Висковић: Неки Нијемци не заборављају да смо два пута ратовали

Ситуација у Европи није повољна као пре десетак година, али ако се буде озбиљно радило реално је да Србија за 8-10 година уђе у ЕУ, каже Иво Висковић. "С једне стране, имамо велики потенцијал, нарочито у државном апарату, много већи него код других држава које су скоро приступале ЕУ, и то је велика предност, али […]

субота, 10 августа, 2013 / 13:10

Ситуација у Европи није повољна као пре десетак година, али ако се буде озбиљно радило реално је да Србија за 8-10 година уђе у ЕУ, каже Иво Висковић.

"С једне стране, имамо велики потенцијал, нарочито у државном апарату, много већи него код других држава које су скоро приступале ЕУ, и то је велика предност, али све зависи од тога како ће водећи људи и странке да ту политику усмере. Ако будемо интензивно радили, можемо врло пријатно да изненадимо ЕУ и да остваримо брже резултате него други", оценио је одлазећи амбасадор Србије у Берлину Иво Висковић у интервјуу франкфуртским "Вестима".

Говорећи о односу немачких политичара према Србији, он је оценио да "као у свим земљама, постоји огромна разлика – од оних који нас заиста не воле и имају доста тврд антисрпски став до оних који су веома склони Србији, разумеју је и подржавају".

"Имате, рецимо, једног Дитмара Нитана, представника СПД-а, који је у Бундестагу најчешће говорио у прилог Србије и са којим сам успоставио пријатељски однос. Али, наравно, у политици одлучује већина, а та већина је компонована тако да је један број посланика ЦДУ, ФДП и, нажалост, Зелених имао доста критичке и врло негативне ставове, тако да се стекао утисак да су готово сви у Немачкој против нас", истакао је он.

Висковић је указао да у Немачкој постоје људи који сматрају да им је Србија традиционални непријатељ јер смо у два рата били на две стране што неки у Немачкој не заборављају.

Постоји и један број људи овде који је живео на простору бивше Југославије и морао отићи, који имају утицај на политичаре, каже амбасадор.

"Наш став генерално је да прошлост треба оставити иза себе и да треба окренути нову страницу у односима. Исто тако, не треба генерализовати да Срби не воле Немце. Када погледате, у Србији влада велико поштовање кад је реч о немачким производима. Према томе, нити је Србија антинемачки расположена, нити важи обратно. У питању је однос према неким политичким ставовима или поступцима“, објаснио је он.

Висковић је рекао да је током његовог мандата, који се завршава, дошло до промена и то у смислу који нама није повољан.

Наиме, због кризе у Унији, кризе институција и поверења, у самој Немачкој је дошло до јачања конзервативизма и упућивања само на себе, објаснио је он додајући да је у јавности присутно доста широко нерасположење за давање помоћи другима, што је један од основних постулата ЕУ као једна врста солидарности.

"Тако је завладало мишљење да Немци само дају, а ништа не добијају, што није тачно. Сви привредници са којима сам разговарао кажу да је добитак Немачке од ЕУ огроман и вероватно највећи у Европи. Али, обичан грађанин то тешко види. Он види само оно што непосредно даје из свог џепа", нагласио је српски дипломата.

Висковић се, како пишу "Вести", враћа у Београд, на катедру Факултета политичких наука, али са пуно пртљага.

"Размишљао сам шта учинити да се на неки начин одужим свом народу за то што сам имао част и привилегију да будем овде амбасадор. У Србији је традиција задужбинарство. Пошто сам лично љубитељ компјутера, дошао сам на идеју да бих могао да поклоним неколико компјутера деци, посебно у заосталијим крајевима. Почео сам са амбицијом 10-20 компјутера, а сада сам прешао бројку од стотину“, рекао је он.

Према његовим речима, договорено је да пола од тога оде деци на Косову, трећина ће ићи у заостале крајеве на истоку и југу Србије, а један део је наменио људима у старачким домовима, који тако могу да комуницирају са својим унуцима и децом, посебно ако су у иностранству.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор