Влада РС: Зарадили смо на \’\’Новом Јелшинграду\’\’

Предузеће “Нови Јелшинград“ данас је званично добило новог власника, бањолучко Грађевинско предузеће “Крајина“, а Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић је изјавио да је Влада РС зарадила 200.000 КМ након данашњег потписивања уговора са “Крајином“. Ковачевић је данас у име Владе РС потписао са директором бањолучког предузећа ГП "Крајина" Борком Ђурићем уговор […]

уторак, 22 новембра, 2011 / 14:08

Предузеће “Нови Јелшинград“ данас је званично добило новог власника, бањолучко Грађевинско предузеће “Крајина“, а Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић је изјавио да је Влада РС зарадила 200.000 КМ након данашњег потписивања уговора са “Крајином“.

Ковачевић је данас у име Владе РС потписао са директором бањолучког предузећа ГП "Крајина" Борком Ђурићем уговор о продаји акција државног капитала привредног друштва "Нови Јелшинград" из Бање Луке у вриједности од 6.850.000 КМ које је купац у обавези да уплати у наредних 30 дана од дана потписивања уговора.

“Купопродајна цијена већа за око 200.000 КМ у односу на износ за који је Влада РС платила за некадашње предузеће "Јелшинград" у стечају“, рекао је министар новинарима.

Ковачевић је појаснио да је Влада РС раније купила некадашње предузеће у стечају "Јелшинград" након неуспјеле приватизације за 8,26 милиона КМ, али да су 50 000 метара квадратних грађевинског простора и магистрални вреловод остали у власништву Владе РС, односно нису продати и зато је та цијена смањена за вриједност тог простора и вреловода.

Министар је изразио наду да ће купац државног капитала од "Новог Јелшинграда" направити респектабилну компанију, као што је била у прошлости, јер ГП "Крајина" има све капацитете да то и учини.Он вјерује да ће купац извршити и све преузете обавезе које се односе на број запослених, инвестиције и задржавање дјелатности, а што је и овим купопродајним уговором и прецизирано.

Директо “Крајине“, Борко Ђурић је рекао да ће бити испоштоване уговором предузете обавезе које се односе на задржавање постојеће дјелатности из области машинске индустрије, као и запошљавање 120 радника за период од три године, од чега 60 бивших радника стечајног дужника "Јелшинград", те инвестирање од најмање три милиона КМ за три године.

Он је уједно најавио и одговарајућа проширења капацитета и то на најинтензивнији начин, онолико колико буду прилике дозвољавале, нагласивши да ће се морати изградити нови капацитети и хале, јер је хала за монтажу од 12 хиљада метара квадратних још 2004. године продата.

Ђурић је и дематовао је све спекулације које су се појавиле у протеклом периоду – од давања писма намјера за куповину акција Влади РС, везане за судбину самог предузећа и намјене пословног комплекса.

Од стечаја до данас

Влада РС купила је “Јелшинград“ у стечају, 2010. године након неуспјеле приватизације за 8,26 милиона КМ, а имовина предузеча била је процијењена на три пута већи износ. Тада су органи стечајног поступка усвојили и сачинили план реорганизације предузећа “којег је Влада РС дужна да поштује и реализује у наредне двије до три године у складу са условима из плана“, речено је тада, а радницима је било драго што је предузеће мајчински преузела Влада, а не неко други.

Представник Владе РС у вези са стечајним поступком у "Јелшинграду" Мирко Даниловић изјавио је недуго након куповине да се производња може покренути уз минималну финансијску подршку од 100.000 КМ , док је за комплетну ревитализацију овог предузећа неопходно обезбиједити милион КМ! Представник бивших радника ФАМ "Јелшинград" Недо Никодиновић поручивао је тада да је производња у овом предузећу спремна и да мора започети.

Почетком септембра ове године, саопштено је да је “Нови Јелшинград“ продат ГП “Крајини“ за 6,850 милиона КМ, а медији су увелико писали о још једном “успјешном“ послу садашње власти и њој блиских фирми. Ресорном министарству за бившег гиганта су достављене понуде два предузећа, од којих је једна процијењена као неадекватна.

Влада РС никада није открила име тог другог предузећа, а спекулише се да је у питању једна страна компанијa! Понуда ГП Крајина прихваћена је неубичајеном, директном погодбом, у року од само пет дана.

Министар финансија у влади РС, Зоран Тегелтија рекао је тада да је планирано да у наредне три године буде инвестирано три милиона КМ за санацију објекта, ревитализацију опреме и инфраструктуре, те запошљавање најмање 120 радника.0 КОМЕНТАРА

 1. „LUD,ZBUNJEN,NORMALAN“ je serija na FTVBiH a zasto se na ovim prostorima uporno pokusava klonirati Izet Fazlinovic meni nije jasno.
  Za onog ko cak i povrsno poznaje cinjenice o ovom preduzecu ostaje gorko saznanje da su buduce generacije mladih tehnicki obrazovanih kadrova ostale uskracene za mogucnost zaposlenja i daljeg strucnog razvoja.

  јер је хала за монтажу од 12 хиљада метара квадратних још 2004. године продата.
  Bilo bi poucno sjetiti se ove prodaje i sta je rezultat u medjuvremenu!

  Inace neki stariji se sjecaju da je nekada ovo preduzece pod direktorskom palicom g.Vjekoslava Golubovica imalo vrhunske proizvode.
  Mozda bi ipak bilo bolje da je Jajcevic kupio TAS na prvoj licitaciji – bar bi bilo nekih dodirnih tacaka sa tehnikom.

  A da, interesantan podatak: Mislim da samo u optini Tesanj sa Usorom i Doboj Jug-om ima vise TAS-ovih masina nego u B.Luci.

 2. Sale, sada će to tebi biger da objasni po partijsko-agitatorskom zadatku.E, kada ti objasni, ti to okreni naopako, i to ti je istina.Što je gore, to je dole, a što dole stavi gore.
  Jest da se nije prešaltao na ijekavicu, ali ćeš da razumeš.

 3. Спортски коментатор Младен Делић би на ово све рекао „па људи, да ли је ово могуће…“ B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *