добро размислите , одговорите на ово ако мислите да у опште треба одговорити.

 24. A na osnovu čega bi digao minimalac, treba podići zaposlenost, izgraditi fabrke, privredne gigante, treba država da vrati u privedu iz koje se povukla, treba država da težište razvoja privrede prebaci sa stranih investitora okupatora kao ovi u Stanarima koji su oteli i okupirali rudnik da se prebaci na državu. Kako izledaju strane investicija i šta je njihov cilj, sa kakvim namerama oni ovde dolaze najbolje se vidi u Stanarima, Biraču, i mnogim drugim slučajevima.
  Nema podizanja zaposlenosti, a sad je među omladinom i u BL a još više širom RS nezaposlenost preko 60%, da li je to normlano stanje? Eto dokaza koliko vlast brine o omladini, po školama u RS se sada zapošljavaju falsifikatori diploma sa kupljenim diplomama na Evropskom i Intetnacionalnom univerzitetu u Brčkom, većina nastavnika i matematike i fizike po osnovnimi srednjim školama danas u školama RS ima kupljenu diplomu na Evropskom i Interacionalnom univerzitetu u Brčkom ili eventualno na Edukacijskom fakultetu u Travniku. A takvi kadrovi ni sami ne znaju ni gradivo osnovne škole.
  Zahtevamo od ministrstvsa prosvete da više ne zabija glavu u pesak, da više ne ćuti ne sve dopise kojisu im tim povodom upućeni, da jednom preseča i izbaci sve ove falsifikatore diploma iz naših škola, jer je dosta bilo uništavanja škola i bez falsifikatora diploma koji rade zaposleni. A škole, ministarsvo i država će se suočitu sa još dodatnih tužbi ukoliko ne reži problem ovih falsifikatora diploma koji rade po školama.

 25. Фурунџија мегаломански крене широким откосом и до пола текста некако се држи теме, али онда одједном преокрене и крене прича о њему, његовима. Егоцентрично себе ставља у ценрат свијетане схватајући да је одлутао од теме и да нас је већ удавио својом биографијом.

  Додуше, овај пут је заборавио нагласити да није педер.

  “шесторо нас је праунучади прадједа Петра. Од нас шест једини сам који данас живи у Републици Српској, а и сам сам у ниском старту да с породицом трајно напустим ове просторе, за које су крв пролијевали моји прадједови, дједови и отац.“

  “Опростите што износим болне истине. Што никад нисам ћутао. Што не ћутим данас кад је вама свечано и весело. Волим да сам слободан човјек. Спаковаћу кофере још ове године.“

 26. А онда још црњи егоцентризам и то све у једном коментару:

  Дражен Милосављевић 16. јануара 2018. у 09:55

  “Ја се крећем у политичким круговима, имао сам позиве из готово све и једне странке. Нисам члан ниједне. Имао сам шансу да на тај начин дођем до доброг посла, до политичке функције, одабрао сам тежи пут. И могу свакоме погледати у очи. И остао сам свој и слободан, што се да примјетити и из текста.“

  Шта рећи него:“Сваки ти дао.“

  “Након тога су ме он и господин Ђорђе Умићевић позвали на пиће, па ми је др Стевандић набавио двије књиге професоре Гуге Лазаревића, које сам поклонио рођацима из Америке чији отац је био Гугин пријатељ. Послије тога ме више пута позивао на нека дружења гдје су били присутни и Дамир Миљевић, Ведран Шкоро, адвокат Кременовић, Милко Грмуша, неки други људи из СДС-а.“

  Требао си навести наслове Гугиних књига које ти је набавио Стевандић. Без тога овако значајна информација за судбину српског народа је непотпуна.

  “Мени је разумљиво да је желио некомпромитованог човјека часних намјера у свој тим, али ја никад нисам постао члан СДС-а. Имам ја рођака и у СНСД-у, и пријатеља с којима сам одрастао у ДНС-у, пријатеље и комшије у врху ПДП-а, изгурали смо на локалу мог пријатеља од дјетињства Сашу Лазића за одборника, али нисам члан ниједне странке. Одабрао сам да одем и отићи ћу, ако Бог да. Тамо гдје се цијене врлине које имам.“

  Ево добисмо и другог самопроглашеног свеца. Поред св. Николе Зеленортског, добисмо и св. Дражена Фронталског.

  “Кад смо полагали испит из ОРЛ, замолио сам др Стевандића да колега Раденко М. и ја мало вјежбамо ОРЛ инструментима пред испит. Доктор нас је позвао у дежурство, није имао пацијената, па нам је чак он глумио пацијента. Замолио др Новаковић да нас припреми за практични дио испита. Дакле, учинио ми је услугу. Данас, без обзира на политичка неслагања, ја избјегавам да уопште коментарише његову политику, да јавно изнесем своје ставове, баш зато што је према мени био коректан и што ми је некад помогао. Многи моји пријатељи га оштро критикују и мени је то о.к., као што сам у добрим односима с колегама који су у УС, и неким другим људима. Скоро сам његовом предсједнику ГО Бања Лука рекао: “Не дијелимо политичка мишљења по многим питањима, али цијеним твоју политичку коректност.” И ја сам само политички и више него коректан према Стевандићу.“

  Опет си пропустио једну битну ствар.
  Ниси написао да ли ти је Стевандић додавао инструменте лијевом или десном руком.
  Да си то запазио данас би ти било јасно зашто је Стевандић приступио лијевом крилу у НСРС.

  “Коректан сам и према властима, ако се изузме сатира на њихов рачун.“

  Грохотом се сви смијемо…

  “Лично јесам свакој власти опозиција, тако да не треба да чуди да су моји ставови ближи опозиционим. Није то што сам ја нешто настран, већ ниједна власт није била добра деценијама уназад.“

  Што ће рећи да да треба бити настран да би био против Додика.

  “Слично бих и ја имао свашта написати др Стевандићу на рачун његовог политичког дјеловања, али имам образ. Никад никога у звијезде нисам дизао. Не бих себи никад допустио да имам идола у политици.“

  Размљиво.
  Прави вјерници не требају имати идоле, а камоли свеци.

 27. А тек ово из истог коментара:

  Дражен Милосављевић 16. јануара 2018. у 09:55
  @partizan

  “Знаш да знам ко си. Немој опет да цвилиш кад поднесем службу против тебе за клевету, јер износиш неистине на мој рачун. Сви коментари су овдје сачувани, па нам цитирај гдје сам ја то “дизао у звијезде Стевандића”.“

  Јесте проблем што је егоцентрик умислио да је за тужбу довољно што му је неко рекао да је дизао у звијезде Стевандића, али је још већи проблем што је написао “НЕМОЈ ОПЕТ“, што ће рећи да ово није први пут да тужи Партизана.

  И мене је ономад тужио, па попушио.

  1. @Simo Oroz
   Da ne radis u nekoj fabrici duvana? Mnogo se razumjies u to pusenje, izgleda da ti se svidja duvanski dim kad o tome toliko pricas. Pominjes i naka sudjenja? Ti izgleda, kad nisi na Frontalu, pusis ili cistis lulu. K’o da ne znas da je pusenje u javnim ustanovama ili na javnim mjestima zabranjeno, jer je stetno po zdravlje. Zelim ti jos vise pusenja i sudjenja – kad vec u tome uzivas.

 28. А да је Стевандић оставио трајни траг на колумнисту видимо из следеће реченице из текста:

  “Посљедица је огромна стопа незапослености, која се ријешава отварањем граница за одлазак, чиме Српска губи најобразованији и најпродуктивнији дио становништва.“

  1. Količina frustracije kod Dražena je nevjerovatna. Kako niko ne prepoznaje toliki potencijal.
   A govnetu stevandiću je mahao repićem čim ga ugleda na stotinu metara.
   Nadam se da će u Njemačkoj, Kanadi ili gdje već naći sreću (iskreno i bez ironije).

 29. @Ороз.ба

  Захваљујем што сте издвојили вријеме да прочитате и анализирате текст. Остављам вас у милоклизу с партизаном од ’43-е.

 30. @RASPUCHIN
  Извините, али анонимно све дискутанте на теми етикетирате погрдним именима и шпекулиште да смо заинтересовани за политичкје позиције и повластице, а онда се увриједите кад вас питам да ли то друге људе цијените по себи.

  Дакле, нисам се „препознао“ већ се ваша тврдња односи на све нас који смо учестовали коментарима. Наравно да ме нико не може „купити“ и да не дијелим вриједности с већином људи у политици, па сам стога ван странака политички активан, без обзира што имам добре пријатеље, рођаке и познанике у тим организацијама. Бирам друштво. Надам се да није мој гријех ако ми је неко понудио позицију у некој партији.

  Немам сазнања да филозофски ставови Сократа и Платона имају везу се еугеником. Без обзира, идентични су мојим ставовима. Жао ми је што по томе судите о мојој личности, као што ми је жао што сам ја предмет ваших коментара, а не тезе из текста.

  Пацијенте не бројим, већ се они протоколишу редним бројевима. Не бих то помињао да други коментатор није става да су медицински радници разбојници који отимају од радника, нису захвални што имају редовну плату, и још узимају од пацијената. Дакле, желио сам рећи да нисам из тог филма и то поткријепио чињеницама које се могу лако провјерити.

