Влада судије и тужиоце у Брчком шминка, сијече им нокте, пере и фарба косу…

Влада Брчко Дистрикта одлучила је да на рачун грађана почасти запослене у правосудним институцијама различитим парфемима, дезодорансима, лосионима, пудерима, карминима, маскарама, кремама, сапунима, шампонима, геловима и фарбама за косу, али и турпијама за пете и нокте, те детерџентима за веш и суђе, открива портал Капитал.

четвртак, 26 јула, 2018 / 20:44

Влада Брчко Дистрикта расписала је 24. јула тендер за набавку поклона вриједних 26.500 КМ за потребе правосудних институција у том граду.

Ништа не би било чудно да је ријеч о поклонима које институције иначе набављају како би их поклонили делегацијама које им долазе у посјете и који начешће осликавају на одређен начин институцију, град или државу.

Међутим, увидом у тендерску документацију, видљиво је да је ријеч о производима за личну хигијену, препаратима за шминкање, детерџентима…

Брчанска Влада тако тражи мушке и женске парфеме, гелове за туширање, лосионе послије бријања, дезодорансе, лосионе и млијека за тијело и чишћење лица, одстрањиваче шминке, хидратне креме…

Занимљиво је да се на рачун грађана бахато купује и невенова маст, течни пудери, пудери у стику, ружеви за усне, тоници за лице, пилинзи за лице, креме за матирање коже, маскаре, руменила, оловке за усне, креме за руке, балзами за усне.

Ту су и ноктарице, турпије за пете и за нокте, пинцете за обрве…

Поред шминке и производа за његу коже, запослени у правосуђу Дистрикта, добиће и течне и обичне детерџенте и омекшиваче за шарено и бијело рубље, детерџенте за ручно прање посуђа, тоалетне сапуне, пасте за зубе, шампоне за све типове косе, текуће сапуне и гелове за косу, лакове за косу и за нокте, ацетоне, боје за косу, пјене и креме за моделирање косе, те влажне марамице.

Поклони су намјењени запосленима у Правосудној комисији, Основном суду, Апелационом суду, Тужилаштву, Правобранилаштву и Канцеларији за правну помоћ у Брчком.

Производе у укупној вриједности од по 6.000 КМ добиће у Правосудној комисији и Основном суду.

Пакете вриједности од по 4.500 КМ добиће Тужилаштво и Правобранилаштво, док ће испорука за Апелациони суд бити вриједности 3.500 КМ, а за Канцеларију за правну помоћ 2.000 КМ.

Сви они који желе да испоруче козметику у Брчко на тендер могу да се пријаве до 8. августа, а посао ће бити додјељен добављачу који понуди најнижу цијену. Рок за испоруку робе је крај ове године.

Ивана Корајлић, в. д. директора "Транспаренси Интернешенал БиХ” сматра да је ово без обзира на износ, најочигледнији и најбахатији примјер ненамјенског трошење средстава.

"С обзиром на списак и врсту производа који се набављају, више подсјећа на списак личних потрепштина запослених у институцијама, а никако на поклоне који се могу службено поклањати. Заиста ми је тешко замислити свечано уручивање детерџента или турпије за пете као поклона, осим ако се не ради о увођењу неких револуционарних метода. Дакле, јасно је да се ради о потпуно несврсисхосходној набавци за нечије личне потребе и уљепшавање на рачун пореских обвезника", оцијенила је Корајлић.

Игор Вукајловић из Удружења грађана за борбу против корупције у јавним набавкама "Тендер" рекао је да се поставља питање сврсисходности ове јавне набавке.

"Процедуре су вјероватно испоштоване и тако је онда законски покривена корупција и нерационално трошење јавног новца. Зашто је потребно да Брчко Дистрикт за своје раднике купује парфеме и шминку, због чега то плаћа јавним новцем, не видим сврсисходност те набавке. Законом о јавним набавкама се не може ограничити шта ће се куповати, али то одређује сам уговорни орган или извршна власт која одлучује о томе како ће трошити новац", истакао је Вукајловић.

Шеф Одјељења за стручне и административне послове, које је расписало тендер у име Владе Брчко Дистрикта, Срђан Блажић рекао је да то Одјељење само спроводи процес јавне набавке, а да све одлуке о томе шта ће се набављати доносе институције.

"Ако је све у складу са Законом о јавним набавкама ми спроводимо набавку, а о томе да ли је то потребно и за које намјене, свака институција има план набавки у свом буџету. Не можемо ми њих ограничити, о њиховим потребама морате видјети с њима", рекао је Блажић.

У Основном суду се нису јављали на контакт телефоне у канцеларији предсједника суда и портпарола, док су у Тужилаштву рекли да је за јавне набавке надлежна Правосудна комисија.

Портпарол Правосудне комисије Јелена Лакић истакла је да уназад неколико година правосудне институције врше набавку поклона за своје раднике за новогодишње празнике и 8. март.

"Ранијих година набавка је спровођена поступком директног споразума, а од ове године набавка се врши путем конкурентског поступка. Одлуку о томе доноси Правосудна комисија и појединачно свака институција. Сваки руководилац за себе, у оквиру буџета, одлучује о набавци”, истакла је Лакићева.1 КОМЕНТАР

 1. Onog trenutka kada je SNSD glasao za novi ZJN napustio sam brčanski SNSD.
  Kada su me pitali ZAŠTO a moj odgovor zbog glasanja juče u Sarajevu za ovaj zakon oni u kancelariji u najmanju ruku su mislili da sam lud jer su onako začuđeni odgovorili da nemaju pojma da je SNSD uopšte glasao za taj zakon.
  Valjda ih nije zanimalo kao i većinu naroda ali će narod propatiti zbog ovog zločinačkog zakona.
  Mene ovo danas ne zanima,neka jebu narod sa ZJN kada nije svjestan da shvati odakle mu dolazi opasnost.
  Kada sam ja nekada svakodnevno čitao službeni glasnik brčanska vlada je raspisivala tendere u kojima bi se radovi izvodili na nepostojećoj lokaciji na zemaljkoj kugli sa materijalima/ robom koja je takođe nepostojeća na zemaljskoj kugli.
  Da bi bilo jasnije u žalbi sam tražio da mi Gradonačelnik, šef Policije i Tužilac pokažu lokaciju gdje bi se izvodili radovi.
  Sve je zataškano a sramnu ulogu u svemu imaju i institucije iz Sarajeva na adresama Kraljice Jelene i Titova.
  Ovakav tender željno isčekuje sekretar Bilga koja mi je nekada uz kafu rekla da treba hapsiti ljude koji se bune protiv tendera jer zaboga blokiraju normalan život.
  E ako je ovo normalno,…

Оставите одговор