Влада РС извјестила Савбез: За Дејтон и ЕУ, против ОХР и Сарајстана као извора нестабилности

Двадесет и седми извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН односи се на период октобар 2021- мај 2022. године и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима..

субота, 7 маја, 2022 / 15:56

У Дијелу I овог извјештаја наглашава да Република Српска јесте и да ће остати у потпуности опредијељена за Дејтонски споразум, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Тврдње њених противника да Република Српска планира de jure или de facto сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану  да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа.

У овом дијелу извјештаја, Република Српска одлучно тражи да чланови међународне заједнице поштују Дејтонски споразум и владавину права. Децентрализована структура БиХ и механизми заштите конститутивних народа помоћу којих је Дејтонски споразум сачувао мир ни на који начин нису у супротности са европским вриједностима, што показују слични примјери широм Европе. Извор дисфункционалности БиХ није Дејтонски споразум, већ незаконита субверзија Споразума, посебно од стране Канцеларије високог представника (ОХР). БиХ не помаже ни то што неки у међународној заједници не поштују демократске процедуре БиХ и резултате њених слободних избора.

У Дијелу II, Република Српска наглашава да мир који влада у БиХ од потписивања Дејтонског споразума није угрожен ни на који начин. Република Српска досљедно и категорички одбацује свако прибјегавање насиљу, инсистира на рјешавању неслагања у БиХ искључиво мирним дијалогом.

У Дијелу III овог извјештаја говори се о томе како Република Српска види напредак БиХ. Република Српска остаје опредијељена за напредак БиХ на путу европских интеграција. Уз то, Република Српска наставља да се залаже за дијалог у доброј вјери како би се нашло рјешење за актуелну политичку кризу у БиХ. Коначно, Република Српска позива чланове међународне заједнице да схвате да су потези Републике Српске, усмјерени на даље вршење послова из надлежности које су јој дате Уставом БиХ, једноставно питање унутрашње политике и покушај да се ријеши политичка дисфункционалност и провокације из политичког Сарајева и ОХР-а, који су, заправо, извор нестабилности у БиХ.

На крају закључује се да Република Српска вјерује да БиХ може успјети ако сви кључни актери, страни и домаћи, коначно буду поштовали и придржавали се Дејтонског споразума. Саставни дио 27. Извјештаја су и четири анекса који су, заједно са текстом Извјештаја, доступни на интернет страници Владе Републике Српске.