  Што се тиче минималца од 600 КМ, он је веома реалан, а остварује се прерасподјелом оног што имамо. Оном што има 10000 КМ мјесечно смањимо на 2500, а овом са 400 повећамо на 600. Многи већ примају 600, али су пријављени на минималц од 400. У суштини, не мијења се много, само што они који имају сада 400 ће добити више, и држава ће добити више, јер се смањује могућност послодавцима да злоупотребљавају и пријављују све раднике на минималац.

  Свако добро!

  1. Дражене,

   Стварно сте напорни са својом површношћу и манипулацијом. Написао сам у коментару за „Glas naroda“ :

   „Једино сте Ви , од свих коментара , погодили срж проблема. Све остало би се могло свести под …“

   Упорно Вам скрећем пажњу на ПАЖЉИВО читање и размишљање о прочитаном. Дакле нисам анонимно вријеђао све дискутанте и све остало што набројасте , него сам се осврнуо на коментаре које сам тако процјенио. Дакле , коментари ми личе на све оно што сам рекао и на тој тврдњи остајем. Можете ме прозивати само у своје име јер нисте адвокат осталим коментаторима и изгледа да се нико , осим наравно Вас , није препознао у мом коментару.

   Чини ми се да је ваш највећи проблем моја анонимност. На Вашу жалост , то ће тако и остати. Поново Вам савјетујем да сваки коментар , на који желите одговорити , пажљиво прочитате (ако треба и више пута) добро размислите па онда одговорите.

   Апсолутно ме не занима из ког сте Ви „филма“ и не пада ми на памет да провјеравам колико сте пацијената прегледали. Исто тако ме не занима с’ ким се дружите иако тврдите да бирате друштво. Па ако вам је Стевандић „бирано друштво“ , тек онда немамо о чему разговарати. Њега не подноси чак ни Ваш „чика Симо“ иначе савјетник „великог баје“ и његове политичке странке.

   Што се тиче Сократа и Платона? И онда сам Вам рекао да се то давно учило и да се треба мало присјетити свега. Рекао сам Вам и да ми је нејасно да се залажете за НАСЉЕДНО КЛАСНО ДРУШТВО јер то нема везе са ПРАВОСЛАВЉЕМ. А све сте то писали о Божићу , који сте честитали свим „фронталерсима“ (чини ми се да сте тако написали). А веза са еугеником? Па зар залагање за такво друштво није управо основ на коме је настала еугеника? И која би по Вама то била „нулта година“ од које би се увело такво друштво? Негдје сте написали да сте 1/128 поријеклом из Гламоча и да је и Ваш предак „трчао“ за овцама. Можда да почнемо рачунати од тог Вашег претка па да Ви насљедите његов статус у држави? Да и ви будете чобан и сво ваше потомство? Ево Вам линкова па поново пажљиво прочитајте јер Вас цитати могу у нечијим очима показати као умног човјека а у нечијим покопати :

   – sr.wikipedia.org/sr-el/Država_(Platon)

   – sr.wikipedia.org/sr-el/Платон

   И на крају. Својом „рачуницом“ о намицању минималца на 600 КМ сте показали да сте стварно на трагу популизма јер таква рачуница управо то показује. Негдје је на нивоу „намицатељице знања“ и министра из Мркоњић Града.

   П.С.
   Не мислим ја о Вама и Вама , Дражене , ништа лоше , као ни о сваком другом ко овдје даје своје коментаре (било на тему , било на коментаторе).

   1. Какво црно насљедно класно друштво, човјече? Ја сам цитирао једну реченицу кја нема везе с Вашим опсесијама. Јасно је шта сте мислили, као и кад ми подмећете „бирано друштво“. Не занимају ни мене Ваше опсесије.

    Свако добро!

   2. Дражене,

    Стче се утисак да сте поред манипулатора и неваспитани. „Чика Симо П.“ Вам је објаснио да сте се продали Стевандићу за услугу односно испит који Вам је помогао припремити. За узврат Ви га не нападате. Плитко је размишљање да се купује само за новац и положај јер су и услуге разног типа врста „робе“ којом се тргује. И поново не прочитасте оно на шта сам Вам скренуо пажњу авезано је за Платона а ево шта сте Ви мени у пријашњој расправи одговорили :

    “ Дражен Милосављевић 11. јануара 2018. у 21:31
    @RASPUCHIN

    Пушића сам се првог сјетио, чисто да покажем да није ништа ненормално бити и против овакве демократије.

