Власеница: Јапанци донирали два минибуса за школску дјецу

Влада Јапана додијелила је 83.260 евра Основној школи "Вук Караџић" из Власенице за унапређење превоза ученика, односно набавку два минибуса за превоз дјеце из руралних подручја. Уговор о додјели овог гранта потписали су данас у Сарајеву амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки и директорица ОШ "Вук Караџић" из Власенице Биљана Ристановић, а истакнуто је да […]

субота, 24 марта, 2012 / 13:32

Влада Јапана додијелила је 83.260 евра Основној школи "Вук Караџић" из Власенице за унапређење превоза ученика, односно набавку два минибуса за превоз дјеце из руралних подручја.

Уговор о додјели овог гранта потписали су данас у Сарајеву амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки и директорица ОШ "Вук Караџић" из Власенице Биљана Ристановић, а истакнуто је да ће реализацијом пројекта ова школа моћи осигурати превоз ученика из руралних подручја у дугорочном периоду, смањити годишње трошкове превоза ученика за 30 до 40 посто, те побољшати квалитет живота у руралним подручјима.

Амбасадор Јамазаки казао је да Влада Јапана придаје велики значај образовању у БиХ, те је, складу са тим, од 1996. године пружила подршку више од 70 основних школа у БиХ, односно донирала око 20 милиона евра за реконструкцију и опремање школа.

Како је рекао, реализацијом овог пројекта ОШ "Вук Караџић" ријешиће дугогодишњи проблем превоза ученика из руралних подручја.

Амбасадор је нагласио да је до сада ова школа морала уговарати услуге превоза ученика са неколико локалних превозника, а велики број ученика морао је свакодневно пјешачити и по неколико километара.

Нагласио је да сектор образовања заслужује велику пажњу, додајући да ће Влада Јапана наставити пружати подршку школама у БиХ у настојањима да омогуће боље увјете образовања ученика.

Директорица ОШ "Вук Караџић" Биљана Ристановић захвалила је на донацији, истакавши да ће она олакшати школовање ученика, као и организацију наставног процеса.

Наглашавајући да су од укупно 827 ученика, који похађају ову школу, њих 147 путници, директорица је казала да се превоз ученика одвија на релацијама удаљенима од школе од четири до 12 километара, док су због разуђености школског подручја трошкови превоза изузетно високи.

Према њеним ријечима, распоред школских смјена прилагођава се превозу ученика, а неки од њих пјешаче и по неколико километара до аутобусне станице.

Потписивању уговора присуствовао је и начелник Општине Власеница Младен Поповић, који је казао да ово није први пут да Влада Јапана помаже овој општини, подсјећајући на ранију помоћ локалном Дому здравља.

Поповић је нагласио да Општина Власеница издваја десет посто буџетског новца за образовање, те да је велики број талентованих ученика из овог подручја постигао значајне успјехе.

Начелник Поповић је нагласио да друштво може напредовати уколико улаже у образовање, додајући да је Влада Јапана препознала важност ове области, те да ће њена донација олакшати рад ОШ "Вук Караџић" из Власенице.Оставите одговор