Вјеровали или не: Једно национално саопштење из СДС

Под насловом: Говедарица: Да ли су Додику хрватски интереси пречији од српских? – СДС шаље саопштење које се бави одлагалиштем нуклеарног отпада на граници Српске и Хрватске.

петак, 10 априла, 2020 / 12:58

СДС се често у политичким анализама помиње као странка којој је "СНСД преотео националну реторику". До мјере да је то постала фраза. У стварности, то се видјело на посљедњим изборима и Фронтал.РС је то више пута прије избора напоменуо, СДС све више сама нагиње ка некаквој реторици којом је Александар Вучић ишао против Бориса Тадића.

У питању је вјероватно посљедица унајмљивања агенција из Београда, које благе везе немају о преференцијама бирача у Српској, али на то није имун ни СНСД. Денационализација је појава која извире прије свега из СДС.

СДС је прије десет година имао кампању "Не у НАТО" у који је Српску водио СНСД. Данас СДС нападно шути кад је опирање уласку у ову војну алијансу у питању, те прије бира да јој функционери гостују на медијима у Ефбиху, него да се истима замјере националном реториком. У тренуцима када је на биралиштима фотографија са Путином злата вриједна, они бирају да буду у кадру са неким другим свјетским политичарима.

Екологију под национализам, НАТО под "и Додик је за НАТО"

То што Додик испуњава захтјеве за слање планова у НАТО, њих ништа не амнестира у одбијању да се спољнополитички одреде. И то се на изборима осјети. Неће Срби у НАТО.

Овај пут се бира такође тема која је заправо еколошка, али се даје национални тон у наслову. Што је прилично неубједљиво, ако се у обзир узме да је мегафон Вукота Крунисани. Ујединитељ народа и након губитка избора, чије је такво политичко вођство довело до десет опозиционих посланика мање (не рачунајући прелеташтво Чавићевог НДП) у односу на прошле изборе.

Још од првог дијела предизборног дуела код Ведрана Шкоре на АТВ, нико није тако добро побројао Додикова сагрешења о српски народ и Републику Српску уз помоћ странаца, као што је то урадио његов до сада најозбиљнији противкандидат – Огњен Тадић.

Данас Огњен Тадић не само да није у СДС, него у странци владајуће коалиције са Додиком, већ као некадашњи Шешељев радикал на друштвеним мрежама пише латиницом.

Измирено ривалство: И Тадић и Стевандић данас са Додиком

Не само да се СДС након нове катастрофе на изборима 2018. није одредио критички према политици која је подржавала развијање парарелигиозног покрета у предизборне сврхе, већ су управо из њега, и то од раније познати политичари у покушају и чланови других странака – кооптирани у бањолучки СДС, који се није опасуљио још од искључења Драгана Чавића из странке.

СДС је тако насталу инфраструктурну празнину у највећем граду Српске успјешно попунио један период припајањем Српске странке Крајине и Посавине Ненада Стевандића и некадашњег градоначелника Ђорђа Умићевића.

Но, уже руководство СДС са Младеном Босићем на челу је на унутарстраначким изборима за потпредсједника фаворизовало данашњег ДНС-овца Огњена Тадића.

Испоставило се касније да Стевандић има много веће упориште међу чланством, односно што би се у странкама рекло – на терену. Стевандић је данас такође на страни свог ривала из СДС, односно на страни владајућих, али као предсједник Уједињене Српске.

Спрема ли, након одласка Мићића, СДС још неки предизборни харакири?

Управо Уједињена Српска и јесте најодговорнија, како за одвлачење чланства, тако и за преузимање традиционалног бирачког тијела СДС, које је национално опредијељено, а у СДС то више не препознаје.

Не помаже ту ни присуство Драгана Мектића, одушевљеног свјетлима велеграда и рефлекторима студија у Сарајстану. Није убједљиво за бирача, када Вукота беспотребно сакрива гусле и одједном показује интересовање за Демофест, а да је секунд прије тога слао преко партијске колегинице Соње Караџић-Јовичевић поздраве оцу јој Радовану. Ратном злочинцу за екипу из Дубиоза колектива.

На све то, уз свакодневне етикете са РТРС да је "Бакировац", фотографише се са човјеком који пориче Републику Српску као државу (изузев злочиначку), Српску православну цркву као организацију и Војску Републике Српске (такође изузев као злочиначку) у коју се и своје чланство у њој на самом почетку морбидне кампање клео. Ма шта слика, прави предизборни митинг од његове борбе за истину.

Шта је то, до предизборно самоубиство за предсједника партије која у имену има одредницу "српска"?

Је ли СДС објесио гусле о клин?

То што Вукота зна уз гусле, није му никакава мана. Нити је препрека да оде на Демофест. Ако нема у Гацку, има у Бањој Луци алтернативних бендова којима се могао придружити на сцени са инструментом. Мана је што неко треба дешифровати шта се то десило са странком коју је основао Радован Караџић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић и многи други, да је данас толико омиљена код медија у Блискоисточном Сарајеву?

И то поред БН ТВ живе.

СДС је и поред свега, као озбиљна странка преживљавао као неко ко има власт у Бијељини и Добоју. Нестанак СДС као парламентарне странке или утицајне политичке организације до нивоа каква је данас Српска радикална странка (свих афилицјација) нанијела би немјерљиву штету политичкој сцени у Српској. Поготово у смислу њене кратке традиције и бар макар симболичке обавезе принципијелности коју традиција за собом носи.

Одговор да ли је СДС окачио гусле о клин, можда се садржи у саопштењу ове странке, које је повод за ову анализу и које (као и увијек) доносимо у цјелости:

Вукота Крунисани против Додика Хрватобранитеља

"Додик очигледно није спреман да послије три ревизије које је урадила Хрватска по питању одлагања радиоактивног отпада, на Предсједништву БиХ покрене питање тужбе Босне и Херцеговине против Републике Хрватске" – истакао је члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица.

"Да је Хрватска водила рачуна о добросусједским односима са Босном и Херцеговином, никада не би ни дошла на идеју да радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко депонује на кућном прагу Републике Српске" – казао је Говедарица и додао:

"Занимљиво је да послије толико времена и коначног преузимања касарне Черкезовац од стране Фонда за екологију који је задужен за депоновање отпада, Додик и даље прича о дипломатским активностима Босне и Херцеговине" – казао је Говедарица.

Он је нагласио да сваког разумног човјека забрињава чињеница да је српски члан Предсједништва БиХ експресно зауставио тужбу Босне и Херцеговине против Хрватске у вези Пељешког моста а да у овом случају не жели да повуче озбиљне кораке. "Ако на првој наредној сједници Предсједништва БиХ, Додик не стави на дневни ред покретање тужбе против Хрватске и формирање правног тима који ће водити ту активност, онда ће јавности морати да објасни зашто су му хрватски интереси пречи од српских" – закључио је Говедарица.1 КОМЕНТАР

  1. Шта је писац хтио рећи, осим што устврди како ујединитељи преузимају бирачко тијело СДС?

    Не бих о другим партијама, али једну ствар могу са сигурношћу рећи, писац није у праву, Стевандић не преузима ни од кога бирачко тијело, па ни од СДС.

    Можда преузима неке чланове других партија, па и СДС, али они нису бирачко тијело, такви нису ништа,њима се ни случајно не смије вјеровати, јер такви су једноставно речено паразити опаснији по Српску од њених отворених непријатеља, тачка.