    SOKRAT(470 – 399 g. pne.) prepozna i zapisa:
    1. Siromasi će hteti imetak bogatih, a demokratija će im to dati…
    2. Mladi će hteti da budu uvažavani kao stari, žene će hteti da budu kao muški, stranci će hteti prava starosedelaca, a demokratija će im to dati…
    3.. Lopovi i prevaranti će hteti važne državne funkcije, a demokratija će im to dati…
    4. A kad lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastaće gora tiranija nego u vreme bilo koje monarhije ili oligarhije…

    ПЛАТОН: ”…Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем… ! ”
    („Држава“) “

    Дакле , када некога оптужујете да је опсесиван и да Вас напада лажима сјетите се шта сте претходно говорили или написали и не оптужујте за подметања. У осталом , ако сте сљедбеник Платоновог учења онда се као четрдесетогодишњак не би опходили , овако како се Ви опходите , према некоме ко је премашио педесету. Јер као што Платон рече :

    „Filozof može da postane vladar tek nakon pedesete godine, kada je prošao sva moguća vaspitanja i obrazovanja.“

    Тако , како сте се обраћали мени , се можете обраћати члановима своје породице јер они сносе одговорност за Ваше васпитање и понашање а не ја или неко други на овом сајту.

   3. Веома сте дрзак и неваспитан манипулатор који нема храбрости ни да стане именом и презименом иза својих ријечи. Другим ријечима, појављујете се овдје као БОТ с циљем да ме покушате дискредитовати на личном нивоу, јер немате никаквих аргумената осим личног доживљаја и опсједнутости еугеником. Читаоци ће се увјерити колико сте у томе успјели.

    Ја се никоме нисам „продао“ (како то злонамјерно тврдите), већ сам познат по томе да немам страха да о свему искрено кажем шта мислим. Ако имам шта рећи Стевандићу, рећу му у четири ока, а ако човјек има поштовање према нечему што му неко учини у животу, то сигурно није мана. Уопште немате увид, али доносите закључке на основу подметања ботова са Башчаршије (Ороза.ба и овог што је у партизанима од 1943. године). То довољно говори о вама. Да имате кућно васпитање, не бисте овдје ишли ad hominem без иједне ријечи о предметном тексту.

 31. @Глас народа

  Скоро сам нашао податак да је 2012. на високошколским установама у Српској дипломирало 8 пута више студената него у 2001. години. Дијелимо ставове које сте изнијели, само мислим да је немогуће више то преокренути на нормалу, јер су већ данас већина ти са безвриједним дипломама, ти који подржавају антисистем који спречава индустријски развој, у коме је 60% младих незапослено.

 32. Држен Милосављевић

  У овој држави не вреди ни тужити на Окружним судовима управним спором такве бандитске школе које запољавају фалсфикаторе диплома а да и једног испита нити су полагали нити ту имам икаквог студирања.
  Што се тиче државних факултета они су у великој мери криви што су привани универзитету отоврени, има их 17 у РС. На државним факултетима данас нити постоје икакви критеријуми приликом уписао, нити постоји селективни режим студија где би као некада завршавало 20-30% уписаних студената. Тако је некада било, а критеријуми и конкуренција на упису су били високи, средње школе далеко озбиљније а не ово што се сада образују кроз игру у основној и средњеј школи. Колонијални систем је успостављен у свим областима друштва, привреда, образовање, власт, судови, тужилаштво, све је колонизовано и окупирано.

  Погледај ових ликова који овде бране приватне универзитете и факултете:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ir1rWoO9NDw

 33. Eво, господине Лазаревићу, Софренића на оптуженичкој клупи због изборних махинација.

  https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/miloradu-sofrenicu-se-sudi-zbog-vrbovanja-roma

  Знајте да ћете бити под лупом у октобру, а ако ове коментаре читају у институцијама, можда ћете из Куле водити кампању. Имате луде среће да нема правне државе.

 34. Minimalac u RS mora da se skine na 200KM i sve parazite budžetlije koji se isplaćuju iz kredita MMF-a prebaciti na minimalaca kako bi se krediti MMF-a vratili.
  Pa pošto nište na budžetu ne rade, za izležavanje i parazitiranje na budžetu plata 200KM. Neću da mene neko zadužujuje za parazitksu adminstraciju i sve komplet budžetlije, da vraćam ono što su oni potrošili i protraćili iz pozajmnjenih kredita od MMFa. U ovolikom siromaštvu u nazaposlenosti omladine iznad 60%, realno bi bilo da budžetske plate budu 200KM. Kome se ne sviđa neka siđe sa budžeta ima ih na birou koji će raditi za te plate.
  Dosta je više bilo budžetskog bahaćenja i parazitiranje budžetara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *