Висока технологија: Москва уводи електронске пропуснице за кретање по граду

Москва је покренула данас систем електронских пропусница којима се јача контрола изолације у том граду, епицентру епидемије корона вируса у земљи гдје је преоптерећен здравствени систем.

среда, 15 априла, 2020 / 15:33

Пропусница која може да се добије онлајн захтјевом на вебсајту градске владе односи се на кретање колима или јавним превозом за одлазак, на примјер, на посао, код љекара или у викендицу.

Московљани и даље могу слободно да се крећу пјешке, да иду у самопослугу или прошетају пса. Међутим градске власти су упозориле да ће, уколико буде потребно, проширити тај систем и на кретања пјешака.

Градски службеници, војници, судије, адвокати, нотари и новинари изузети су од тог система за своје професионално кретање.

Издавање дозвола почело је данас и систем ће потпуно прорадити у сриједу.

Мјеру је најавио у петак у телевизијском обраћању градоначелник Москве Сергеј Собјањин, када је најавио и престанак рада такорећи свих предузећа која нису неопходна.

Собјањин је рекао да се ситуација погоршала прошле недеље упркос претходно уведеним мерама изолације према којима је 75 одсто становништва било приморано да остане у кући. Он је рекао да очекује да ће наредне недеље бити "тешке".

Његова помоћница Анастасја Ракова рекла је да су московске медицинске службе на ивици пуцања у граду од 12 милиона становника.

Руски председник Владимир Путин је прогласио за цијелу Русију цијели мјесец плаћеног одсуства у априлу за запослене који не могу више да обављају своје професионалне активности због мејра изолације.

У Русији је према званичним подацима забиљежено 15.770 случајева корона вируса и 130 умрлих.