Влада РС подржала предсједника Додика

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске на данашњој сједници у потпуности је подржала информацију предсједника РС Милорада Додика о посљедицама антидејтонског и неуставног инасталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловања Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина. Премијер РС Александар Џомбић рекао је да Влада у потпуности подржава и даје безрезервну подршку предложеним закључцима […]

среда, април 13, 2011 / 23:15

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске на данашњој сједници у потпуности је подржала информацију предсједника РС Милорада Додика о посљедицама антидејтонског и неуставног инасталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловања Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је да Влада у потпуности подржава и даје безрезервну подршку предложеним закључцима уз ову информацију и даће допринос свим активностима које су у њеној надлежности, а садржане су у закључцима, укључујући и референдум.

"Информација недвосмислено указује на неуставан, неефикасан и неправедан правосудни систем на нивоу БиХ. Јасно је да је ријеч о концепту који су перфидно наметнули високи представници у претходном периоду, концепту преноса надлежности на ниво БиХ, концепту који је направљен да кажњава један народ и то Србе, стварајући веома негативну перцепцију у региону и свијету о српском народу", рекао је Џомбић новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да је материјал, који је предсједник РС данас понудио посланицима Народне скупштине РС, пун доказа о неуставности и неправедности функционисања правосудног система, као што су подаци да је до сада у Хашком трибуналу износ правоснажних казни за Србе 694 године плус један доживотни затвор, за Хрвате 169 година, а за Бошњаке 38 година и шест мјесеци, те да је у Хагу процесуирано више од 60 одсто Срба, око 25 одсто Хрвата и око 10 одсто Бошњака.

"У Суду БиХ оптужено је укупно 188 лица, од којих 131 Србин, 31 Бошњак, 23 Хрвата и три из реда осталих. Од укупно 1 090 година досуђених у Суду БиХ, Срби су осуђени на 835,6 година, Хрвати на 137,6 година, Бошњаци на 93 године и остали на 24 године", рекао је Џомбић.

Он је додао да се у информацији указује и на податак да је Суд БиХ изузео 29 предмета из правосудног система РС, а ниједан из правосудног система Федерације БиХ, као и на то да је процесуирање "тузланске колоне" преузето од суда у Бијељини, а послије враћено Кантоналном тужилаштву у Тузли.

Џомбић је навео да посљедња тачка подразумијева и приједлог Народној скупштини да се распише референдум и да се грађани Српске изјасне о наметнутим законима и кршењу конвенције о људским правима од стране високog представника.

"Влада РС уопште не види проблем у расписивању референдума, то је основно демократско и људско право свих народа и зашто би оно било ускраћено народима РС. Ми сада нећемо расписивати референдум о отцјепљењу Српске, већ ћемо да проводимо референдум на коме ће се народ изјаснити о томе да ли подржава пренесене надлежности, односно наметнуте законе високог представника", објаснио је Џомбић.

Он је нагласио да је одговор који ће дати народ Српске на референдумско питање проблем оних који су наметали одлуке на неуставан, неправедан и недемократски начин.

Потпредсједник Владе РС и министар правде Џерард Селман рекао је да је правосуђе у директној надлежности ентитета и да у Уставу БиХ и Дејтонском споразуму нема Суда, ни Тужилаштва БиХ, да нема Високог судског и тужилачког савјета – институција које не доприносе развоју заједничког живота у БиХ, а које су формиране на захтјев високог представника.

"Због тога не желимо да подржимо рад тих институција, нити да учествујемо у уставним промјенама које ће тим институцијама дати уставни легитимитет", рекао је Селман.

Он је нагласио да је Влада РС и у претходном мандатном периоду указивала да неке надлежности нису пренесене на БиХ у складу са Уставом.

"Дајући пуно повјерења и подршку, како информацији предсједника РС, тако и закључцима које је он предложио Народној скупштини, Влада и даље наставља борбу за уставни поредак Српске и БиХ у складу са Дејтонским споразумом и међународним правилима", рекао је Селман.

Потпредсједник Владе РС и министар просвјете и културе Антон Касиповић рекао је да Народна скупштина РС ни на који начин не жели да заштити или амнестира било кога од одговорности за почињене ратне злочине, истичући да је то генерални став на коме ће се и убудуће инсистирати.

"Ситуација да имате бар један народ у БиХ, или чак два, који немају осјећај потпуне правне сигурности доводи у питање судбину таквог друштва и то је једно од кључних упозорења овог тренутка", нагласио је Касиповић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске расправљају на данашњој сједници о "посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина".

Предсједник РС Милорад Додик предложио је Народној скупштини РС 23 закључка који се завршавају приједлогом одлуке о расписивању референдума у РС на којем би се грађани Српске изјаснили о наметнутим законима и кршењу конвенције о људским правима високих представника у БиХ.Оставите одговор