Владо Ковачевић: За закон који би заштитио новинаре, криви једнако и власт и опозиција

Новинар БН телевизије Владимир Ковачевић рекао је данас да је тешко прогнозирати када ће и како завршити истрага у вези са недавним нападом на њега, али је изразио наду да ће све бити како треба.

понедељак, септембар 3, 2018 / 14:52

„Знам да људи раде и захвалан сам им на томе“, рекао је Ковачевић новинарима у Бањалуци поводом извјештаја који је бањалучка Полицијска управа поднијела против непознатог лица због покушаја његовог убиства.

Он је захвалио особљу и руководству Универзитетког клиничког центра Републике Српске у којем је био смјештен након напада извршеног у насељу Обилићево 26. августа.

Ковачевић је захвалио за подршку новинарима у Републици Српској и БиХ, али и новинарски удружењима у бившој Југославији, те у Европи.

На питање да ли се осјећа угроженим, Ковачевић је рекао да се „не осјећа директно угроженим“, али и да би било „сулудо рећи да се не осјећа тако ако се зна шта се десило“.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да и власт и опозиција подједнако сносе одговорност када је ријеч о иницијативи да се промијени Кривични закон Српске, којим би напад на новинаре био третиран као напад на службено лице.

„СНСД је изашао дан након бруталног пребијања Ковачевића са иницијативом да се промијени Кривични закон. Желим да их подсјетим да је Клуб новинара Бањалука већ шест година ради интензивно да се тај закон промијени. Лицемјерно је да они сада излазе са таквим пориједлогом“, навео је он након разговора чланова Управног одбора Клуба новинара Бањалука са Владимиром Ковачевићем.

Према његовим ријечима, нико од опозиционих лидера није сматрао за сходно чак ни да уложи амандман на тај Кривични закон.

„Значи, подједнако су одговорни и власт и опозиција. Уколико власт жели да промијени овај закон, ми то поздрављамо јер би то дјеловало превентивно, брже би се процесуирало и казне за починиоце би биле оштрије“, навео је он.

Он је рекао да се Клуб новинара Бањалука консултује са правницима о подношењу пријава против високопозиционираних чланова владајућих странака, које „оправдавају ово брутално пребијање, подстичу на насиље према новинарима“.

Полицијска управа Бањалука доставила је 31. августа Окружном тужилаштву у овом граду извјештај против непознатог извршиоца због покушаја убиства Ковачевића.

Новинар БН ТВ Владимир Ковачевић претучен је 26. августа у бањалучком насељу Обилићево.

Ковачевићу су нанесене повреде главе металним шипкама, због чега је био хоспитализован у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Он је 31. августа упућен на кућно лијечење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *