Влада троши буџетску резерву за крпљење рупа

У Буџету Републике Српске нема новца за плаћање лиценцираног софтвера те је Влада била присиљена да издвоји 305.000 КМ из буџетске резерве да би измирила обавезе према Мајкрософту, открива пословни портал Капитал. Према „Извјештају о утрошку средстава буџетске резерве за првих шест мјесеци 2015. године“ Министарства финансија РС, који је у посједу Капитала, Влада је […]

субота, 26 септембра, 2015 / 09:22

У Буџету Републике Српске нема новца за плаћање лиценцираног софтвера те је Влада била присиљена да издвоји 305.000 КМ из буџетске резерве да би измирила обавезе према Мајкрософту, открива пословни портал Капитал.

Према „Извјештају о утрошку средстава буџетске резерве за првих шест мјесеци 2015. године“ Министарства финансија РС, који је у посједу Капитала, Влада је 18. јуна Рјешењем број:04/1-012-2-1247/15 са буџетске резерве пребацила 305.187 КМ за „обезбјеђење недостајућих средстава за реализацију Уговора за набавку Мајкрософт лиценци и услуга“.

Намјена Буџетске резерве

 

Законом је прописано да се распоред средстава буџетске резерве врши у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске, као и да расподјелу средстава буџетске резерве, у току фискалне године, могу вршити предсједник Владе, у износу до 40.000,00 КМ и министар финансија, у износу до 20.000,00 КМ. Буџетска резерва представља дио планираних средстава буџета који се распоређује на основу посебних одлука Владе, а иста се могу користити за:

 

а) покривање непредвиђених издатака за које нису планирана средства у буџету

 

б) буџетске издатке за које се у току године покаже да планирана буџетска средства нису била довољна,

 

в) привремено извршавање обавеза буџета усљед смањеног обима буџетских средстава и

 

г) изузетно за остале намјене, у складу са одлукама Владе.

Влада је морала искористити буџетску резерву, иако је плаћање Мајкрософт лиценци планирано из редовних прихода у Буџету РС за 2015. годину у износу од 1.570.000 КМ, као што су била и у 2014. и 2013. години.

Да ликвидност буџета РС рапидно пада и да се оперативне мјере за његову стабилизацију своде само на константно покривање мањка новца емитовањем обвезница и трезорских записа, показује и трошење буџетске резерве која ионако износи симболичних 2,5 милиона КМ.

Министар финансија Зоран Тегелтија је недавно обавијестио Владу да је потрошено скоро милион, а од тог износа Влада је сама себи реалоцирала чак трећину средстава.

Од укупно расположивих средстава, на основу рјешења Владе Републике Српске реалоцирано је 964.689 КМ.

Поред плаћања Мајкрософт лиценци, Рјешењем Владе од 12. јуна ове године Основном суду Бања Лука из Буџетске резерве дато је 481.821 КМ „за плаћање накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и једнократне ренте Граду Бања Лука у поступку добијања грађевинске дозволе за адаптацију постојећег објекта и изградњу прве фазе новог објекта за Основни суд у Бања Луци“.располозиво будзетска резерва

Министарству управе и локалне самоуправе су реалоцирана средства Буџетске резерве, у износу од 120.000 КМ као иницијална средстава за конституисања Скупштине општине Станари и почетак рада начелника и општинске управе.

Министарству просвјете и културе су реалоцирана средства Буџетске резерве, у износу од 7.681,00 КМ за плаћање авионских карата за одлазак десет ученика и једног наставника у Москву, у љетну школу за проучавање руског језика и културе, која је организована у Гимназији Светитеља Василија Великог, у периоду од 15. јуна до 3. јула 2015. године.

Дакле 2/3 подијељеног новца буџетске резерве Влада је утрошила на кориштење лиценцираног софтвера за рачунаре за бројну администрацију, изградњу зграде Основног суда у Бањалуци, а свега 50.000 КМ за такозване подстицај привреди јер су Министарству индустрије, енергетике и рударства реалоцирана средства Буџетске резерве, у износу од 50.000,00 КМ као кауција за куповину имовине „Новотекс“ у стечају Требиње од стране фирме „Никола Тесла“ Бања Лука.

Оваквом расподјелом средстава буџетске резерве обесмишљен је смисао њиховог постојања, јер се она требају користити за непредвиђене издатке у буџету и ванредне ситуације, а то свакако није плаћање лиценци чији је трошак већ планиран у Буџету. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *