Вјештачки ум и етички правилник предузећа Бош о њему?

Роберт Бош Хаузгерате, пише понеком на вешмашини, док понеки зна и за "Бош пумпу". Све то нема везе, јер из незнаних разлога добијамо правилник овог предузећа које размишља о етици умјетног разума.

недеља, 23 фебруара, 2020 / 15:23

То је тема којом се код нас готово нико не бави, али ни Фронтал.РС нема времена да ово саопштење преводи на српски језик, већ смо га само пресловили на српско писмо:

Етички правилник о умјетној интелигенцији: Босцх утврђује смјернице твртке за упорабу умјетне интелигенције

Етички правилник о умјетној интелигенцији: Босцх за своје запосленике утврђује смјернице и заузима стајалиште у расправи о умјетној интелигенцији

Водећа начела: Умјетна интелигенција мора бити сигурна, јасна и објашњива. Људи морају задржати контролу над умјетном интелигенцијом.

Босцхев главни извршни директор Деннер: "Циљ нам је да људи вјерују нашим производима који се темеље на умјетној интелигенцији.”

Удруживања и партнерства с циљем повећања вјере у повезане и интелигентне производе.

Стуттгарт и Берлин, Њемачка – Босцх је утврдио етичка ограничења за упорабу умјетне интелигенције (УИ). Твртка је објавила смјернице за упорабу умјетне интелигенције у својим интелигентним производима. Етички правилник Босцха о умјетној интелигенцији темељи се на сљедећем начелу: људи морају задржати контролу над свим одлукама темељенима на умјетној интелигенцији. "Умјетна интелигенција служи људима. Етички правилник о умјетној интелигенцији нашим запосленицима пружа јасне смјернице за развој интелигентних производа”, изјавио је Волкмар Деннер, главни извршни директор Босцха, на отворењу овогодишње конференције Босцх ЦоннецтедWорлд (БЦW) у Берлину. "Желимо да људи могу вјеровати нашим производима темељенима на умјетној интелигенцији.”

Умјетна интелигенција технологија је од пресудне важности за Босцх. Циљ Босцха је да до 2025. године сваки Босцхев производ буде опремљен умјетном интелигенцијом или да се развије или произведе с помоћу умјетне интелигенције. Твртка је поставила као циљ осигурање сигурности, јасноће и објашњивости својих производа темељених на умјетној интелигенцији. "Повјерење може настати само ако људи схвате да умјетна интелигенција није црна кутија. То ће повјерење бити кључан чимбеник квалитете у повезаном свијету”, изјавио је Мицхаел Болле, главни дигитални и технолошки директор Босцха. Циљ је Босцха производња поузданих производа темељених на умјетној интелигенцији. Босцхев етички правилник темељи се на слогану твртке "Технологија за живот”, којим се настојање за иновацијама повезује с осјећајем друштвене одговорности. Тијеком сљедеће двије године Босцх планира оспособити 20.000 својих запосленика за упорабу умјетне интелигенције. Босцхев етички правилник о умјетној интелигенцији којим се утврђује упораба те технологије бит ће дио споменутог програма оспособљавања.

Умјетна интелигенција има огроман потенцијал

Умјетна интелигенција свјетски је покретач напретка и развитка. На примјер, савјетници за управљање из конзултантског друштва ПwЦ предвиђају да ће до 2030. године умјетна интелигенција повећати БДП у Кини за 26 посто, Сјеверној Америци за 14 посто и за отприлике 10 посто у Еуропи. С помоћу те технологије могу се свладати изазови попут потребе за климатским активностима и оптимизирати резултати у низу подручја, као што су пријевоз, медицина и пољопривреда. Технологија обрађује огромне количине података из којих алгоритми извлаче закључке који постају темељ за доношење одлука. Знатно прије него су уведене обвезујуће норме ЕУ-а Босцх је донио одлуку да се активно позабави етичким питањима која произлазе из упорабе те технологије. Своја разматрања темељи на вриједностима попут оних утврђених Опћом декларацијом о људским правима.

Људи морају задржати контролу

Према Босцхевом етичком правилнику о умјетној интелигенцији умјетна интелигенција не смије доносити одлуке које имају утјецај на људе без људског посредника. Осим тога, умјетна интелигенција људима би требала служити као алат. У правилнику се наводе три могућа приступа, од којих је свима заједничко сљедеће: што се тиче производа темељених на умјетној интелигенцији које је произвео Босцх, људи ће задржати контролу над свим одлукама које технологија донесе. У оквиру првог приступа умјетна интелигенција служи искључиво као помоћ, примјерице за суставе подршке при одлучивању с помоћу којих људи могу класифицирати ствари или жива бића (људско одлучивање). У оквиру другог приступа (људска интервенција) интелигентни сустав доноси аутономне одлуке које људи могу у сваком тренутку поништити. Примјери тога укључују дјеломично аутоматизирану вожњу, тијеком које људски возач може изравно интервенирати у, примјерице, одлуке сустава за помоћ при паркирању. Трећи се приступ примјењује у суставима као што су сустави наглог кочења. При развоју таквих интелигентних производа стручњаци утврђују одређене параметре као темељ за одлуке које доноси умјетна интелигенција. На сам поступак доношења одлука не могу утјецати. Инжењери могу ретроактивно провјерити дјелује ли строј у складу с правилима која му је задао људски програмер. Параметри се тада по потреби могу измијенити (људски надзор).

Заједничка изградња повјерења

Босцх се такођер нада да ће својим етичким правилником о умјетној интелигенцији допринијети јавној расправи о умјетној интелигенцији. "Будући да ће умјетна интелигенција промијенити сваки аспект нашег живота, таква је расправа кључна”, рекао је Деннер. Да би се успоставило повјерење у интелигентне суставе бит ће потребно више од тек техничких знања и искуства – потребна је и блиска сурадња између одговорних за доношење политичких одлука, знанствене заједнице и шире јавности. Из тог је разлога Босцх постао чланом Стручне скупине на високој разини за умјетну интелигенцију, тијела које је именовала Еуропска комисија како би се истражила питања као што је етичка димензија умјетне интелигенције. Твртка такођер истражује сигурну и поуздану умјетну интелигенцију у склопу свјетске мреже која се тренутачно састоји од седам локација те у сурадњи са Свеучилиштем у Амстердаму и Свеучилиштем Царнегие Меллон у Питтсбургху у Пеннсyлванији. Уз то, као члан и оснивач истраживачког савеза Цyбер Валлеy у покрајини Баден-Wüрттемберг, Босцх улаже 100 милијуна еура у изградњу кампуса за умјетну интелигенцију, гдје ће 700 стручњака из Босцха ускоро сурађивати с вањским истраживачима и запосленицима новооснованих друштава. Напосљетку, циљ је Форума о дигиталном повјерењу, повјеренства које је Босцх установио, потицање блиске сурадње међу стручњацима из водећих свјетских удружења и организација. Свих 11 чланова тог повјеренства састаје се на конференцији Босцх ЦоннецтедWорлд 2020. "Наш је заједнички циљ учинити интернет ствари сигурним и поузданим”, изјавио је Болле.

Више од 170 говорника и 80 излагача

Босцх ЦоннецтедWорлд (19. – 20. вељаче 2020.) окупља више од 80 излагача који представљају најновије трендове и достигнућа у повезаном свијету. Међу више од 170 говорника су главни извршни директор Босцха Волкмар Деннер и главни дигитални/технолошки директор Мицхаел Болле, као и Роланд Бусцх (замјеник главног извршног директора Сиеменса), Аxел Степкен (предсједник управног одбора друштва ТÜВ Сüд) те Сцотт Гутхрие (извршни потпредсједник одјела Мицрософтове групе Цлоуд  АИ). Главне значајке конференције укључују говоре, главну изложбу и програмерски маратон. Ове године конференција Босцх ЦоннецтедWорлд одржава се седми пут те је једна од највећих свјетских међународних конференција посвећених интернету ствари.

Кратак преглед: смјернице у Босцхевом етичком правилнику о умјетној интелигенцији

Слоган твртке "Технологија за живот”, којим се настојање за иновацијама повезује с осјећајем друштвене одговорности, одражава се у свим производима Босцха темељенима на умјетној интелигенцији.
Одлуке умјетне интелигенције које имају утјецај на људе не смију се доносити без људског надзора. Она би умјесто тога људима требала служити као алат.
Желимо развијати сигурне, издржљиве и објашњиве производе темељене на умјетној интелигенцији.
Повјерење је једно од темељних вриједности наше твртке те смо предани развитку поуздане умјетне интелигенције.
Приликом развоја производа темељених на умјетној интелигенцији водимо бригу о законским и етичким начелима.