Влајки: Европа подржава стварање трећег ентитета

Потпредсједник Републике Српске /РС/ Емил Влајки изјавио је данас у Бањалуци да највећи дио учесника научног скупа "Хрвати у БиХ данас" из европских земаља подржава стварање трећег ентитета, кантона или аутономне области за Хрвате у БиХ. Влајки је нагласио да свако приближавање аутентичних хрватских странака у БиХ, два ХДЗ-а са СДП-ом и другим бошњачким странкама […]

недеља, 6 марта, 2011 / 14:01

Потпредсједник Републике Српске /РС/ Емил Влајки изјавио је данас у Бањалуци да највећи дио учесника научног скупа "Хрвати у БиХ данас" из европских земаља подржава стварање трећег ентитета, кантона или аутономне области за Хрвате у БиХ.

Влајки је нагласио да свако приближавање аутентичних хрватских странака у БиХ, два ХДЗ-а са СДП-ом и другим бошњачким странкама које желе унитаристичку БиХ може бити веома штетно за хрватски народ у БиХ у цијелини.

"У БиХ постоје двије струје – једна која је у федералном Сарајеву унитаристичке нарави и жели да створи јединствену БиХ гдје би један народ, по систему један човјек један глас, могао да упрваља цијелом БиХ и друга састављена од Хрвата и Срба који то не жели, јер сматрају да европска будућност БиХ мора проћи преко националне будућности Хрвата", рекао је Влајки новинарима у Бањалуци, након завршетка тродневног научног скупа "Хрвати у БиХ данас".

Влајки сматра да се на нивоу регије у Европи ствара једна хришћанска коалиција, која се супроставља исламизираној концепцији ислама и то не муслиманској вјери као таквој, већ идеолошком пројекту вјере која жели на неки начин да дође на простор који није подручје те вјере.

Бивши потпредсједник РС Иван Томљеновић сматра да је хрватско питање потребно рјешити на цијелом простору БиХ, односно не само у Федерацији БиХ, већ и у РС. "То правило треба да важи и за Србе и за Бошњаке да своје питање рјешавају на цијелом простору БиХ", сматра Томљеновић.

Експрет за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да су Хрвати у БиХ политички и територијално фрагментирани. "Не мислим да је интерес Бошњака да онемогуће Хрвате да реализују своје националне интересе и тежње, али прије тога Хрвати морају да кажу шта је аутентични хрватски став и став хрватске нације у БиХ", оцијенио је Галијашевић.

У Бањалуци је од 4. до 6. марта одржан научни скуп под називом "Хрвати у БиХ данас", у организацији Кабинета потпредсједника РС Емила Влајкија у сарадњи са бањалучким Универзитетом и Културним центром Бански двор.

У оквиру научног скупа о положају Хрвата у БиХ говорило је 35 научних и јавних радника из БиХ, Србије, Хрватске, Њемачке и Швајцарске, а представљено је 27 научних радова о овој теми.0 КОМЕНТАРА

  1. Koji je ovo klovn…

    Ne zna se je li gluplja formulacija „naucni skup“, ili naslov izvucen iz konteksta ovog marginalnog dodadjaja „Evropa podrzava stvaranje treceg entiteta“. Sve prsti od nauke i eksperata tipa Galijasevica, naucni skup tipa onih u Sava centru kad se okupe oni nesretnici oko Seselja. Steta sto ovi nasi nisu nabavili jos nekog Amera, pa da lijepo odrze Dejton 2 u Banskom dvoru, proglase 3. entitet i gotova stvar.

Оставите одговор