Влада РС: Крак Јужног тока национални пројекат

Влада Републике Српске данас је дала статус националног пројекта реализацији гасног пројекта прикључења Српске на гасовод "Јужни ток" и сматра га стратешким циљем Српске. "Влада у вези са тим даје подршку предсједнику Српске Милораду Додику при закључењу меморандума о разумијевању између Српске и руског "Гаспрома", изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић. "Реализација […]

уторак, 26 јуна, 2012 / 17:14

Влада Републике Српске данас је дала статус националног пројекта реализацији гасног пројекта прикључења Српске на гасовод "Јужни ток" и сматра га стратешким циљем Српске.

"Влада у вези са тим даје подршку предсједнику Српске Милораду Додику при закључењу меморандума о разумијевању између Српске и руског "Гаспрома", изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

"Реализација гасног пројекта, осим прикључења Српске и испоруке природног гаса, подразумијева и изградњу магистралног гасовода и омогућава гасификацију свих градова и општина у Српској", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је у овим активностима посебно важна изградња дистрибутивне мреже и дистрибуција гаса дуж овог гасовода, као и тамо гдје су за то укажу реалне потребе. Министар је додао да је то битно да би тржиште Српске задовољило принципе економичности, засноване на реалним количинама потрошње.

Влада је задужила Министарство индустрије, енергетике и рударства да пружи пуну подршку реализацији овог пројекта, посебно у гасификацији градова и општина Српске, навео је Ковачевић. Према његовим ријечима, у том смислу компанија "Гас Републике Српске" задужена је да у најкраћем року буде у пуном капацитету ради ангажовања стручњака за област гасификације и реализације пројекта гасификације градова и општина и тамо гдје за то постоје реалне потребе.

"Ове активности укључују и прелазак топлана на гас и изградњу додатних комбинованих блокова на термоелектранама, те да уз сагласност Владе, оснује заједничку компанију са руским Гаспромом", рекао је Ковачевић.
Он је прецизирао да ће заједничка компанија бити оператер система Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. Nacionalni projekat vlade bi bio da predsjednikpremijerbogibatina i svi njegovi banditi vrate ono sto su nam pokrali, a zatim izvrsili kolektivni harakiri kako bismo mogli kao feniks da se uzdignemo iz pepela. Dok je njih nama nema providnog dana , oni su nam kamen oko vrata koji nas vuce u bazdan.
    Trebalo je dugo vremena da mutavi to shvate, da coravi progledaju. Sada je svima puklo pred ocima kada ih je firer doveo na ivicu ponora. Firer sada uzima nase grdne pare i placa lobiste i zakupljuje emisije po okruzenju. Ali, uzalud zna on dobro sta ga ceka, i zato svaki dan na slobodi za njega je dobitna kombinacija.