Владушић: БиХ мора бити конкурентнија за улазак у ЕУ

БиХ мора напредовати бар још 20 мјеста на ранг листи конкурентности Свјетског економског форума да би могла конкурисати у ЕУ, сматра професор на Економском факултету у Источном Сарајеву Љубиша Владушић. Коментаришући извјештај међународне агенције "Модис", у ком је снизила изгледе у склопу оцјене кредитог рејтинга БиХ са стабилних на негативне, Владушић каже да су застој […]

четвртак, 19 маја, 2011 / 12:38

БиХ мора напредовати бар још 20 мјеста на ранг листи конкурентности Свјетског економског форума да би могла конкурисати у ЕУ, сматра професор на Економском факултету у Источном Сарајеву Љубиша Владушић.

Коментаришући извјештај међународне агенције "Модис", у ком је снизила изгледе у склопу оцјене кредитог рејтинга БиХ са стабилних на негативне, Владушић каже да су застој у формирању власти и одгађање економских и уставних реформи само један од разлога зашто је то учињено, те да се други разлози односе на будуће кораке који се очекују од имплементације економских политика, фискалне консолидације и ефикасне употребе будућих кредитних задужења.

"Познато је да су аналитичари `Модиса` врло често строжи у приступу анализа кредитног рејтинга од других овлаштених рејтинг агенција, али то нам не даје за право да коментар око снижавања изгледа у склопу оцјене кредитног рејтинга БиХ сведемо на ову констатацију", рекао је Владушић Срни.

Он је навео да је БиХ изашла из рецесије, али имликације и њене посљедице су и даље присутне и огледају се у економском застоју, скупом капиталу, стопи незапослености и неадекватним структурним мјерама да се побољша пословно окружење, а нису довољно пробуђени и активирани расположиви ресурси и потенцијали за већу производњу и наступ на домаћем и ино тржиштима.

Према ријечима Владушића, производња у БиХ базира се на сировинама и везаној производњи, а њена секторска структура се постепено помјера према малопродаји, велепродаји, финасијском посредовању и некретнинама.

"Веома је спор темпо помјерања извоза и индустријске производње ка робама са више додатном вриједношћу. Раст конкурентности БиХ спречава недовољна технолошка спремност и иновативност коју прати неефикасна државна администрација, те неадекватна политика и корупција", истакао је Владушић.

Он је нагласио да БиХ предстоји подизање ефикасности јавне управе и њена професионализација, квалитетнији рад институција, ефикасност тржишта, развој финансијског тржишта и макроекономског окружења, инфраструктуре и тржишта рада.

Бивши вицегувернер Централне банке БиХ каже да је овдје примијењен концепт опште либерализације и то првенствено финансијске и спољнотрговинске, што даје позитивне ефекте на стабилизацију и на развој финансијског сектора, али је реални сектор и даље у неоправдано лошем стању, што се посебно односи на извозни сектор.

Владушић је нагласио да се кључни проблем везује за производни сектор, чијем бржем опоравку тренутно највише може помоћи динамичнији прилив иностраних инвестиција или бар повољних кредитних средстава, али да је за то потребан политички консензус.

"Република Српска и БиХ имају прилику да до краја ове године предузму конкретне мјере дајући позитивне сигнале, па и резултате, којим ће се, не само спријечити смањење, већ директно утицати на побољшање кредитног рејтинга земље", рекао је Владушић.Оставите одговор