Владо Јагодић: Ништа осим титуле

Тренер ФК Борац Владо Јагодић за Фронтал.РС говори о досадашњем дијелу сезоне, о тренутним и акутелним темама, али и о плановима за будућност. Разговарао: Бојан Лолић Можете ли за почетак да направите један прејсек дијела сезоне од када сте ви тренер Борца!? У каквом стању сте затекли екипу, шта сте исправљали ..? Екипу сам преузео […]

четвртак, 4 новембра, 2010 / 19:11

Тренер ФК Борац Владо Јагодић за Фронтал.РС говори о досадашњем дијелу сезоне, о тренутним и акутелним темама, али и о плановима за будућност.

Разговарао: Бојан Лолић

Можете ли за почетак да направите један прејсек дијела сезоне од када сте ви тренер Борца!? У каквом стању сте затекли екипу, шта сте исправљали ..?
Екипу сам преузео у вријеме када је најнеповољније за тренере, тј. послије прелазног рока, припрема и послије првих утакмица у сезони. Међутим, ја сам Борчевац и ни у једном тренутку се нисам бојао изазова. На представљању код играча рекао сам да је колектив на првом мјесту, да екипу добро познајем и са многим играчима сам већ радио. Екипа је била „потонула“, психолошки моменат слаб са доста негативне енерије, играчи са погнутим главама…
Мало времена је било до сљедеће утакмице у Зворнику, тако да сам у том тренутку највише радио на мотивацији играча и враћању њиховог самопоуздања. Убиједио сам их да само максималном игром можемо да изађемо из серије од 6 утакмица без побједе. Успјели смо побједити Дрину, а остале ствари смо рјешавали у ходу. Од те утакмице смо без пораза у лиги и дошли смо до првог мјеста и серије која Борцу није била својствена.
Остаје жал за купом БиХ и двомечом са Жељом. Сигуран сам, да је прва утакмица дошла раније, прије лошег времена и лошег терена, да би играли боље. У реваншу нисмо имали шансе, по свим основама. Пораз од 0:3 у реваншу ме боли и оставио је трага на играче. Имали смо један негативан тренд од три утакмице, до утакмице са Звијездом коју смо добили.
Играмо и у купу РС који сигурно нећемо запоставити. Сљедећи противник нам је Слобода из Новог Града, која је прошлих година Борац и избацивала
Сљедећа утакмица Борца је у Травнику против истоимене екипе. Шта очекујете од овог гостовања и колико познајете домаћина?
Травник је незгодан противник, традиционално тежак. Познајем их добро и већ увелико их анализирам и припремам ту утакмицу. Сигуран сам да имамо квалитетнију екипу, међутим травнички терен је специфичан, што показују и овосезонски резултати у којима су домаћини побјеђивали.
Дакле, ако будемо имали минимум услова, сигуран сам да се можемо вратити непоражени. Никоме не признајем да је бољи, ми ако будемо прави, тешко ће нам и отети.
О актуелној теми, о четири прозивана и опомињана првотимца Борца (Станчески, Вукеља, Муминовић и Сакан), њихов тренер каже следеће:
Нисам бирао ове играче и у ходу сам се упознавао са њима, осим са Вукељом. Њега сам први пут довео за вријеме мандата као спортски директор клуба. Колектив је на првом мјесту и не желим да се ико ставља изнад колекитва. Ми немамо играча који може да ријеши утакмицу.
У једном тренутку сам осјетио да не дају максимум и не играју пуним срцем. Онда сам разговарао са њима и упозоравао, али није било помака, па је прозивање усљедило у крајњој нужди не би ли се они уозбиљили.
Након три усмена упозорења и одређених дешавања пред и на утакмици са Олимпиком преко којих нисам могао да пређем, јер имам и остале играче који све то гледају. Моја упозорења и апеле Вукеља није схватио, него је чак ишао и у конру, нисам више могао да трпим. И даље тврдим да је он један од најбољих играча Премијер лиге, треба да ово схвати добронамјерно и извуче поуке. Имам велики праг толеранције и мислим да су велике шансе да он остане у клубу.
Станческом је истицао уговор, већ је био у прелазном року и размишљао куда ће даље. Прекјуче је продужио уговор и остаје бар до краја сезоне. Надам се да ће га то растеретити.
Муминовић је дошао као једно од већих појачања, али ништа није показао. Против Звијезде сам му дао шансу, јер сам осјетио помак у раду. Сакан је млад играч који не размишља својом, него туђом главом. Обострана корист је најбоља, тј. да Борац буде првак,а он као млад играч стандардан у саставу Борца као првака.
Значи, ви не кријете да су амбиције Борца прво мјесто.
Тако је, амбиције су прво јесења титула која нам је сада са 27 бодова, три кола прије краја првог дијела, веома близу. Мислим да већ са 5 бодова из тих последњих утакмица можемо до јесење титула. Наравно, циљ је и прво мјесто на крају, овај клуб и ова екипа заслужују прво мјесто.
Кога сматрате за најозбиљнијег конкурента?
То је Сарајево које нас прати и има три бода мање. Озбиљна су екипа и тако ће бити до краја. Жељо се побједом у Мостару, озбиљно наметнуо. Ту побједу нисам очекивао, јер су били ослабљени, али, ето, искористили су тренутак слабости Зрињског.
Још бих додао и Широки Бријег којег не смијемо оставити по страни, јер је врло организована екипа са добром логистиком. Ова четири клуба подјелиће прва три мјеста која воде у Европу.
Како коментаришете квалитет овогодишње Премијер лиге?
Прије свега помак је у организацији и омогућавању игре у гостима. Квалитет је ту негдје. Свакако да и ТВ преноси имају неку драж и дижу ниво.
Каква је ваша сарадња са Управним одбором и челним људима клуба у овом повратничком тренерском мандату ?
Свакако могу истаћи да имам солидну сарадњу са УО. Прије два дана био је састанак на којем сам добио подршку. Имамо договорену сарадњу до 30.6. сљедеће године, мада бих волио да је на дуже, јер бих онда могао да планирам на одрећени период.
Бићу срећан да дочекам крај сезоне и да будемо прваци. На крају крајева, резултати све показују.
Који су вам планови за прелазни рок?
Радимо озбиљно и плански, имамо спремне неке приједлоге и рјешења и не бих са тиме излазио у јавност, јер онда поједине играче могу да угрозим. Питање је и колико ће УО моћи да ме подржи, јер постоје одређени проблеми, као и у свим клубовима. Ми смо се договорили да ћемо после задњег кола и аналзизе разговарати о средствима и могућим ангажовањима играча.
Могу само рећи да фале два играча, прије свега у везном реду и доводићемо само истинска појачања, играче који ће бити превага и подићи наш ниво игре.
Преостале четири утакмице ће бити огледало за овај играчки кадар, који је у Борцу веома широк и којег ћу морати скратити на зиму.
О често помињаној ротацији…
Преузео сам клуб у деликатној већ описаној ситуацији… Комбиновао сам са 21. играчем, зато што сам тражио дибитну комбинацију. Наравно, у току рада сам спознао пар ствари које ми се нису свидјеле, неки играчи су ме разочарали. Због познатих и непознатих проблема, промјенио сам и начин игре у односу на првобитно замишљен план.
О публици…
Могу рећи да сам задовољан нашом публиком, мада сматрам да наши резултати завређују више гледалаца. Имамо константу од 2000 до 4000 гледалаца, и имамо на свим утакмицама подршку наших вјерних навијача.Оставите одговор