Владимир Путин предао Јединствену Русију у сигурне руке

У странци Јединствена Русија већ за месец дана ће се појавити нови лидер. Председник странке, новоизабрани председник Русије Владимир Путин, изјавио је да ће после инаугурације предати партијска овлашћења, и предложио је на дужност председника Јединствене Русије Дмитрија Медведева. Експерти сматрају да реформа политичког система коју је најавио актуални шеф државе, у случају његовог избора […]

среда, 25 априла, 2012 / 23:30

У странци Јединствена Русија већ за месец дана ће се појавити нови лидер. Председник странке, новоизабрани председник Русије Владимир Путин, изјавио је да ће после инаугурације предати партијска овлашћења, и предложио је на дужност председника Јединствене Русије Дмитрија Медведева.

Експерти сматрају да реформа политичког система коју је најавио актуални шеф државе, у случају његовог избора за дужност преседника владајуће странке тицаће се и Јединствене Русије.

Владимир Путин је напоменуо да је партија формирана 2001. године у условима деградације економије и социјалне сфре, разбеснелог сепаратизма. Она је одиграла улогу консолидационе снаге и није дала земљи, по речима Путина, да се сурва у провалију почетком 2000-их, а затим и у периоду глобалне кризе. То је пошло за руком захваљујући сарадњи владе и парламента, у којем је Јединствена Русија до недавно имала сутавну већину, а после избора за Државну думу има просту већину. Премијер је захвалио руководству и члановима странке на ефикасном раду и изјавио је да је председник Русије надпартијска фигура.

Устав не забрањује преседнику да буде члан неке странке, али у складу са оним што се код нас усталило у политичком животу, председник је пре свега консолидациона фигура за све политичке снаге, за све грађане. У вези са тим после инаугурације сматрам да је исправно да предам пуномоћја председника странке Јединствена Русија. Молићу вас и чланове партије да сазовете ванредни конгрес у другој половини маја. И зато што је Дмитриј Медведев био на челу списка Јединствене Русије на изборима за Државну думу, као и зато што ћу као председник предложити његову кандидатуру за дужност премијера Русије, сматрам да је исправно да он стане на чело странке. То је светска праска када се влада ослања на парламентрну већину.

По мишљењу експерата, новом лидеру владајуће странке предтоји да се позабави њеним имиџом за подизање популарности. У последње време Јединствена Русија је често критикована. Оптуживали су је и за бирократизованост и претерано коришћење административног ресурса на изборима различитих нивоа. Јасно је да су често аутори ове критике били политички конкуренти станке. Али упоредо са тим у редовима саме Јединствене Русије у последње време чули су се гласови у подршку њеног реформисања и развоја унутарпартијске демократије. Масовна политичка реформа – увођење директних избора губернатора, упрошћене процедуре регистрације политичких странака и новог поретка парламентарних избора налаже Јединственој Русији нове обавезе. Она ће морати да активније ради са бирачима и да популарише своје кандидате на регионалним и општинским изборима узимајући у обзир да ће они сада имати много више супарника.
Одлуку о одласку Владимира Путина са дужности председника странке експерт Центра за политичку коњуктуру Павел Салин је назвао очекиваном.

Што се тиче одласка Путина, све је било јасно отприлике пре годину дана, када се појавио пројекат Народног фронта. И посебно је то било јасно у септембру, када је списак Јединствене Русије на парламентарним изборима предводио не Путин, већ Медведев. Сада за Јединствену Русију постоји позитивни сигнал, зато што се странка осећала у последња два месеца обезглављеном. Она није схватала ко је њен лидер. Сада постоји јасно одређење: ваш лидер, и тренутни у будући је Медведев. Што се тиче промене курса странке, он ће бити битан. Странка има потребу да заузме јасније сегментовану идеолошку нишу. А коју, решаваће заједно са Медведевом наредних месеци.

Извори у руководству Јединствене Русије изразили су уврење да ће Дмитриј Медведев бити изабран за председника странке на ванредном конгресу који је планиран за крај маја.0 КОМЕНТАРА

  1. Naš predšjednjak ništa ne ispušta iz svojih ruku. Ni sranku, ni vladu, ni kasicu prasicu, ni riznicu , ni sindikat i Crkvu, planinare i izviđače, obdaništa i jaslice, plate i rate, kursadžije i čistače, konkurse i izdavače, cvjećare i igrače, … pijačare i švercere, zakone i sudije, … pjevače i novinare, …smjenu dana i noći, okretanje planete oko sunca, oblake i kišu, oluje i mećave, sušu i poplave, rađanje i umiranje…
    Sve što je pod kapom nebeskom u ovoj „našoj“ md rs je u njegovim šarenim ručicama.

Оставите одговор