Витомир Поповић јавља да је добио Правни факултет на суду

Одлуком Уставног суда Републике Српске број У-90/16 од 25. октобра 2017. године утврђено је да члан 59. Статута Универзитета у Бањој Луци није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о високом образовању.

четвртак, 26 октобра, 2017 / 09:45

То практично значи да је бивши декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, академик проф. др Витомир Поповић добио спор пред Уставним судом Републике Српске против Универзитета у Бањој Луци

О разлозима за овакву одлуку Уставни суд је навео да је Сенат Универзитета у Бањој Луци, као доносилац оспораваног акта, спорном одредбом прекорачио своја овлашћења из Закона о високом образовању, с обзиром на чињеницу да је прописивањем трајања мандата декана високошколске установе на посредан начин увео додатни услов за његов избор чиме је, мимо наведеног Закона, статутом као подзаконским актом пооштрио прописане услове за избор. Тиме је, по оцјени Уставног суда, Универзитет у Бањој Луципрекорачио своја уставна и законска овлашћења, с обзиром да је на тај начин уредио питање чије је уређивање у надлежности законодавца.

Бивши декан Правног факултета у Бањој Луци, академик проф. др Витомир Поповић је сво вријеме у овом поступку упозоравао на ту незаконитост, али с обзиром да се у ову причу умијешала политика сада је настала огромна штета за Универзитет у Бањој Луци и за Министарство образовања које је дало сагласност на овако незаконит Статут Универзитета. Он сматра да би сви који су учествовали у овако незаконитом раду требало да поднесу оставке и да напусте Универзитет, а да мјесто препусте оним који се залажу за законитост и уставност и за јачање угледа како Универзитета у Бањој Луци тако и осталих институција Републике СрпскеНагласио је да послије ове одлуке Уставног суда слиједе разни други судски поступци ради чега ће Универзитет претрпјети огромну материјалну и друге видове штета, и да ће он искључиво инсистирати на уставности и законитости на овим поступцима и накнади свих видова штете, како је то и до сада чинио.

Ова одлука би требало да послужи као основ за протјеривање политике са Универзитета и враћања Универзитету потпуне аутономије у области образовања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *