Влада РС неће више моћи спашавати банке буџетским новцем

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о банкама РС, а једна од кључних новина је ограничавање трошења буџетског новца за спасавање банака и успостављане правила да губитке, у случају финансијских тешкоћа, прво сносе акционари банке.

петак, 11 новембра, 2016 / 09:05

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о банкама РС, а једна од кључних новина је ограничавање трошења буџетског новца за спасавање банака и успостављане правила да губитке, у случају финансијских тешкоћа, прво сносе акционари банке.

Новим законом уводе се строжији капитални захтјеви, унапређује корпоративно управљање и систем управљања ризицима у банкама, те уређује питање купопродаје пласмана с циљем рјешавања проблема наплате неквалитетних кредита

Посебну новину, како наводе у Влади, представљају одредбе којима се уређује реструктурирање банака.

„Овим законом се успоставља ефикасан и флексибилан механизам за рјешавање случајева банака које имају проблема у свом пословању. Тим механизмом обезбјеђује се поптуна заштита осигураних депозита, ограничава трошење буџетских средстава за спасавање банака и успоставља правило да губитке, у случају финансијских тешкоћа, прво сносе акционари банке“, саопштено је из Владе РС.

Као превентивне механизме закон уводи банкама обавезу израде планова опоравка и посебне мјере ране и брзе интервенције Агенције за банкарство РС као супервизора, у циљу спречавања ширења проблема и очувања финанасијске стабилности уз најмање могуће трошкове.

С циљем усаглашавања са новим Законом о банкама, Влада је данас усвојила и измјење и допуне Закона о Агенцији за банкарство РС, којим су уведена додатна овлашћења и надлежности Агенције, посебно у поступку реструктурирања банака.

Такође, прописују се детаљнији критеријуми за избор чланова Управног одбора, директора и замјеника директора Агенције.

Осим тога предвиђено је и и формирање Одбора за надзор и Одбора за реструктурирање банака у оквиру Агенције.

Сређивање стања у банкарском сектору, доношење нових закона како у РС тако и у ФБиХ, као и излазак државе из овог сектора био је један од услова Међународног монетарног фонда (ММФ) како би БиХ добила кредит.0 КОМЕНТАРА

  1. Јучер Додик у обраћању новинарима, лица видно измореног путовањем у далеку Кину, започе с припремом терена за отпуштање запослених у јавном сектору, буџетлија, па вели да ће се озбиљно кренути с тим, да „нико није Богом дан“ на та мјеста.
    Тачно.
    И тачно је да једино ММФ, изгледа, има снагу и инструменте да доведе ро промјене власти у БиХ, у било којем ентитету, а не опозиција.
    Како мисле надокнадити гласове отпуштених на идућим, преважним иборима? Гласови буџетлија су најјачи аргумент политичке дуготрајности и опстанка на власти…

Оставите одговор