08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Владан Ивковић: Шта се десило на гласању у Ајови

Унутарстраначки избори у САД ове године праћенији су него иначе, будући да се медијска машинерија дала у борбу да изгура неке кандидате. Спорни избори у Ајови привукли су пажњу, па није лоше изнутра видјети како све то изгледа, из твитова Владана Ивковића.

среда, 5 фебруара, 2020 / 12:11

Шта се збило у Ајови? За оне који не знају, а занима их, изборна правила у Америци одређују појединачне државе, а унутарстраначка државни одбори странке. Ајова је држава средњег значаја, али у одабиру предсједничког кандидата иде прва, па побједнику у Ајови скачу шансе за даље.

Ајова има специфичан начин бирања кандидата, тзв. кокус систем. Скупе се локални чланови странке на одређено бирачко мјесто и саберу се у простор одређен за њиховог кандидата, буквално по таборима. Чији табор не достигне 15% подршке у просторији, ти бирачи бирају табор којем ће да се прикључе, а између оних табора који су прешли 15%. Из Ајове на националну конвенцију странке иде 41 делегат, а гласача је преко 11 хиљада.

Шта се синоћ десило?

Па, умјесто да се на бирачким мјестима преброје, као досад, па јаве резултат телефоном у централу странке, Демократска странка је наручила да јој се направи апликација преко које ће се пријављивати исход. Е, та апликација је, наводно заказала.

Гласање је почело око пола 8 по локалном времену, а у року од сат до сат и по, сви резултати стигну. Међутим, како су резултати почели пристизати, водили су Пит Бутиђиђ и Берни Сандерс. Онда је све стало. И још нема званичних резултата.

Е, сад, према медијима, водећи кандидат на савезном нивоу је био Бајден, мада се могло очекивати да Бајден не добије Ајову. Странка неће да Сандерс побиједи и има неколико начина да му украде кандидатуру. Синоћ се вјероватно десио један од њих.

Према парцијалним резултатима прије прекида, Бајден је био четврти од 5 кандидата који су добили гласове. Сандерс и Бутиђиђ су били први и други. Кад је почела пометња, Бутиђиђ такорећи проглашава побједу без доказа, али Сандерсов штаб контрира објавом незваничних резултата.

У међувремену излази податак да се фирма која је произвела апликацију по наруџби Демократске странке зове Сјенка (Shadow) и да јој је један од важнијих клијената управо предсједничка кампања Пита Бутиђиђа! Та фирма долази из дубине дигитално-маркетиншког пословног комплекса везаног за Демократску странку. Њена оснивачица све вријеме отворено навија за Бутиђиђа на Твитеру.

Сандерсовци одмах крећу да оптужују Бутиђиђа и странку за крађу и избацују хаштаг #MayorCheat као алузију на Mayor Pete (Градоначелник Пит), како сљедбеници колоквијално воле да зову Бутиђиђа, који је био градоначелник малог града у Индијани.

Иначе, српским твитерашима би било интересантно да знају да је и Бутиђиђ био питомац чувене консултантске фирме Мекинзи, као наш понос Лазар Крстић, прије него што је улетио у политику. Иначе је и први хомосексуалац предсједнички кандидат водеће странке.

Све у свему, сад се иде у Њу Хемпшир, па даље редом. На крају, национална конвенција може за предсједничког кандидата да изабере кога год хоће, без обзира на то шта су делегати по држави изгласали.

Центар странке гура Бајдена, али би пристали и на Елизабет Ворен као псеудољевичарско мање зло од Сандерса. Бутиђиђ је попунио празнину насталу килавошћу Бајдена и Воренове и иако нема шансе против Трампа, дићи ће својој струји рејтинг у странци.Оставите одговор