Влада и косовски Срби без договора

Састанак Срба сјевера КиМ са Дачићем и Вучићем завршен без договора, затражена је оцјена уставности бриселског споразума, а затим референдум. Нови састанак је 7. маја.  Данас се очекивао одговор Срба са сјевера да ли су спремни да спроводе споразум ако за њега буде била већина грађана на евентуалном референдуму. На састанку са премијером Ивицом Дачићем […]

уторак, април 30, 2013 / 17:10

Састанак Срба сјевера КиМ са Дачићем и Вучићем завршен без договора, затражена је оцјена уставности бриселског споразума, а затим референдум. Нови састанак је 7. маја.

 Данас се очекивао одговор Срба са сјевера да ли су спремни да спроводе споразум ако за њега буде била већина грађана на евентуалном референдуму. На састанку са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредсједником Владе Александром Вучићем није било представника Срба који живе јужно од Ибра, јер, како кажу, нису добили позив.

Премијеру Ивици Дачићу и првом потпредсједнику Владе Александру Вучићу су Срби са сјевера и раније изнијели став да се не слажу са споразумом, послије чега се говорило о опцији референдума, али само уз услов јединства.

Састанак на коме се очекивао одговор на тај услов, који подразумијева заједничко спровођење јединствене политике, ипак остао је без договора.

Из власти су раније поручили да желе да се питање референдума што прије ријеши и да би он могао да буде расписан 15 дана послије постизања договора са Србима са КиМ. Са друге стране стигао је одговор да "не треба брзати", али и захтјев да представници Срба имају кључну улогу у дефинисању референдумског питања. На састанак Вучићем и Дачићем који је почео око 12 часова, дошли су замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, предсједници четири општине са сјевера Косова и начелник Косовско-митровичког округа Раденко Недељковић.

Испред зграде је остало двадесетак представника Срба који живе јужно од Ибра, који су изразили незадовољство што нису и они за столом. "Ми смо исти – и сјеверно и јужно. Исти нам је проблем и немамо ништа против да уђу унутра, само што мислим да би требало да затраже пријем", рекао је пред улазак на састанак предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић.

Срби са југа КиМ су дошли с транспарентима на којима се наводи да се према њима власт опходи као према грађанима трећег реда и рекли су да су тражили да присуствују састанку, али да "нису добили позив, иако им је тамо мјесто".

Предсједник општине Штрпце Звонко Михајловић затражио је од представника Срба са сјевера да се заложе за њихово учешће на данашњем састанку.
"Ми смо легално изабрани и било би исправно да будемо унутра. Уколико одете без нас, онда то није добар потез", рекао је Михајловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *