Влада плаћа одштету Аутопревозу, за бесплатан превоз борачких породица

Влада Републике Српске мора, на основу правоснажне судске пресуде, да исплати око 2,3 милиона марака бањoлучком „Аутопревозу“, због губитка које је ово предузеће имало по основу незаконите Уредбе Владе РС из 1998. године, преносе „Независне новине“. Наиме, Виши привредни суд у Бањој Луци је у мају ове године донио правоснажну пресуду у корист "Аутопревоза", који […]

четвртак, јул 4, 2013 / 18:00

Влада Републике Српске мора, на основу правоснажне судске пресуде, да исплати око 2,3 милиона марака бањoлучком „Аутопревозу“, због губитка које је ово предузеће имало по основу незаконите Уредбе Владе РС из 1998. године, преносе „Независне новине“.

Наиме, Виши привредни суд у Бањој Луци је у мају ове године донио правоснажну пресуду у корист "Аутопревоза", који је тужио Владу РС јер је 1998. године, када је премијер био Милорад Додик, донијела неуставну Уредбу којом је обавезала "Аутопревоз" да бесплатно превози дјецу и чланове породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

У образложењу пресуде Вишег привредног суда наведено је да је "Аутопревоз", на основу Уредбе Владе РС о бесплатном превозу чланова породица погинулих бораца и РВИ, вршио бесплатан превоз путника од 1998. до 2000. године у градском и приградском саобраћају, иако је Уставни суд РС 14.октобра 1999. године донио одлуку којом је утврђено да поменута уредба није у складу са Уставом.

У пресуди Вишег привредног суда у Бањој Луци, која је у посједу бањалучког економског портала “цапитал“, наведено је да Министарство финансија РС предузећу "Аутопревоз" треба да исплати дуг у износу 1.156.461,47 КМ, са законском затезном каматом, почев од 9.маја 2003. године када је поднесена пријава. Процјењује се да затезне камате од 2003. до данас износе више од два милиона марака. Међутим, по закону камата не може бити већа од основног дуга тако да ће Влада РС морати да исплати "Аутопревозу" дуг од 1,15 милиона КМ и максималну могућу затезну камату у приближно истом износу.
Влада РС дужна је да исплати и накнаду парничних трошкова у износу 50.188 КМ, са законском затезном каматом од дана доношења пресуде.

Влада РС је уложила жалбу на овакву одлуку, истичући како им није јасно због чега је „Аутопревоз“ наставио да бесплатно вози путнике из ових категорија 1999. и 2000. године, те покушала да одбије тужбени захтјев тврдњама како „Аутопревоз“ није доказао на основу чега је вршио превоз путника.

Међутим, судија Окружног привредног суда у Бањој Луци Игор Дабић у септембру прошле године доноси пресуду којом се одбија тужбени захтјев Владе РС као неоснован, а 22. маја ове године Виши привредни суд у Бањој Луци доноси правоснажну пресуду која обавезују Владу РС да исплати дуг са каматом према овом предузећу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *